MISJONÆR: Matt Spreadbury gleder seg over å ha fått være del av livet til folk på den andre siden av jordkloden i kortere perioder, og å kunne vitne om Jesus i ord og handling.

Han vil ha kristne legekolleger ut i misjon

– Nesten uansett livssituasjon kan du reise ut i korttidsmisjon, sier lege Matt Spreadbury.

Publisert Sist oppdatert

Han foreslår å bruke ferie, ulønnet permisjon eller dra i perioden mellom to jobber.

– Alle kan reise ut i misjon, sier legen som for tiden spesialiserer seg i karkirurgi ved Haukeland sykehus i Bergen.

Nå oppmuntrer 31-åringen kristne kolleger til å forlate Norge for kortere eller lengre perioder til fordel for områder i verden med store lidelser.

«Er Jesus verdt det?»

Matt Speadbury var en av seminarholderne på Helsemisjonskonferansen på Utsyn Misjonssenter på Finnøy første helg i september.

Han har vært både i Etiopia, Rwanda, Myanmar og Sudan på kortere oppdrag. Når han forteller om oppholdene i andre land, blir han ofte spurt om han får betalt for det. Det gjør han nedslått.

– Spør deg selv om Jesus er verdt det. Når du gjør det du er kalt til, tilber du Gud, slår han fast.

Får være del av livet til folk

Spreadbury forklarer at kostnadene først og fremst gjelder flyreise, overnatting og utstyr som skal bli med på turen. (Se faktaboks angående muligheter for å få dekket utgifter).

Selv gleder han seg over å ha fått være del av livet til folk på den andre siden av jordkloden i kortere perioder, og å kunne vitne om Jesus i ord og handling.

KOSTNADER: – Spør deg selv om Jesus er verdt det. Når du gjør det du er kalt til, tilber du Gud, sier Matt Spreadbury.

– Å bli brukt av Gud

Engelskmannen, med bosted i Bergen, er tydelig på at det er viktig å forberede seg før avreise.

– Finn ut hvorfor du har lyst til å dra.

Spreadbury ramser opp eventyrlyst, egoisme, selv-promotering og ønsket om å få operere så mye som mulig som dårlige begrunnelser.

– Det er viktig å ha et ønske om å bli brukt av Gud og å gjøre hans vilje.

– Vil støtte opp om andres arbeid

Bjarte Tidemann Andersen (51) er gastrokirurg med misjonserfaring fra Etiopia for Misjonssambandet mellom 2006 og 2008. Han var med og stiftet «Tesfa» i 2010. Navnet betyr håp på amharisk, og Andersen sier at stiftelsen ønsker å tilby håp om både frelse og helse.

– Vi har som mål å støtte opp om andres arbeid, avlaste, overføre kompetanse og gi etiopiske leger økonomisk bistand til videreutdanning.

TO I TESFA: Gastrokirurg Bjarte Tidemann Andersen og Lege i spesialisering, Veronika Dybvik er begge på helsemisjonskonferanse i regi av Norges Kristelige legeforening. Begge har vært ute i oppdrag for Tesfa.

Tesfa

Stiftelsen Tesfa ble etablert 5. juli 2010.

Det første styret besto av legene Peter Johannes Klungsøyr og Bjarte Tidemann Andersen, bonde Geir Sigve Norland og advokat Frode Andersen Innjord.

De så behovet for en ny organisasjon «med fokus på klinisk helsemisjon som en integrert del av misjonsarbeidet».

Misjonsturene begynte i 2011.

I høst blir det tre turer med korttidsteam. En til Etiopia og to til Rwanda.

Kilde: www.tesfaishope.org

Ulønnet permisjon

I dag har Tesfa et godt samarbeid med flere sykehus i Etiopia, blant disse universitetssykehuset Black Lion i hovedstaden Addis Abeba og Soddo Christian Hospital sør i landet.

Andersen reiser selv på oppdrag en til to ganger i året. Da har han samlet opp ferie- og avspaseringsdager. Noen ganger tar han ut ulønnet permisjon.

– Jeg utfører som oftest mage- og tarm-operasjoner i Norge, men i Afrika opererer jeg alt fra hodeskader og beinbrudd til keisersnitt, informerer han.

Invitert til Rwanda

Til Soddo Christian hospital kommer det leger fra hele den østlige delen av Afrika for å utdanne seg i kirurgi. En av disse jobber nå i Rwanda og har invitert nordmennene i Tesfa til å komme og samarbeide med sykehuset til Den frie metodistkirken i landet.

– Denne legen har lært en del kirurgi av meg. Nå kan vi støtte ham på sykehuset der han jobber, sier Andersen.

– Kortere oppdrag

Legene i Tesfa har hatt et ønske om å gi studenter og ungt helsepersonell mulighet til å bli eksponert for helsemisjon.

– Før reiste man ut for hele livet. Nå er en i større grad i kortere oppdrag for å støtte helsepersonell som alt er der, sier Andersen.

– Gjorde inntrykk

Veronika Dybvik (31) holder på med spesialisering i ortopedisk kirurgi. Hun oppdaget Tesfa for halvannet år siden og fikk bli med Andersen til Rwanda i februar i år som observatør og assistent.

– Å reise med Bjarte, som er en erfaren kirurg, og møte andre rutinerte kirurger ute, gjorde inntrykk, sier hun.

OPERASJON: Legene Bjarte Tidemann Andersen og Veronika Dybvik under en operasjon i Rwanda i 2022.

– Vil prioritere annerledes

Andersen er glad for å kunne ta med leger som holder på med spesialisering.

– Hvis vi venter til de er ferdige med spesialiseringen, vil mange ikke reise ut på grunn av forpliktelser. Har de først vært ute på korte oppdrag, vil de prioritere annerledes.

Tre team

I høst sender Tesfa ut tre korttidsteam, to til Rwanda og ett til Etiopia. Totalt er det tre spesialister, tre leger i spesialisering, en sykepleier og en tekniker som reiser.

Andersen er begeistret.

– Så mange har vi aldri sendt ut før, og vi er så takknemlige.

– Norsk standard

Matt Spreadbury sitter i styret i Tesfa og har vært både i Myanmar og Rwanda i løpet av det siste året. Han blir også med på team til Rwanda og Etiopia i høst. På seminaret forteller han at han mer enn en gang har ønsket å endre på ting når han har vært ute på oppdrag.

– Men vi må ikke korrigere alt, sier han, og forklarer at de lokale legene er få og arbeider under helt andre vilkår enn i Norge.

– De vil ikke klare å bli stående i arbeidet dersom det skulle bli organisert etter en såkalt norsk standard.

– Skal være ydmyke

Bjarte Tidemann Andersen vektlegger det samme. Han sier at selv om en kommer som en lærer som trener opp lokale kirurger, så skal en også plassere seg lavest.

– Vi skal være ydmyke. Vi er gjester, skal gjøre det de vil og ikke stille krav.

Utdanning i et annet land og arbeid i internasjonale organisasjoner

Matt Spreadbury har hittil ikke fått dekket noe fra arbeidsgiver, men forklarer at det kan være mulig å ta deler av spesialistutdanningen i et annet land og å få lønn i inntil en måned i året dersom en jobber for en hjelpeorganisasjon:

Den norske legeforening og Virke har undertegnet en avtale om særskilte lønns- og arbeidsvilkår for leger. Ifølge §8.2 (Verv i utlandet) bør leger gis permisjon uten lønn for å arbeide i internasjonale organisasjoner og i norske hjelpetiltak i utviklingsland.

Videre kan leger som er tilknyttet hjelpeorganisasjoner gis full lønn i forbindelse med utrykning til hjelp for nødstillede. Det kan skje etter oppsatt tjenesteplan i en måned per kalenderår.

Deler av spesialistutdanning kan også gjennomføres i et annet land etter fullført grunnutdanning i medisin, ifølge forskrift om spesialistutdanning og spesialistgodkjenning for leger og tannleger §32.

Å søke menigheter, organisasjoner, og forskningsinstitusjoner i Norge og USA, er en annen mulighet.

Powered by Labrador CMS