Han vil starte kristen folkehøgskole på Svalbard
KFUK-KFUM vil starte landets første folkehøgskole på Svalbard, men først må Stortinget avgjøre om det er mulig.
1. januar oppnevnte Norges KFUK-KFUM-selskapet «Svalbard Folkehøgskole AS». Nå håper de å starte et pilotkull med elever allerede høsten 2019.
– Jeg har stor tro på at vi skal klare å starte en stor klima-folkehøgskole på Svalbard, sier Øystein Magelssen, generalsekretær i Norges KFUK-KFUM.
Men før drømmen kan bli virkelighet må folkehøgskoleloven opp i Stortinget. I løpet av vårsesjonen skal forslaget fra Venstre, om å endre lovverket slik at folkehøgskoleloven også gjelder på Svalbard, diskuteres. Deretter må kunnskapsdepartementet eventuelt gi Svalbard Folkehøgskole AS konsesjon til å starte skole.
Klimakamp
– Hvorfor vil dere starte folkehøyskole akkurat på Svalbard?
– Da vil jeg trekke frem to ting. KFUK-KFUM har de senere årene i enda større grad sett hvor verdifullt det er å drive folkehøgskole. Dette gir flere hundre unge i vår organisasjon et viktig år hvor de kan utvikle seg og vokse i troen, sier Magelssen og fortsetter:
– I tillegg ser vi et stort sosialetisk engasjement blant unge, særlig om miljø og klimaspørsmål. Å samle unge mennesker på en folkehøyskole i nordområdene, der hvor klimakampen virkelig utspiller seg, ser vi på som en kjempemulighet.
Fulle skoler
Magelssen ser for seg at skolen vil mobilisere søkere fra hele landet og er ikke «det minste bekymret» for at de skal klare å rekruttere nok elever og lærere. Norges KFUK-KFUM eier fra før fire folkehøgskoler, i tillegg til å være deleiere i fire andre.
– Det finnes mange folkehøyskoler allerede, hvorfor trenger vi en til?
– Det er veldig mange unge som ønsker å ta et år på folkehøgskole. Våre skoler er i dag helt fulle. Norsk ungdomskultur er ofte preget av prestasjonsjag, karrierepress og søken etter identitet. Å være elev på en folkehøgskole er et friår som hjelper unge til å bli bevisst på at andre verdier kanskje er enda viktigere. Det vil også alltid være en utskiftig av skoler hvor noen legges ned og andre startes opp.
Øker befolkningen
Hvis den nye skolen blir etablert vil de ha et linjetilbud som er relatert til livet i Arktis. Blant annet jakt og fiske, foto, naturvern, miljøvern og bærekraftig natur.
Magelssen har stor tro på at skoleprosjektet blir realitet og mener de politiske signalene før behandlingen i Stortinget har vært «utvetydig positive».
– Et annet moment ved å etablere en folkehøgskole er at vi bidrar til å opprettholde bosettingen på Svalbard. Med 100 elever og 20 - 30 ansatte vil det utgjøre ca 10 prosent av befolkningen på Svalbard og et viktig tilskudd til miljøet der, sier generalsekretæren.