Hanvold blander gjerne politikk og kristendom
Karl Johan Hallaråker kritiserer miljøene bak De Kristne for å bryte totalt med to-regimentslæren. - Uproblematisk, sier Jan Hanvold.
I en kommentar i Dagen kan du lese Karl Johan Hallaråkers kritikk av kommunikasjonen, fremtoningen og argumentasjonen til De Kristne og miljøene rundt det nystartede partiet.
Hallaråker er sentralstyremedlem i KrF og mangeårige generalsekretær i Indremisjonsforbundet.
Et av hans hovedpoeng er at den klassiske, lutherske tanken om de to regimenter, overhodet ikke overholdes. Essensen i denne teologien er å ikke blande religion og politikk, og «gi keiseren hva keiserens er, og Gud hva Guds er».
Hva?
En av de som kritiseres er Jan Hanvold, sjefen i TV Visjon Norge. Han oppelever ikke saken som noe problem
- Hva er din tolkning av to-regimentslæren, Hanvold?
- Hva er det?
Etter litt forklaring utdyper han.
- Selvfølgelig blander vi politikk og religion. Det gjør marxistene og leninistene i Arbeiderpartiet og Sv. Vi som kristne må gjøre det samme, ellers er vi helt ute å kjøre. Det er en av de store feilene KrF har gjort, og konsekvensen av det er at paragraf 2 i Grunnloven ble fjernet, sier Hanvold.
Paragraf 2 henviste tidligere til at «den evangelisk-lutherske religion forbliver statens religion». Dette ble i 2012 endret til «værdigrunnlaget forbliver vor kristne og humanistiske arv».
Hanvold gikk før valget heftig ut på Facebook og formante folk til å stemme De Kristne. Blant annet skrev han at «om man tok Guds ord på alvor, var det bare ett parti man kunne stemme på - altså De Kristne». Etter valget, hvor De Kristne fikk 0,6 prosent av stemmene, har Hanvold slettet masse innlegg på profilen sin.
- Det gjør jeg ganske ofte, gjerne én gang i måneden.
- Men betyr det at du ikke står for det du skrev?
- Joda, jeg står for alt jeg har skrevet.
Ikke sagt det
Partisekretær i De Kristne, Terje Simonsen, har ikke lest kronikken, men mener ikke at de har blandet uheldig.
- Hvis Hallaråker mener det får han komme frem med konkrete eksempler. Jeg har aldri bragt Gud inn i dette arbeidet, annet enn i visjonen. Den opplevde jeg at Gud la ned i meg, og hvis Hallaråker ikke tror det Gud taler slik til oss så vet ikke jeg, sier han.
- Hallaråker vet dessuten hva som foregår hos oss. Han har i lang periode vært sterk sympatisør.
Heller ikke Simonsen har noe problem med å blande kristendom og politikk, til en viss grad.
- Hvis det er noen som greier å drive en kristen politikk uten å blande kristendom og politikk, vil jeg bare ønske god tur. Men man skal vokte seg for å bruke åndelig retorikk i politisk argumentasjon. Det skal også De Kristne passe seg for.
Han utfordrer KrF på å være det familiepartiet de sier de er og jobbe aktivt for å endre ekteskapsloven.
Simonsen sier De Kristne nå satser for fullt med å få opp lokallag i så mange kommuner som mulig. Neste mål er kommune- og fylkestingsvalg i 2015.
DAGEN