Da Klaus besøkte Norkirken som en del av menighetsshopping-prosjektet, spilte Manchester United mot Manchester City. Illustrasjonsfoto: Paul/CC/Flickr

Håp på to arenaer

Journaliststudenten Klaus har aldri tidligere vært del av en menighet. Nå har han besøkt seks ulike forsamlinger, og Norkirken er en av dem.

Publisert Sist oppdatert

Les om journaliststudenten Klaus her

Forrige søndag spilte Manchester United mot Manchester City, et oppgjør som har vokst seg til å bli det kanskje aller største i engelsk fotball de siste årene. Rødt mot lyseblått. Kampen om byen der kun vinneren går ut med æren i behold. En kamp fotballsupportere på begge sider har sett fram til siden forrige møte for flere måneder siden.

Selv var jeg på gudstjeneste i Norkirken.

Jeg var tidlig ute. Det vil si ti minutter før møtet skulle starte. Målet var å være der et kvarter før, men jeg har forstått at jeg må senke ambisjonsnivået mitt.

Mobilen min vibrerer: «1-0 til City».

Jeg er så privilegert at jeg bor sammen med min beste venn, og denne søndagen oppdaterte han meg på fotballkampen via SMS.

Slik kunne jeg diskret lirke mobilen opp av lommen for å se.

Bedre enn å surfe på internett hvert tiende minutt.

Ville ikke bli kjent som «han med mobilen» allerede første dagen. Et rykte jeg ikke vil ha på meg senere heller, for den saks skyld.

Gimle konferansesenter er et tradisjonelt og moderne lokale på en og samme tid. Det samme var møtet som akkurat hadde startet – legg til jordnært så har du hele bildet.

I mangel på andre opplevelser å sammenligne med føles det naturlig å trekke noen linjer til Salt. Inventaret er noenlunde det samme. Jeg vil gjette at gjennomsnittsalderen er rundt 33 år, kanskje begge steder.

Likevel er det noen betydelige forskjeller.

Hvis Salt er Oslo, er Norkirken Bergen.

Bergen er også en storby, men den er kompakt. Det er ikke like store avstander mellom ting. På samme måte var det tettere mellom folk i Norkirken.

Og bandet, som for øvrig spilte den samme Hillsong-inspirerte musikken, var til forskjell plassert på gulvet. På denne måten opplevde jeg en annen type nærhet. Refrengene ble repetert så mange ganger at det var umulig å ikke lære meg teksten.

Drrrrrrrrrr- «1-1.»

Jeg sang med. For første gang lukket jeg øynene mine. Det føltes rart i starten. Jeg hadde akkurat kvelt en kopp kaffe på kaffemisjonen vis a vis, og var ikke trøtt. Men jeg åpnet dem ikke. I løpet av noen sekunder hadde jeg gått fra å være observatør til å være en del av menigheten. Det hjalp meg å konsentrere meg om bare en ting i rommet som var fullt av inntrykk.

Jentene for eksempel, for det var mange pene jenter til stede, var eneste argument for å holde dem åpne.

Det vibrerer i lommen: «2-1 til United. Du skulle ha vært her»

Nei, tenkte jeg. Du skulle ha vært her.

Jeg snakket med flere mennesker. Interessen av å bli kjent med nye mennesker, som noen ganger har vært sovende i meg, våknet plutselig til live.

Jeg gikk ut dørene med en kraftfølelse jeg sjelden har kjent maken til.

Når det kommer til kampen så rakk jeg å få med meg de siste ti minuttene. Det endte med seier til United. Noen minutter med fotball og en time med Jesus. Er det min fremtidige søndag?

Kriteriene mine

*Menigheten må ha gudstjeneste på søndager. Enkelt og greit fordi det er denne dagen som passer meg best. Sent på søndagen er det optimale, men om jeg trives i en menighet passer klokken 11.00 fint.

*Det må være et eller annet som snakker til ”de nye” eller ”de som ikke har vært her før”. Hvis ikke virker det som om menigheten ikke er interessert i å vokse.

*Gudstjenesten må være ”up to date”. Jeg ønsker ikke å reise tilbake i tid.

*Prekenen må inneholde dagsaktuelle temaer, eller bli forkynt av en person som bruker folkelige eller dagligdagse metaforer. Jeg er ikke vant til å lese i Bibelen, og finner budskapet noe utilgjengelig. Blir boken tolket og videreformidlet på en forståelig måte, med klare linjer til samfunnet i dag, er teksten lettere å ta innover seg.

*Det må være litt tempo i ting. Hverdagen som student er travel.

*Musikken må være fengende. Om det er på norsk eller på engelsk er ikke så farlig, men det må være litt gang i det.

*Jeg vil gå fra gudstjenesten med en kraftfølelse heller enn en følelse av sentimentalitet.

Powered by Labrador CMS