LANSERING: Morten Dahle Stærk fra Lunde forlag ledet panelsamtalen på Litteraturhuset. Forfatter Kari Fure er flankert av Bernt Greger Olsen (f.v.) fra Bibelselskapet og Filip Rygg, leder av Tankesmien Skaperkraft.

– Håper boken åpner folks øyne

En dramatisk utvikling i Midtøsten og hundretusenvis på flukt gjennom Europa gjør lanseringen av boken «Flukten fra Syria og Irak» langt mer aktuell enn ventet.

Publisert Sist oppdatert

– Selv etter årelang research forstod ikke engang forfatteren at boken skulle bli så aktuell som den er blitt nå. Det sa Morten Dahle Stærk til de fremmøtte på frokostmøtet da Lunde Forlag mandag lanserte boken «Flukten fra Syria og Irak», skrevet av Dagen-redaktør Kari Fure.

– Vi trenger denne boka fordi vi trenger å lytte og forstå mer enn det nettavisene viser oss, sa han.

I boken, som har undertittelen « Bli med inn i et av vår tids store dramaer», trekker Fure de lange linjene, og går dypere inn på hvordan de religiøse motsetningene i Syria og Irak har blitt så store.

Øyeåpner

– Da jeg begynte på denne boken hadde jeg ingen anelse om at det skulle bli så aktuelt og nært, sier Kari Fure til KPK.

Fure går helt tilbake til folkemordet i Tyrkia for hundre år siden, og fram til i dag, hvor tyngdepunktet har flyttet seg, og IS er den største trusselen.

– Jeg håper boken kan være en øyeåpner for folk, slik at de forstår hva både kristne og andre minoriteter i Syria og Irak opplever. Hvordan livene blir snudd opp ned, familier splittes og mennesker blir drevet på flukt. I mine øyne er disse menneskene helter, sier hun.

Spesielt møte

Fure har møtt mange mennesker som står midt i dramaet. Et møte med en helt spesiell kvinne i Damaskus skulle forandre forfatteren for alltid.

– Jeg besøkte områdene som journalist for Dagen i 2007, og i Damaskus møtte jeg blant annet en kvinne som jeg i boken kaller «Sara». Jeg innså at vi var ganske like. Vi var på samme alder, hadde begge fire barn, og hun hadde på seg en bluse som liknet på en av mine, forteller hun.

Men til tross for mange likheter, var «Saras» skjebne en helt annen.

– Mannen hennes var blitt kidnappet, og hun hadde solgt absolutt alt hun eide for å betale løsepenger. Likevel ble hun drept. Selv fikk hun det samme valget som mange andre: «Konverter eller dø!» Det gjorde voldsomt inntrykk på meg, for der jeg hadde et rødt pass i baklommen og kunne dra tilbake til både mann og trygghet, sto hun igjen på bar bakke.

– Trosstyrkende

Et bokprosjekt var aldri tankene. Den tanken dukket opp først i fjor. I ettertid tror hun det ble en styrke at prosjektet vokste seg til underveis.

– Det blir noe annet når jeg har fulgt det over såpass lang tid. Jeg dro tilbake i 2009 for å lære mer og skrive mer. Siden har det blitt mange turer. Hadde jeg hatt mål om å skrive en bok hadde jeg neppe hatt like god tid, sier Fure.

Hun forteller at å skrive boken har vært til stor inspirasjon for henne personlig. Særlig trekker hun fram svaret hun fikk da hun spurte folk i kirkene hva som drev dem og gav dem mot til å bli igjen i områdene. Det var den kristne nestekjærligheten.

– Det var veldig trosstyrkende for meg å se hvordan troen deres ga dem inspirasjon til å gå inn i det. Menneskelig sett vil det være naturlig å pakke sammen og dra så fort råd er, sier hun.

– Viktig bok

Bibelmisjonsleder i Bibelselskapet, Bernt Greger Olsen, deltok på frokostmøtet.

– Jeg er ikke sikker på at mine venner i Syria hadde likt denne boken. De liker ikke at vi snakker om de kristne. «Vi er alle syrere», sier de. Men jeg har bladd i boken, og den er både viktig og aktuell, sa han.

– Jeg sto i Domkirken for tre år siden og stilte spørsmålet: Hva skjer med flyktningene i disse landene? Hvem har plass til millioner av forfulgte flyktninger? Jeg hadde aldri trodd at situasjonen skulle bli verre. Det er den. Derfor trenger vi boken, sa han.

Også leder av Tankesmien Skaperkraft, Filip Rygg, deltok.

– Jeg leste den i natt, men ble likevel ikke trøtt. Dette er en viktig bok, som jeg håper får oppmerksomhet og gjennomslag, sa han.

Powered by Labrador CMS