Håper de har hatt gudstjeneste i ti minus for siste gang – nå kommer avklaringen
Norges Kristne Råd krever handling fra regjeringen. Nå kommer avklaringen rundt kirke-tiltakene.
Det har nå gått over en måned siden regjeringen ba Helsedirektoratet om å gjøre en ny vurdering av den omdiskuterte «kirkebenkregelen» som har fått massiv kritikk fra Kirke-Norge.
Nå kan ventetiden omsider være over.
Avklaring i morgen
Dagen erfarer at regjeringen denne uken mottok Helsedirektoratets nye vurdering av regelen og at de nye tiltak for Kirke-Norge vil bli offentliggjort på regjeringens pressekonferanse fredag ettermiddag.
Den siste måneden har kirker og andre arrangører bare kunnet samle ti personer på gudstjeneste.
Dersom regjeringen velger å fjerne de ekstraordinære smitteverntiltakene vil kinoer og konsertsaler kunne samle 200 personer, mens kirkene bare kunne samle 50 deltakere på grunn av regelen om «fastmonterte stoler».
– Klar for oppstart
En av dem som nå håper på en oppmykning er pastor i OKS Tromsøkirka, Simon Eidem, som er en del av Oslo Kristne Senter.
Sist søndag arrangerte de sin tredje utegudstjeneste siden smitteverntiltakene ble skjerpet i januar. For ham ble det første gang han forkynte i ti minusgrader mens snøen lavet ned rundt han.
Han er spent på om regjeringen vil la ham trekke inn i varmen kommende søndag.
– Vi føler oss ganske klar for å starte opp igjen med normale gudstjenester. Vi ønsker ikke å bryte noen regler, men vi ser at det er tid for å lette på noen av tiltakene, sier Eidem.
40 på gudstjeneste
Pastoren forteller at kirken samlet rundt 60 personer før koronaen kom.
Han er stolt over at hele 40 personer kom for å grille pølser og spise fastelavnsboller i sprengkulda.
– Det å møtes ansikt til ansikt med avstand har vært veldig godt for alle sammen. Man kommer til et metningspunkt for digitale gudstjenester. Jeg tror vi har møtt et stort behov de siste ukene, forteller han.
– Blir det godt å kunne samles innendørs dersom regjeringen går inn for det?
– Ja. Vi ser fram til å kunne kle av oss luen og vottene når vi møtes. Som pastor blir det også godt å kunne undervise i mer enn fem-ti minutter, sier Eidem.
Føler seg nedprioritert
Det er generalsekretær i Norges Kristne Råd, Erhard Hermansen, enig i. Han hyller kirkene som har tenkt kreativt.
Tidligere denne uken sendte han et åpent brev til barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF) med klar beskjed om hva Norges Kristne Råd mener om dagens tiltaksnivå.
Det gjelder særlig ti-personersgrensen og kirkebenkregelen som ulmer i bakgrunnen.
«Som paraplyorganisasjon for de fleste kirkesamfunn i Norge har vi behov for å gi et tydelig uttrykk for den oppgittheten som er i kirkene, den forskjellsbehandling vi opplever opp mot andre sektorer og en opplevelse av å bli nedprioritert», skriver Hermansen i brevet.
– Nå må det skje noe
Hermansen er tydelig på hva han forventer fra regjeringen under pressekonferanse i morgen:
– Trosfrihet handler også om frihet til å tro sammen med andre. Vi forstår at enkelt situasjoner kan kreve begrensninger av den, men det må være av så kortvarig karakter som mulig, sier Hermansen og konkluderer:
– Denne retten føler vi at har vært utfordret og det har den vært lenge nok nå. Nå må det skje noe.
Vil skrote regel
Denne uken gikk tros- og livssynsminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF) ut i avisen Vårt Land og foreslo å skrote regelen.
– Hele konseptet med fastmonterte seter er et dårlig konsept. Vi må få plass nye anbefalinger som gjør at flere kan samles til gudstjeneste. Samtidig må vi ivareta smittevernet, som jo også trossamfunnene er opptatt av, sa Ropstad til avisen.
Han kunne derimot ikke garantere at regjeringen vil lande på å fjerne regelen.
– Burde skjedd før
Hermansen har hatt flere møter med både Ropstad selv og andre deler av myndighetene.
– Hva tenker du om Ropstads håndtering av denne saken?
– Jeg har i alle de møtene vi har hatt med statsråden opplevd at han har en stor forståelse for vår situasjon og sett at det må gjøres noe. Men jeg skulle jo sett at det kunne skjedd noe enda tidligere siden den forståelse er der, sier Hermansen.