Håper dørene åpnes for ny friskole
Etter mange år og lange runder i ulike instanser, venter Stord kristne skule på svar fra Fylkesmannen: Kan de endelige ta i mot elever?
I 2011 fikk Geir Martin Økland en visjon om å starte en kristen friskole på Stord. I april 2013 søkte han for første gang Utdanningsdirektoratet om godkjenning til grunnskole på kristent grunnlag.
Direktoratet lyttet til Stord kommune som mente en privatskole ville bli for dyrt for kommunen, og avslo søknaden. Sammen med resten av styret for friskolen, anket Økland avslaget og fikk gehør hos Kunnskapsdepartementet. I januar 2015 ble Stord kristne skule godkjent for 150 elever i 1.–10. klasse.
Den gangen var målet å starte opp samme år, dersom de fant passende lokaler. Det har vært lettere sagt enn gjort.
To år senere og halvannen uke før skolestart 2017 står skolebygg, klasserom, pulter og lærere klare. Det er bare ett problem: skolegården er ikke godkjent. Og ingen skolegård – ingen skole, er beskjeden fra Fylkesmannen.
Podlen-bygget
De tre siste årene har Geir Martin Økland jobbet for å finne et egnet bygg for Stord kristne skule. I april i år kom avslaget for Podlen-bygget på Stord.
Ifølge rådmannen er skolens uteområdet for lite, dekket av skygge for store deler av skoletiden. Avslaget begrunnes også i at den planlagte skolegården heller ikke er godt nok egnet for lek eller fysisk aktivitet for elever i ulike aldre.
Til Dagen forteller Økland at skolen ut i fra avslaget, nå har alt på plass.
– Nå har vi fem mål med uteareal i tillegg til skog, med andre ord det som trengs for en godkjenning. Jeg håper virkelig at det ikke kommer flere ting i veien framover. Nå venter jeg på Fylkesmannen som jeg håper kommer med et rask og positivt svar, forteller Økland.
Stort kristne skule har nå en intensjonsavtale om å leie Stord Opplæringssenter. Avtalen er i første omgang for ett år, med mulighet for forlengelse.
Endelig deadline
Skulle det vise seg at svaret fra Fylkesmannen drøyer, eller at svaret ikke er slik Økland håper, vil en eventuell anke da sendes til Utdanningsdirektoratet.
– I så fall kommer jeg til å pushe på for en rask avgjørelse, sier han.
Skolestart den 17. august nærmer seg, men foreløpig er ingen elever innskrevet på den kristne friskolen.
– Vi har tatt et valg om ikke å skrive inn noen elever før alt er på plass. Det betyr at om vi ikke får svar når elevene begynner på skolen, så har vi fortsatt litt tid på oss, forklarer Økland.
Den endelige fristen er 1. oktober. Da må alt av godkjenninger og minimum 15 elever være på plass. Hvis ikke, er det kroken på døra – i denne omgang.
– Da mister vi skolegodkjenningen og må i så fall gjøre alt på ny. Du kan si det har vært noen seige runder.
På Guds hjerte
Utallige møter, telefoner, søknader, klager og anker. Man må jo nesten spørre hva som motiverer Geir Martin Økland til fortsatt å jobbe for at kommunen skal få en kristen friskole. For ham er Stord Kristne Skule mer enn en drøm. Det er noe han opplever ligger nært Guds hjerte.
– Barn må få lov å være i miljø hvor det er normalt å være kristne og å vokse i troen. Det skal ikke være en kamp for å være kristen. Foreldre gir skolen autoritet over barna, og da har det mye å si hva skolen tror på. Man trenger å bli støttet i troen, understreker Økland og gjør samtidig følgende poeng:
– Vi ønsker ikke å bygge oss selv opp og bygge den offentlige skolen ned. Vi heier på den offentlige skolen. Samtidig tror vi at en kristen skole kan være med å skjerpe den offentlige, siden man plutselig har flere valgmuligheter. Det tror vi kan ha en positiv effekt.
Mer lokal støtte
Da tanken om en kristen friskole på Stord ble lansert, fikk Økland og resten av initiativtagerne en blandet mottakelse.
– En del forsto ikke hensikten, men flere av de som var skeptiske og reserverte i starten, er mer positive nå. Det siste halvåret har vi også fått mer støtte av kristenfolket på Stord. Det er nesten som man blir oppløftet gjennom motstanden, ler han.
Økland tror noe av åpenheten skyldes den lokale mediedekningen.
– Jeg tror de fleste er godt oppdatert, og det er bra. Jeg vet om flere foreldre som følger med på utviklingen og tar det derfra. Vi har også fått en del støtteerklæringer fra folk som ikke er kristne, men som heier på oss og mener det burde være valgfrihet og rom for kristne friskoler på Stord.
Savner skjønn
Nå venter Økland spent på svaret fra Fylkesmannen. Han mener søknaden hittil har blitt behandlet og tolket for strengt, sammenlignet med friskoler i andre kommuner, og etterlyser en skjønnsmessig vurdering.
– Min opplevelse er at det har blitt stilt like høye krav til oss som til en ny ungdomsskole med flere hundre elever. Det skal ikke ligge politiske føringer bak behandlingen, men det er en utrolig tilfeldighet dersom venstresiden tolker lover og vedtekter mot og høyresiden tolker for. Da synes jeg skillelinjene blir veldig klare.
Kun én stemme skiller
Nils Magne Blålid er representant for SV og sitter i plan- og forvaltningsstyret i Stord kommune. Han forteller at det var kun én stemme som skilte ja- fra nei-siden, 17 mot 18. Blålid mener at dersom kommuneadministrasjonens innstilling til uteområdene hadde vært mer positive i utgangspunktet, hadde også han sagt ja.
– Men i innstillingen står at uteområdene ikke er egnet for tenkt bruk. Da mener jeg å ha forholdt meg til det står i vedtekter for bygg og regulering. Området det er snakk om er en parkeringsplass tett på et industriområde, slik at det må bygges et to meter høyt gjerde mot tre, kanskje fire av sidene. Da blir skolegård gansketrist. Det har ikke ligget noe fra min side opp mot et ja eller nei til privat og offentlig skole, sier Nils Magne Blålid.