– Håper jeg kan være et forbilde
Misjonsalliansens første kvinnelige generalsekretær har innovasjon og nyskaping i ryggmargen, men også en stor respekt for organisasjonens lange historie.
Den første uka i mai startet Heidi Sandvand Hegertun jobben som generalsekretær i Misjonsalliansen. Ved å overta sjefsstolen etter Andreas Andersen skriver hun historie ved å bli den 121 år gamle organisasjonens første kvinnelige generalsekretær.
– Jeg synes det er veldig kult. Jeg er glad for at styret valgte en kvinne og at det ble meg. Så vet jeg at de også har vært opptatt av andre deler ved meg i valg av generalsekretær, sier Hegertun til Kristelig Pressekontor og ler.
Hun håper hun kan være et forbilde som kvinnelig toppleder.
– Jeg vil vise at vi også kan få det til, og at dette kan være en del av en positiv utvikling i Kristen-Norge. Jeg håper også jeg kan være et forbilde for småbarnsforeldre generelt, ikke bare kvinner, og vise at det er mulig å balansere rollen som toppleder og småbarnsmor.
Hegertun har sammen med ektemannen tre barn på 6, 7 og 10 år.
Startet som frivillig
I 2006 reiste Hegertun til Ecuador som volontør for Misjonsalliansen. Denne reisen satte langvarige spor.
– Fra den tiden har jeg med meg en veldig stor respekt for det arbeidet jeg fikk være en del av. Jeg erfarte at dette er arbeid som er godt og meningsfullt og som gir resultater, sier hun.
Med over 12 års erfaring fra bistand- og utviklingsfeltet, blant annet med flere lederstillinger i Norad, var hun ikke i tvil da hun så muligheten for å bli generalsekretær i organisasjonen hun har fulgt siden tiden som frivillig.
– Jeg har fått mye ledererfaring og tenkte at dette var en god anledning til å søke denne stillingen. Jeg har hjerte for organisasjonen og treffer på det faglige, sier den ferske generalsekretæren.
Har innovasjon i ryggmargen
Misjonsalliansen ble startet i 1901 og har ifølge egne nettsider siden da fulgt Jesus sin oppfordring om å omsette tro til handling. Hegertun påpeker at hun har stor respekt for at Misjonsalliansen er en organisasjon med lange linjer bakover.
– Det blir viktig for meg å bli kjent med og forstå Misjonsalliansens identitet og bringe den med meg videre, og så se på muligheter for å utvikle organisasjonen.
Etter å ha vært leder for innovasjonsarbeidet i Norad ligger nytenking og organisasjonsutvikling i ryggmargen hennes.
– Det ligger som en refleks i meg nå å se på muligheter for nyskaping og utvikling for å ta nye steg for organisasjonen, sier Hegertun.
En av utfordringene Hegertun vil jobbe med framover er hvordan organisasjonen kan jobbe best mulig sammen med samarbeidspartnere.
– Hvordan vi når ut til nye samarbeidspartnere og støttespillere tror jeg blir en nøkkel framover. Det preger også Misjonsalliansen at Norge er et annet sted i 2022 enn i 1901. Vi må finne vår plass og jeg er opptatt av at vi skal være frimodige med hensyn til hvem vi er, hva vi tror på og hva vi kjemper for, sier hun.
Ønsker å bli berørt
Vi treffer Hegertun på hennes første dag på hovedkontoret til Misjonsalliansen i Oslo. Hun virker allerede å være i full sving i jobben.
– Det føles veldig bra å være i gang. Jeg ser veldig fram til å lære organisasjonen å kjenne enda bedre og de muligheter og utfordringer som preger arbeidet, sier hun.
Etter mange år i Norad, som er Direktoratet for utviklingssamarbeid, ser hun fram til å i større grad bli inspirert av arbeidet «på bakken».
– Jeg ser fram til å bli berørt av arbeidet og med stolthet kunne lede en organisasjon som jobber med noe jeg selv brenner for. Jeg opplever det som veldig meningsfullt å få lede et arbeid som er opptatt av å hjelpe de mest sårbare gruppene.
Følger i sambygdingens fotspor
Hegertun er født og oppvokst i Vikersund i Modum hvor Misjonsalliansens grunnlegger, predikanten og misjonæren Ludvig Eriksen, også har sitt opphav.
– Jeg vokste opp i en kristen familie og gikk i en lokal menighet i Vikersund. Her sang jeg blant annet i Ten Sing og var søndagsskolelærer, forteller Hegertun.
Den nye generalsekretæren har også gått på Ungdom i Oppdrags disippeltreningsskole på Hawaii og har studert kristendom på MF vitenskapelig høyskole. Nå går hun i en menighet i Den norske kirke på Grefsen i Oslo.
– Jeg har en kristen forankring og kjenner meg hjemme i et miljø som Misjonsalliansen, sier hun om overgangen fra direktorat til kristen misjonsorganisasjon.
Antikorrupsjonsarbeid
Tidligere i år avdekket Misjonsalliansen et alvorlig underslag hos en partnerorganisasjon i Liberia og avsluttet samarbeid etter alvorlige økonomiske misligheter.
– Hvordan vi jobber godt med antikorrupsjon og sammen over store avstander, er en problemstilling alt utviklingsarbeid står i. Målet om å styrke lokale partnere er veldig viktig for oss.
Den nye generalsekretæren opplever at Misjonsalliansen har håndtert saken i Liberia på en god måte.
– Den er tatt på største alvor, man har lært av den og man jobber hele tiden for å forbedre antikorrupsjonsarbeidet. Det blir også en viktig prioritering for meg framover. Samtidig er jeg opptatt av at vi må erkjenne at dette er en risiko som er der. Vi må kunne stå i den også, men jobbe godt med hvordan vi avbøter denne risikoen i arbeidet vårt, sier Hegertun.