STRATEGI: Olav Vestbøstad har ledet arbeidet med nytt strategidokument som skal presenteres på generalforsamlingen til Misjonssambandet juli 2022.

Håper ny strategi kan samle NLM om misjon

I fire år har Olav Vestbøstad arbeidet med å meisle ut ny misjonsstrategi. For første gang er klima et eget punkt.

Publisert Sist oppdatert

På generalforsamlingen i 2018 sparket regionleder Olav Vestbøstad i gang arbeidet med ny strategi. Rundt 850 personer satt i smågrupper på Oslofjord Convention Center i Stokke i Vestfold.

Oppdraget var å få dem til å tenke gjennom hva som fikk dem til å rette ryggen og blikket og kjenne på hva det var som fikk misjonshjertet til å slå litt fortere.

DELTOK: Rundt 850 personer deltok i grupperarbeidet om den nye strategiplanen.

Å nå de unådde

Resultatet etter fire års arbeid skal presenteres på årets generalforsamling. Men først skal fireårsmelding, kontrollkomitéens rapport og forslag til ny struktur diskuteres.

– Vi hadde jo håpet at det var strategien som skulle få mest fokus. Etter de siste årene med uro i organisasjonen håper jeg at misjonsfolket ser hva som er kjernen i arbeidet; å nå de unådde med evangeliet, sier han.

Misjonssambandets forslag til strategi skal opp fredag 8. juli.

– Arbeidet er ikke ferdig. Fra sommeren skal strategien leves ut i folks hverdag, kommenterer Vestbøstad.

– Strategien skal leves ut

Som ansatt leder i organisasjonen har han kjent på at alle medieoppslagene om varslingssaker og Øyvind Åslands avgang som generalsekretær har vært energitappende.

I et synspunkt 1. juni skriver han om det som likevel motiverer ham til å fortsette: Rekruttering av nye utsendinger, oppfølging av de som er ute på felt og de som avslutter tjenesten ute.

Strategidokumentet har også vært en hjelp til å ha fokus på det som er viktig: evangeliet til de minst nådde og evangeliet til neste generasjon.

– Det har hjulpet meg å være opptatt av det som er vårt primære kall og hvordan vi ønsker å utføre det. Det har vært et stor privilegium, sier han.

EN HJELP: For Olav Vestbøstad har arbeidet med strategidokumentet vært en hjelp til å ha fokus på det som er viktig.

– Et stort privilegium

I Misjonssambandets organisasjonsblad Utsyn fra 6. april i år sier NLM-veteran Jon Kvalbein at den tunge satsingen i lukkede land har fått følger for hjemmearbeidet.

– Når utsendingene er anonyme, blir arbeidet lite kjent blant misjonsfolket. Vi forteller ikke om mennesker som har blitt frelst, og dette får følger for vårt bønneansvar og misjonsiver, hevdet han.

– Hva i dokumentet er det som vil skape mest spenning, Vestbøstad?

– Det vil nok variere, men mange er engasjert i spenningen mellom det å gå videre til nye områder med evangeliet kontra det å stå i relasjon til samarbeidskirkene våre over tid. Folk er selvfølgelig ikke imot at vi skal ta evangeliet videre, men folk vil være uenige om når det er på tide å gå videre fra et misjonsfelt.

SPENNING: Spenningen mellom det å gå videre til nye områder kontra det å stå i relasjon til samarbeidskirkene blir et diskusjonstema, tror Vestbøstad. Bildet er fra et kurs i Mekane Yesus-kirken i Etiopia.

Viktig gruppearbeid

– Hvor viktig var gruppearbeidet på forrige generalforsamling for arbeidet med det nye strategidokumentet?

– Det bidro til at folk ble dradd inn i prosessen. En ting var samtalene som foregikk rundt bordene. En annen ting var at vi fikk mange gode innspill på hva strategiplanen bør inneholde.

I tillegg til en sterk vekt på ytremisjon, ble ungdomsarbeid og diakoni to tema som ble løftet fram.

Et kortfattet dokument

Vestbøstad er mest fornøyd med at han og arbeidsgruppen har greid å lage et relativt kortfattet dokument som skal brukes av hele organisasjonen: NLM Utland, Innland og NLM Ung.

Prosjektgruppen har også prøvd å unngå «kanaanspråk».

– Det skal selvfølgelig ikke være et dokument som en sekulær bedrift ville hatt. Det skal være preget av hvem vi er, men vi bruker norske ord for å formidle det vi står for.

INNSPILL: Underveis i prosessen har det vært mange innspill. Hans Arna Sanna, leder for NLM Utland, er en av dem som har kommet med innspill.

Ifølge Vestbøstad har det vært en bred prosess som har involvert store deler av organisasjonen på alle nivå.

– Noen vil kanskje være skuffet fordi innspill de har gitt ikke er synlige i det endelige dokumentet, men alle innspill er lest og vurdert, men det har ikke vært mulig å få med alt.

Vestbøstad opplyser at høringsrunden kom på et tidspunkt der det var vanskelig for folk å samles på grunn av pandemien.

Klima og forvaltning

Nytt i dokumentet er punktet om «ansvarlig forvaltning». Her står det blant annet at NLM vil holde frem måtehold og nøysomhet som gode verdier og forvalte skaperverket til beste for «vår neste og kommende generasjoner». Det skal også tas hensyn til klima og miljø i driften av institusjoner, forsamlinger og arrangementer.

– Punktet er bredere enn kun klima og miljø. Det handler om ansvarlig forvaltning i stor skala, inkludert økonomi og personalressurser, utdyper han.

Unge og eldre har gitt tilbakemelding på at klima og forvaltning er tatt med i det nye dokumentet. Noen har vært negative, mens andre har vært positive.

– Det er viktig at vi som er en misjonsorganisasjon i rike Vesten tenker over hvordan vi forholder oss til dette. Miljøendringer og knapphet på goder går jo først og fremst ut over sårbare grupper som allerede er i en vanskelig situasjon, sier han.

Powered by Labrador CMS