VAKKERT: Mange flotte opplevelser­ i naturen er en del av den indre reisen når en legger ut på pilegrims­vandring. Bilder er tatt på pilegrimsleden St. Olavvegen på Dovrefjell.

Håper på norsk pilegrimsrekord i sommer

For nordmenn er ferie utenlands lite sannsynlig i sommer. Nasjonalt pilegrimssenter tror derfor flere vil benytte muligheten til å legge ut på pilegrimsvandring.

Publisert Sist oppdatert

– Vi forventer en økning av nordmenn som går både lange og korte turer denne sommeren sier Hans Morten Løvrød, daglig leder for Nasjonalt pilegrimssenter (NPS) i Trondheim.

Forberedelsene til årets pilegrimssesong har blitt helt annerledes enn NPS og de regionale pilegrimssentrene hadde sett for seg tidligere i vinter. Koronasituasjonen har snudd opp ned på det meste i samfunnet, og det gjelder også for pilegrimsarbeidet.

Det nasjonale pilegrimssenteret holder på å skaffe seg oversikt over hvilke overnattingssteder langs pilegrimsledene som kommer til å ha åpent i sommer innenfor myndighetenes smittevernkrav. I løpet av denne uken regner Løvrød med at det vil foreligge en fullstendig oversikt.

– Men det er ikke tvil om at vi forbereder oss på en annerledes sesong i år, forsetter han.

Få utlendinger

På grunn av koronakrisen er det ventet svært få tilreisende utlendinger til Norge i år for å gå langtur langs pilegrimsleden mellom Oslo.

– Vi vet at majoriteten av dem som går langturer i flere uker i strekk, er utlendinger. I fjor var det totalt 1.300 personer som ankom Trondheim og Nidaros og fikk utdelt det såkalte Olavsbrevet etter å ha ha fulgt pilegrimsleden St. Olavsvegen. Men den aller største pilegrimsvandringen skjer jo lokalt og regionalt i Norge. Folk legger ut på både dagsturer og vandringer over flere dager, sier Løvrød til Dagen.

Han legger til at det har kommet en del henvendelser fra nordmenn med spørsmål rundt langturer innenlands i år. Mange reiser hvert år fra Norge til Spania for å gå den populære leden som fører til Helligdommen i Santiago de Compostela.

PILEGRIMSPREST: Einar Vegge er eneste pilegrimsprest som er fullfinansiert av Den norske kirke på heltid. Han håper flere nordmenn denne sommeren vil oppdage de rike pilegrimstradisjonene i Norge. Her er han på tur i langs kystpilegrimsleden.

Nye målgrupper

Pilegrimsprest Einar Vegge i Nidaros bispedømme håper og tror at sesongen 2020 for alvor kan bli sommeren hvor nordmenn oppdager de rike pilegrimstradisjonene vi har i Norge.

Gjennom vandring og undring mot et hellig mål mener presten det gjør godt for hele menneske å legge ut på en slik reise.

– Jeg tror mange nordmenn er nysgjerrig på pilegrimstradisjonene. Vi må selvsagt forholde oss til myndighetenes retningslinjer for smittevern når vi oppfordrer folk til å bruke ferien sin til å gå pilegrim denne sommeren. Men jeg helt sikker på at det for mange vil åpne seg opp helt nye og spennende oppdagelser når en legger ut på en slik vandring.

– Hvordan påvirkes folk av det å være pilegrimer, tror du?

– Rent menneskelig er det sunt og godt for folk og ferdes ute på denne måten, og ikke minst med tanke på koronasituasjonen i samfunnet vårt. Samtidig gir det oss en historisk- og kulturell forståelse av pilegrimstradisjonene, i kombinasjon med inntrykk fra naturen under vandringen. Man beveger seg mot det hellige mål, men det er selvsagt veldig forskjellig hvor bevisste den enkelte er i forhold til akkurat den dimensjonen. Alle som går vet samtidig at det ligger en reise mot en hellighet som mål når en følger pilegrimsleden, svarer Vegge.

Han er for øyeblikket den eneste fullfinansierte pilegrimspresten i Den norske kirke på helltid her til lands.

Anbefalte turforslag

For en nybegynner som aldri før har lagt ut på en pilegrimstur, er det kanskje ikke så lett å vite hvilken tur som egner seg best når en skal kaste seg ut på dypt vann for første gang.

Hans Morten Løvrød mener alle leder er egnet til å ta korte turer i eget nærområde, men når det gjelder lengre turer anbefaler han Gudbrandsdalsleden som et godt alternativ

– Den har god infrastruktur med merking og skilting, men også best dekning av overnattingssteder. I tillegg går Dovrebanen i samme område, slik at det er mange mulige kontaktpunkter for start og stopp av vandringen.

– Hvordan egner pilegrimsvandring seg for familier med barn?

– Det egner seg veldig godt for barn og unge å være med på, og jeg har ingen problemer med å anbefale familier å velge en slik reise. Enten det er er dagstur eller vandring med overnatting over flere dager. Vår erfaring er de yngste setter stor pris på det å gå pilegrim, fordi man gjør det sammen som familie. En har et felles mål hvor det å gå til fots blir en del av en helhetlig opplevelse, understreker Løvrød.

Foruten det nasjonale pilegrimssenteret i Trondheim, er det også etablert åtte regionale sentre. Det er ved disse sentrene mulig å få hjelp og veiledning rundt spørsmål knyttet til lokal og regional pilegrimsvandring,

På nettstedet www.pilegrimsleden.no får du hjelp til å planlegge din pilegrimsvandring.

Hovedsesongen for pilegrimsvandring i Norge er fra 1. juni til 1. september.

Sjekk turplanleggeren og ta eventuelt kontakt med overnattingsstedene eller regionale pilegrimssentere for å sjekke hvordan forholdene er langs leden og hvilke overnattingsplasser som er åpne.

Planlegg pilegrimsvandringen slik at du har tid nok. Å vandre under tidsnød er ingen god følelse.

Det er Nasjonalt Pilegrimssenter i Trondheim som har ansvar for den statlige pilegrimssatsingen her til lands

Kilde: Nasjonalt Pilegrimssenter

Powered by Labrador CMS