MOBILISERING: KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad mener partiet kan greie å gjenta mobiliseringen som førte til oppslutning på mer enn fire prosent ved lokalvalget i 2019.

Håper SV kan vekke potensielle KrF-velgere

KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad ser SVs abortvedtak som ett av flere tegn på hvorfor det kommende stortingsvalget er avgjørende.

Publisert Sist oppdatert

I dag starter KrF sitt landsmøte. Delegatene som skal meisle ut programmet for valgkampen, vet at de må lykkes med slå tilbake sperregrensespøkelset.

KrFs gjennomsnittlige oppslutning på meningsmålingene for april er 3,2, ifølge Poll of Polls. Det mangler altså 0,8 prosent for å få utjevningsmandater.

– Mange verdisaker står på spill, sier Ropstad.

Han er gjest i Dagen-podkasten Tore og Tarjei der hele intervjuet kan høres.

– Trist og sjokkerende

SV-landsmøtets vedtak sist helg om å åpne for selvbestemt abort til uke 22, ble for Ropstad en illustrasjon på viktige verdisaker som er på dagsordenen.

– Det er veldig trist og urovekkende at man går så langt, sier han.

Partilederen viser til at Arbeiderpartiet og Miljøpartiet De Grønne allerede har gått inn for fri abort til uke 18, mens Rødt ønsker samme grense som SV.

– Jeg har merket etter den siste helgen at mange har kjent på viktigheten av KrF, sier Ropstad.

Rettsvern for ufødte

De senere årene opplever han at det har vært sterk polarisering om abortspørsmålet. Han avviser likevel kritikken om at KrF og Erna Solberg har bidratt til dette ved å sette abortloven i spill, slik blant andre VGs politiske redaktør Hanne Skartveit har hevdet.

– Hvert parti må ta ansvar for egen politikk, sier Ropstad.

Han framholder at KrF ønsker et tydelig rettsvern for ufødt liv.

– Så får andre ha et annet standpunkt, men det må de stå for selv, sier han.

Han minner om at SV gikk inn for en kraftig liberalisering allerede i 2005.

Venstrevridning

Ropstad opplever at det langt utenfor KrFs rekker er motstand mot de liberaliserende forslagene.

– Dessverre er det veldig tydelig at menneskeverdspørsmålene er i fare med en ny regjering, sier han.

Samtidig mener han at opposisjonen har beveget seg ytterligere til venstre i andre spørsmål.

– Det kan være for eksempel støtte til trossamfunn og trosfrihet. For meg og KrF har det vært viktig å understreke at vi skal ha et livssynsåpent samfunn der det er rom for tro, sier han.

Forsvarer friskoler

Det mener han gjelder også om man har andre syn enn flertallet. Det mener han blir utfordret av venstresiden gjennom sterkere krav til styring og trusler om å fjerne støtte.

– Vi har også sett tydelige angrep på friskolene. Vi må huske at det er en foreldrerett. Vi kjemper for at man skal ha retten til å gå på for eksempel en kristen friskole og at det skal være et godt supplement til en veldig god offentlig skole, sier han.

Med Arbeiderpartiets vedtak om lokal vetorett mener han kan gjøre dette vanskelig.

Satser på valgfrihet

På spørsmål om hvilke resultater Ropstad er mest fornøyd med etter drøyt to år i regjering, trekker han også fram politikken for familier og eldre, samt klima og bistand.

– Det er dette som gjør det så meningsfullt å drive med politikk, og det er den stemmen jeg frykter skal forsvinne hvis KrF ikke får gjennomslag, sier han.

Han mener venstresiden går inn for mindre valgfrihet for familiene og redusert fleksibilitet i omsorg for eldre.

Mobiliseringsvilje

Ropstad legger ikke skjul på at det har vært utfordrende å ha ansvar for å samle partiet etter veivalgsprosessen i 2018.

– Nå inn mot valgkampen er vi mye mer samlet enn på lenge. Det er en sterk mobiliseringsvilje.

Han minner om at partiet ved valget i 2019 oppnådde en oppslutning på 4,1 prosent i en sammenliknbar situasjon.

– Det var ikke mange kommentatorer som trudde dette på det tidspunktet, sier han.

Verdivelgere

– Hvilke velgere er dere trenger å mobilisere?

– Vi kjenner heldigvis velgerne våre ganske godt. Vi har velgere som er verdibevisste og opptatt av tradisjonelle verdier. Det er vi stolte av å løfte i forskjellige sammenhenger, sier Ropstad.

Han trekker særlig fram familiene og ønske om en politikk med rom for valgfrihet, samt en eldreomsorg der man ikke bare ser på forholdet mellom offentlig og privat, men også pårørendes rolle.

KrF-lederen påpeker at partiets velgere har en del felles med Senterpartiets velgere i verdispørsmål, men mener Sps valg om å samarbeide til venstre vil gi en helt annen retning på politikken.

Hele intervjuet med Ropstad kan du høre i iTunes, Spotify og på andre plattformer som leverer podkast, samt på dagen.no

Powered by Labrador CMS