GATEKUNST: Slik så bildet til gatekunstner Töddel ut før det ble ødelagt.

Har anmeldt gatekunstneren for hatefulle ytringer og trusler

Bildet vekker også internasjonal harme blant jødiske organisasjoner.

Publisert Sist oppdatert

I går meldte Dagen at gatekunstneren som malte bildet av Anne Frank i palestinaskjerf stod åpent frem i Subjekt som Roy Håvard Løseth.

Da gatebildet, som har fått navnet «Death of the Innocent», dukket opp på «Speakers corner», nær Universitetet i Bergen, nylig, vakte det sterke reaksjoner.

Snart meldte Dagen også at bildet var blitt ødelagt, men oppmerksomheten la seg ikke seg av den grunn.

Anmeldt for trusler

Nå har saken tatt en ny vending. Det startet med at identiteten til gatekunstneren ble gjort kjent i Facebook-gruppen, Stopp antisemittismen på NRK.

Løseth skal ha ringt tre jøder, hvorav to er moderatorer i gruppen, for å få dem til å slette innlegget.

Det har ført til at administrator i gruppen, jøde og bergenser On Elpeleg, har sendt en todelt politianmeldelse som gjelder både hatefulle ytringer og trusler. Denne har Dagen fått kopi av. Dagen har også fått kopi av det som fremstår som en truende melding, sendt 00:56 fra Løseths telefonnummer.

«Ikke involvert»

I sistnevnte melding, som innledes med «Ring meg nå», bekrefter Løseth sin identitet og skriver deretter: «Du er administrator på ei side på Facebook som påstår at eg er gatekunstnaren tøddel.»

I meldingen hevder Løseth også at det er tre karer hos ham som forsøker å brenne bilen hans. Mottaker av meldingen responderer: «Så ring politiet. Jeg er ikke involvert i noe av det».

Til det svarer Løseth: «Du skal slette innlegget eller så skal eg farn meg køyer heim til deg».

Jøder holdes ansvarlig for Israels handlinger

Skrivefeilene til tross. Budskapet ble oppfattet som en reell trussel og ble anmeldt både til Agder og Vest Politidistrikt av On Elpeleg, som for tiden er utenfor Norges grenser.

Politianmeldelsen begrunnes blant annet med at jøder som gruppe holdes ansvarlig for Israels handlinger, at betydningen av Holocaust bagatelliseres eller benektes og at dagens politikk i Israel sammenlignes med nazistenes politikk.

– Jeg har ikke truet noen

Dagen har kontaktet Løseth for å spørre om hans reaksjon på anmeldelsen. Han svarer på e-post at han ikke er kjent med en anmeldelse og at han ikke har truet noen.

– Dette regner jeg med er et medieutspill fra Elpeleg og hans disipler. Tviler på at jeg hører fra politiet, for jeg har ikke truet noen, og min kunst er ikke hatefull. I Norge har vi ytringsfrihet selv om jeg aner at Elpeleg ikke helt virker å forstå hva som ligger i det. Om det er noen som har stått for hatefulle ytringer her, er det ikke meg, skriver Løseth til Dagen.

– Ringte PST og politiet

Han legger til:

– Jeg har ikke snakket med Elpeleg eller chattet med ham. Skrev til en av administratorene på Stopp antisemittismen på NRK at hun måtte ta telefonen. Om ikke måtte jeg kjøre hjem for å snakke med henne. Hatet og ordbruken på siden var forferdelig og jeg hadde plutselig besøk på utsiden (av) huset mitt på natten. Ringte da PST og politiet. Deretter denne administratoren for å be henne slette galskapen.

Bytter ut profilbilde

Gatekunsten som dukket opp i Bergen er ikke enestående i sitt slag. I flere år har Anne Frank med palestinaskjerf, såkalt «keffiyeh», vært en populær graffiti i byer rundt om i verden.

I 2019 skrev professor i sosiologi Amro Ali på X (tidligere Twitter) at i lys av Israels bombing av Gaza byttet palestinere ut sine profilbilder med bilde av Anne Frank med det tradisjonelle palestinske skjerfet.

IKKE NYTT: Anne Frank med palestinaskjerf er intet nytt motiv.

Speakers corner

Anne Frank har ikonisk status. Den jødiske jenten gjemte seg for nazistene i Amsterdam under Andre verdenskrig. Hun skrev dagbok om livet i skjul, som senere ble utgitt og er blitt en av de mest kjente skildringene av Holocaust.

Kvinnen døde i konsentrasjonsleiren Bergen-Belsen i 1945.

Det norske gatebildet av Anne Frank dukket forøvrig opp på det samme stedet der et omstridt bilde av Sylvi Listhaug også skapte reaksjoner for noen år tilbake.

ØDELAGT: Slik så bildet til Töddel ut etter det var blitt ødelagt.

«Antisemittisk veggmaleri»

«Antisemittisk veggmaleri av Anne Frank vist i Bergen» skrev Nettsiden European Jewish Congress som tittel på sin nettartikkel.

«Veggmaleri av keffiyeh-kledde Anne Frank vist i Norge», fulgte Jewish News Syndicate etter.

«Vil ikke hjelpe å befri Palestina»

Også Times of Israel har fått med seg nyheten.

De skrev tidligere i juli at en statue av Anne Frank, nær hennes første hjem i Amsterdam, var blitt påført ordet «Gaza» i grafitti-stil.

Til dette responderte Den jødiske verdenskongress på sosiale medier med at «å vandalisere en statue til minne om Anne Frank, en tenåringsjente som ble myrdet i Holocaust, vil ikke hjelpe å «befri Palestina» eller avslutte krigen. Dette er uakseptabelt. Det eneste det vil føre til er å normalisere antisemittismen ytterligere og dehumanisere ofrene for Holocaust.»

I november ble også Anne Frank-gatekunst i Milano tilgriset.

NYTT BILDE: Gatekunstner Töddel har malt flere bilder av Anne Frank.
Powered by Labrador CMS