Har bestilt fire konteinere med bibler
– Dette er den største bibelsigneringen vi har gjort noen gang, sier Bibelselskapet.
– Dette er vår første milepæl. Vi kunne gått for en billigere paperback-versjon, men vi ønsker at det skal oppleves som å få en fin gave når vi deler ut biblene til alle husstander i Østfold, sier Anders B. Hverven som er leder i Bibelen til Alle i Østfold (BTAØ)
Bibelselskapet har bestilt 80 000 bibler, med en egen 16 siders innledning, som de får trykket på det store bibeltrykkeriet i Kina.
Store konteinere
Biblene vil til sammen fylle 134 paller i fire store konteinere.
– Dette er den største bibelsigneringen som er gjort noen gang i Norge tror vi, i hvert fall hos Bibelselskapet, sier generalsekretær i Bibelselskapet, Ingeborg Mongstad-Kvammen.
Hun forteller at Bibelselskapet nok ikke ville vært involvert i prosjektet dersom det utelukkende handlet om å dele ut bibler.
– Formålet med aksjonen er jo at denne bibelen skal være i bruk og ikke bare ende i bokhylla. Fordi intensjonen er at folk skal bli bedre kjent med Bibelen og la seg inspirere av den synes vi det er et fantastisk prosjekt å være med på, sier hun.
– Vi skal ha mange aktiviteter lokalt med mye fokus på å bli kjent med Bibelen og gi inspirasjon. Her er Bibelselskapet til god hjelp. Vi håper også at de som går i kirka i dag skal bli inspirert og mer glad i Bibelen gjennom aksjonen, sier Hverven.
Hedmark neste
Ungdom i Oppdrag (UiO) som tidligere har tilbudt bibler til alle husstander i Finnmark, stiller med bankgaranti for den store bestillingen.
– Denne bibelen skal også brukes i andre kommuner i Norge. Hedmark er i gang med planlegging, sier Hverven.
Han forteller at tanken er at det etableres et mellomlager av bibler som BTAØ kan kjøpe av underveis og at det som blir igjen kan kjøpes av Hedmark i neste omgang.
– Det har vært viktig for at vi skulle kunne realisere og få bestilt da det har vært en utfordring at vi må bestille et halvt år i forveien. Hvis vi skulle vente med å bestille til vi hadde samlet inn alle pengene ville vi holdt på i hvert fall et halvt år til, sier Hverven.
Over to års planlegging
BTAØ har siden januar 2016 planlagt og samlet inn penger fra menigheter, private og bedrifter til aksjonen der hver husstand i Østfold fylke skal få tilbud om å få en bibel.
– I de aller fleste kommunene har vi nå menigheter som er med og om et halvt år, i uke 44 og 45, skal kampanjen i gang, forteller Hverven.
Tidlig i november skal 3-5000 mennesker dele ut bibler på dørene i Hauge-fylket Østfold.
– Vi har jobbet med å bygge opp en struktur av lokalt engasjement i kommunene og nærmer oss 150 registrerte aktive i komiteene og det øker trutt, sier Hverven.
Hans Kristian Sandtorp, som er koordinator for Bibelen til Alle i UiO, forteller at bibelbestillingen også påvirker engasjementet.
– Vi ser at når biblene er bestilt og vi vet datoene for utdelingen så merker vi at flere og flere menigheter vil være med og gjøre noe, sier han.
Økumenisk prosjekt
BTAØ har et stadig voksende antall menigheter som engasjerer seg i prosjektet både med gaver og engasjement for utdeling og aktiviteter etterpå.
– Vi har også en stor bredde. I Fredrikstad er 19 menigheter engasjert med alt fra katolikker til pinsekarismatikere. Det er spennende å se det tverrkirkelige samarbeidet, sier Hverven.
Han sier de ikke ville gjennomføre aksjonen dersom de ikke fikk til å gjøre den økumenisk.
– Vi ser at dette prosjektet fører menigheter sammen der det ikke har vært noe samarbeid på tvers før. De blir kjent med hverandre på en ny måte, sier Sandtorp.
Beregner 60 prosent
Østfold har over 130 000 husstander og BTAØ har regnet med bibler til 60 prosent av disse.
– 80 000 bibler er jo egentlig alt for få til alle husstander, men vi regner jo med at noen sier nei og at ikke alle er hjemme, sier Hverven.
I aksjonen UiO gjennomførte i Finnmark var det til sammenligning 32 000 husstander.
– Det er jo hundre tusen husstander i forskjell, så det er klart at logistikken blir større her. Men vi bryter det ned på kommunenivå og i kommunene er de jo vant med TV-aksjoner og den slags, sier Sandtorp.
– Mer åpent
Han tror også at reaksjonene på å få en bibelgave på døra kan bli noe annerledes i Østfold.
– Finnmark er nok på en måte mer åpent. Vi vil nok bli overrasket på responsen i Østfold. Men vi håper at gjennom brosjyren vi sender ut på forhånd og markedsføring, at folk er klar over hva som skjer. Det blir lettere når folk er forberedt og vet at de kan si ja eller nei takk til gaven.