MER TID: – Jeg er glad i å lese bøker og være ute. Jeg fyller livet med det som er vakkert og gøy, sier Edel-Marie Haukland. Hun er lite på sosiale medier om dagen.

Har hatt en «magisk sommer» uten sosiale medier

Tidligere KrFU-leder Edel Marie Haukland har logget ut av Facebook, Instagram og Twitter.

Publisert Sist oppdatert

I januar slettet Edel-Marie Haukland Facebook- og instagramkontiene sine. I vår fjernet hun også Twitter-appen fra mobilen.

Den tidligere KrFU-lederen var nysgjerrig på hvordan en hverdag uten disse sosiale mediene kunne arte seg.

– Jeg kjente at grunnene til at jeg ønsket meg ut, var flere enn grunnene til at jeg burde være på, sier hun.

– Ikke bare frustrasjon

Haukland tror at noe handlet om at hun var 25 år og hadde vokst opp med sosiale medier som en selvfølgelig del av relasjonsbygging og selvportrettering.

Helt siden hun var i 13-årsalderen hadde hun ofte vært pålogget, og hun ville vite mer om alternativet.

– Det var ikke bare snakk om frykt, sinne eller frustrasjon knyttet til sosiale medier, presiserer hun.

Må ta mer ansvar

Hva har du funnet ut et halvt år etter?

– Status per nå er at jeg på har fått mer tid. Jeg legger oftere telefonen fra meg, og det er deilig.

Samtidig er Haukland overrasket over at overgangen til den nye hverdagen har vært så smertefri.

– Jeg har ikke restrukturert livet mitt, slik jeg trodde. Det er sikkert ting jeg har gått glipp av, noen bursdager og den slags, men valget mitt har gjort at jeg må ta mer ansvar for relasjonene rundt meg. Nå kan jeg ikke bare sende et hjerte i kommentarfeltet og like andres bilder.

– Mer intimt

Som KrFU-leder jobbet Haukland i mange år med sosiale medier. Hun synes det er ekstra godt å slippe å tenke på hva som må publiseres, hvordan hun skal skrive det og hvor det skal stå.

– Den tanken har stilnet. Alt det fine som skjer nå, skjer for min skyld, og det hele blir mer intimt.

– Viktig å se at det går an

Hun har beholdt Snapchat og Messenger og beskriver disse kontaktflatene som mer «én til én».

Egentlig likte hun svært godt å være på Facebook, Instagram og Twitter, men Haukland holder fast på at det er en tid for alt.

– Det har ikke vært viktig for meg at alle skal vite om valget mitt, men det er av betydning for meg å se at det går an. Det er eneste grunn til at jeg snakker høyt om det.

Hun er ikke alene om et slikt valg. Flere venner har slettet ulike apper på mobilen. Hun tror at det blir mindre vanskelig for de som har behov for en pause å ta den når flere er åpne om utfordringene ved sosiale medier.

– Kan dele om det som ligger på hjertet

I sommer jobber teologistudenten for Kirkerådet som konsulent. Hun står på stand og forsøker å rekruttere medarbeidere til stillinger som kantorer, prester, kateketer med mer i Den norske kirke. Hun har vært på Skjærgårds og Oase og skal videre til KRIK Arena.

– Jeg merker at det er blitt spennende å møte kjentfolk igjen. Jeg vet ikke helt hva som har skjedd i livene deres siden sist. Når jeg spør «Hva skjer?» får vi fine samtaler og kan dele om det som ligger oss på hjertet.

– Magisk sommer

Sosiale medier kan være kilder til både skam og misunnelse. Hvilke tanker har du gjort deg om det nå som du knapt er pålogget?

– Jeg har hatt en magisk sommer. Jeg har vært i tre bryllup, gjort mye fint og møtt mange flotte folk på stand. Det er deilig å dele det jeg har opplevd med folk som er til stede i livet mitt.

MAGISK: Edel-Marie Haukland har hatt en magisk sommer. Hun opplever at det er deilig å slippe å være på så mange sosiale medier.

Haukland er ikke i tvil om at sammenligning er «en stor greie» for mange og noe som kan gi dårlige følelser. Hun sier at hver enkelt har et ansvar for å regulere bruken av sosiale medier dersom disse vekker ubehag og gjør noe med selvbildet eller relasjonen til andre.

– Det er vår plikt og vårt privilegium å sette grenser for eget liv. Det er viktig at vi kjenner at vi har frihet til å logge av, av-følge personer eller justere bruken av sosiale medier.

– Deilig å slippe

25-åringen er opptatt av ikke å være unyansert om sosiale medier. Hun har hatt glede av å være på ulike plattformer og har erfart mye som både er fint og vakkert der, sier hun. Like fullt vil hun benytte seg av muligheten til å gjøre noe annet nå etter å ha kjent seg utfordret til å tenke nytt.

– Kanskje kommer jeg tilbake en dag, men akkurat nå er det deilig å slippe, sier studenten ved Menighetsfakultetet i Oslo.

Norges første digitalprest

Brage Molteberg Midtsund er kapellan i Ullensaker menighet i en 60 prosent stilling. I de resterende 40 er han landets første digitalprest.

Hans arbeidssted er Tik tok og Instagram, og flere av videoene hans har blitt sett av mange tusen ungdommer.

DIGITALPREST: Brage Molteberg Midtsund er landets første digitalprest.

Midtsund forstår godt at Haukland vil koble seg av sosiale medier.

– Man kan bli veldig hektet på å følge med og kommentere, sier han.

Spesielle kristne og ateister

Selv har han erfart at det er minst like slitsomt at så mange kommenterer det han legger ut.

– Jeg kan få mange krasse meldinger fra veldig spesielle kristne, for å si det litt løst, sier han, og legger til at det ikke er snakk om et skille mellom konservative og liberale.

– Jeg får også kommentarer fra ateister som synes jeg er dum.

Begge deler er frustrerende, synes Midtsund.

Kall

Han forteller at han tok det opp i prekenen nylig da temaet var disippelskap. Da vinklet han på at det kan være tøft å ha et kall der en må tåle kritikk og krevende kommentarer.

Samtidig opplever Midtsund at han er der han skal være: blant kristne ungdommer. Han har et hjerte for disse unge som er på sosiale medier og som ofte møter krass og usaklig kritikk av sitt livssyn.

– Å stå opp for seg selv, er krevende Jeg er opptatt av å formidle en kristen tro som er trygg og god og som de fleste vil kjenne seg igjen i.

Pålogget privat

Nå skal han selv snart på en to ukers ferie. Da planlegger han å være pålogget som privatperson, men ikke i jobben.

– Jeg er en kreativ person, så det surrer og går i hodet hele tiden, men jeg kommer ikke til å legge ut noe. Jeg forsøker å koble meg på kone og barn. Når det er ferie, tar jeg pause fra å produsere og skal være helt til stede.

EN DEL AV LIVET: Brage Molteberg Midtsund sier sosiale medier er del av livet. – Hvis en blir for avhengig av sosiale medier, må en ta grep, mener han.

– Ble avhengig av å følge med

Digitalpresten har aldri kuttet helt ut sosiale medier, men har som Edel-Marie Haukland, droppet Twitter.

– Jeg var verken aktiv som prest eller privatperson, men ble så avhengig av å følge med. Det kan gå hardt for seg i diskusjoner om nyheter og faglige temaer.

Han konkluderte med at han gikk glipp av for mye av det som skjedde rundt ham, i familien og blant venner.

– Del av livet

Mens enkelte argumenterer for at en må komme seg unna sosiale medier for å være til stede i verden, mener digitalpresten at han er sosial med folk både gjennom Tik tok, Snapchat og Facebook.

– Det er del av livet og ikke noe kuriøst og fremmed, men jeg har konkludert med at det er en balansegang. Hvis en blir for avhengig av sosiale medier, må en ta grep.

Tror ikke mange logger av

Melanie Magin er professor ved institutt for sosiologi og statsvitenskap ved NTNU og ekspert på sosiale medier.

Hun sier til Dagen at hun ikke kjenner til en fersk studie om det, men vil tro at det ikke er mange som logger seg av sosiale medier om sommeren.

– Sosiale medier er viktige for å holde kontakt med venner og bli oppdatert.

Hun viser til at unge mennesker bruker sosiale medier til å lese nyheter.

– Det betyr at hvis de logger seg av, så mister de mye.

Politikk

Magin fremhever at de forkjellige sosiale mediene har ulik funksjon, og at Facebook og Instagram er større enn Twitter når det gjelder antall brukere.

– Twitter er viktigere for å holde seg oppdatert om politikk. Det er en spekulasjon, men jeg kan forestille meg at folk ikke er så interessert i å holde seg oppdatert på nyheter hele tiden mens de er på ferie, og dermed kanskje bruker Twitter mindre.

Powered by Labrador CMS