Har homofile følelser, er skeptisk til forbud mot homoterapi
– Kristne fellesskap vet ikke hva de skal gjøre når noen sier at de kjenner på homofile følelser, sier Richard Alexander Beharie (20).
Allerede da han gikk på videregående, oppdaget Richard Alexander Beharie (20) at han hadde homofile følelser. 20-åringen er kristen og er aktivt med i menigheten Kilden på Jæren.
– Jeg visste allerede at dette ikke var mitt hovedproblem. Det er ikke sånn at bare vi fikser dette, så er jeg perfekt. Vi er skapt til å leve for Gud. Min utfordring er at jeg er en synder som trenger tilgivelse. Det får jeg gjennom nåden i Jesus, sier han.
Godt å snakke
Beharie erkjenner at det ikke bare har vært enkelt. Det har derfor vært godt for ham å snakke med pastoren sin og venner for å drøfte hvordan han skal forholde seg til følelsene sine i spesifikke situasjoner.
– Det hender at kristne ber for hverandre. Selv har jeg aldri gått til formell terapi eller sjelesorg, sier han.
Den unge mannen synes ordet homoterapi er «superbredt» og misvisende fordi folket legger så mye forskjellig i det.
– Jeg er ikke positiv til at folk reiser på «gay camps» eller at de går til terapi som ene og alene skal få dem til å gå fra å være homofil til heterofil. Samtidig ser jeg det som står i Bibelen om ekteskap. Å leve i homofilt samliv er synd, sier han.
20-åringen er fortvilet over at menigheter tier når det er motstand i samfunnet mot Bibelens seksualetikk.
– Det har negative konsekvenser for folk som meg at kristne fellesskap ikke vet hva de skal gjøre når noen sier at de kjenner på homofile følelser. Slik kan vi ikke ha det.
– Blir isolert
– Hva tror du blir konsekvensene av et forbud mot homoterapi?
– Det er litt avhengig av hvordan forbudet ser ut. Et strengt forbud - at det ikke er lov å gi råd til dem som kjenner på homofile følelser - vil føre til at folk som meg blir isolert. De kommer ikke til å gå og snakke med Pride-gjengen og vil føle at de ikke kan snakke med sin egen pastor.
– Det vil gjøre det vanskelig for folk. Det er ikke slik at folk kommer til å slutte å tro på Bibelen eller slutte å være konservative, sier 20-åringen.
Beharie har latt seg intervjue i VG om sine synspunkter.
– Det handler om at det ikke er så mange andre som står frem. Jeg ser at folk flest tenker at hvis det er sånn at du kjenner på disse følelsene, så er det din identitet, og da må du leve det ut. Men jeg trenger ikke å bli identifisert ut fra mine følelser. De definerer ikke hva som er rett og riktig.
Vil være et eksempel
Etter intervjuet i VG har han mottatt noen få, kritiske meldinger. Han har også lest kommentar-feltet.
– Mange synes synd på meg og sier at jeg undertrykker meg selv. De sier at hvis homofile følelser ikke leves ut, så må en være deprimert og ha det fælt. Men det stemmer ikke.
Beharie ønsker å være et eksempel for andre kristne som har det som ham.
– Kjenner du andre som har det som deg?
– Jeg kjenner tre-fire andre som er i samme situasjon.