DOM: – Det er helt tydelig i Bibelen at vi skal bli dømt, men et helvete har jeg ingen evangelisk dekning for å forkynne, sier sokneprest Ingunn Dalan Vik. Fotomontasje: Gorm Kallestad, NTB scanpix/Privat

– Har ikke møtt prester som sier at de tror på helvete

– Hvis det finnes et helvete på dommens dag, ja vel, så gjør det det. Da får jeg bare si «beklager», sier sokneprest.

Publisert Sist oppdatert

Dagen skrev i slutten av november om presten Vibeke Bergsjø Aas som i en tale i Grorud kirke på Domssøndagen kalte Jesu lignelse om de 10 brudepiker «stygg». Presten tror at alle mennesker blir frelst og sier at hun forkynner det så ofte hun kan.

På Facebooksiden Forum for kirke, teologi og liturgi får hun støtte fra flere prester. En som tidligere har hatt sin arbeidsplass i kirken, skriver at «lignelsen om de kloke og dårlige jomfruene altfor lenge har vært utlagt som festen for de vellykkede og dermed sett bort fra nåden for dem som faller utenfor. Å tro på et evig helvete strider i mot Jesu evangelium om nåden. Det synes jeg Vibeke Bergsjø Aas fikk godt frem i prekenen sin», skriver han.

Ikke vanlig

Sokneprest Ingunn Dalan Vik på Søre Ål er blant dem som ga kommentaren tommelen opp. Til Dagen sier hun at hun ikke tror det er vanlig at prester i Den norske kirke forkynner to utganger av livet.

– Jeg tror på dommen. Det er helt tydelig i Bibelen at vi skal bli dømt, men et helvete har jeg ingen evangelisk dekning for å forkynne. Om jeg hadde trodd på det, så hadde jeg nok tenkt litt over når jeg eventuelt skulle ha forkynt det, for jeg tror ikke det noen gang har fungert å skremme folk til himmelen.

– Du mener at alle mennesker blir frelst. Hvordan forholder du deg da til Johannes 3,16 og Jesu utsagn om at «Ingen kommer til Faderen uten ved meg»?

– Jeg er veldig luthersk, så nåden alene er viktig. Den er større enn vi kan forstå. Hvis det finnes et helvete på dommens dag, ja vel, så gjør det det. Da har jeg forkynt en kjærlig Gud i hele mitt virke. Da får jeg bare si «beklager.» Ingenting kan få meg til å slutte å forkynne en kjærlig Gud.

Tror ikke på helvete

Dalan Vik forteller at hun møter mennesker i sorg og «noen i litt glede» hver dag.

– Hva skal jeg møte dem med som prest i Den norske kirke. Skal jeg møte dem med dommen?

– Hva er det som gjør at kirkens tradisjonelle teologi om livets to utganger ikke holder for deg?

– Hvis du snakker om kirkens tradisjon, da må en gå noen år tilbake. Det har vært en helvetesdebatt i Norge før, sier hun med henvisning til Ole Hallesbys kjente radiotale i 1953. Der stilte den tidligere teologiprofessoren spørsmålet: «Hvordan kan du som er uomvendt, hvordan kan du legge deg rolig til å sove om kvelden, du som ikke vet enten du våkner i din seng eller i helvete?».

– Jeg vet ikke hva som er den tradisjonelle teologi. Jeg har ikke møtt noen blant mine kolleger eller på studiet som tror på helvete, sier Dalan Vik.

– Du sier at du tror på en dom, men hva skjer etter dommen med dem som kommer til kort?

– Det er det ingen som vet. Jeg forkynner den Gud som tar i mot. Jeg forkynner en himmel og en evighet hos Gud.

– Ingen monstre

– For noen kan det være en trøst at det eksisterer en dom over ondskap, noe også årets fredsprisutdeling kan gi tanker om. Blir alle, også de som har gjort urett uten å omvende seg, frelst?

– Ja, vi er alle skapt av Gud. Det finnes ingen monstre, sier hun.

Presten viser til gjerninger det er vanskelig eller umulig å tilgi, som Anders Behring Breiviks handlinger på Utøya 22. juli 2011.

– Hvis han ikke skulle fått straff, ville det vært galt for alle. Det som kom opp i forbindelse med Fredsprisen orker vi ikke å høre om engang. Men den Gud som jeg leser om i evangeliene, ser og vet mer. Han kjenner menneskenes vei gjennom livet og vet at de har en historie, en fortelling, et liv som gjør at det ender opp i slike gjerninger.

– Hvilken hensikt har dommen hvis ikke det finnes en straff, et helvete?

– Når jeg er prest i en begravelse, kan det oppstå kinkige situasjoner. Det kan være drap, incest eller andre historier knyttet til mennesket som ligger der. Men hvem er jeg som skal snakke om helvete? Jeg kan snakke om dom og å bli stilt til ansvar for det vi har gjort.

– Må stå til ansvar

KLOK: – Jeg tror fortapelsens mulighet vil være der, sier Kristine Sandmæl, leder for Mellomkirkelig råd og prost i Lofoten.

Hun sier til Dagen at hun er oppriktig glad for kolleger som tør å utfordre vante tolkningstradisjoner og som våger å gjøre seg sårbare ved å legge ut sine synspunkt i et presteforum der de også ble utsatt for krass kritikk.

– Hva mener du om læren om to utganger på livet?

– Jeg mener at det ikke er opp til meg å avgjøre hva som eventuelt skjer etter dette livet. Jeg tror at vi skal stå til ansvar for livet vi lever når dette livet er over. At vi må stå til ansvar, er med på å vise vår verdi, og hvordan vi lever, betyr noe til eller i fra ikke bare her i livet.

– Tror du på en dom?

– Ja.

– Hva skjer etter dommen?

– Forhåpentligvis kan jeg søke tilflukt i Kristus.

– Hva tror du skjer med dem som kommer dårlig ut i dommen?

– Det er opp til Gud.

– Tror du på fortapelse?

– Jeg tror fortapelsens mulighet vil være der, men vi vet ingen ting om hva den består i. Man må være klok når man forkynner om dette.

Powered by Labrador CMS