Har kvittet seg med 75 barnehager på ti år
Det blir stadig færre kristne barnehager.
Det er fredag ettermiddag, og det myldrer av liv i Barnehagen Himmelblå på Madla i Stavanger. Barnehagen er eid av Madlamark kirke og drives med en utvidet kristen formålsparagraf.
Menighetsbarnehager var ganske vanlig i Stavanger for ti år siden.
– Alle menighetene hadde sine egne barnehager. Noen hadde til og med to, forteller Svein Inge Thorstvedt, kirkeverge i Stavanger bispedømme.
Barnehagene ble sett på som kirkens forlengede arm ut til lokalbefolkningen.
– Det var denne her, konstaterer Inger Kristin Bakken, styrer og pedagogisk leder i Barnehagen Himmelblå.
Mistet 50 barnehager
Det store barnehage-fallet er ikke unikt for Stavanger. Tall Dagen har fått tilgang til viser en dramatisk nedgang i barnehager med en utvidet kristen formålsparagraf.
Det fins ikke nøyaktige tall på hvor mange kristne barnehager som har blitt lagt ned de siste ti årene. Likevel eksisterer det noen tall som gir en pekepinn på utviklingen. Mange barnehager med utvidet kristen formålsparagraf har nemlig vært medlem av Barnehagekontoret i IKO. IKO er et kirkelig pedagogisk kompetansesenter med eget forlag. Her har barnehager med kristen formålsparagraf fått tilgang til ressurser, fått veiledning og mulighet til å møtes.
Barnehagekontoret hadde nesten 200 medlemmer for ti år siden. I dag er antallet drøyt 140.
– Vi har mistet 50 medlemmer i denne perioden. Halvparten av barnehagene ble drevet av Den norske kirke, sier Marianne Uri Øverland, direktør i IKO.
Det betyr at Den norske kirke har kvittet seg med én av fem barnehager de siste ti årene. Legger vi sammen tallene fra de andre trossamfunnene tegner det seg følgende bilde: De siste ti årene har det i snitt blitt lagt ned én kristen barnehage annenhver måned.
Halvparten er borte
Det trossamfunnet som har merket størst fall er Normisjon. For 15 år siden hadde misjonsorganisasjonen omlag 30 barnehager. I dag er antallet halvert. Det opplyser Svein Granerud, seniorrådgiver i Normisjon.
Barnehagene i Normisjon er ikke eid av organisasjonen sentralt, men av regioner, folkehøgskoler og foreninger.
Det fins ulike årsaker til at antall barnehager i organisasjonen er halvert.
– Noe er kjøpt opp, andre har hatt lokaler som gjorde at man måtte velge om man ville investere i et nytt bygg eller legge ned, så har man valgt på legge ned, forklarer Granerud.
Derfor selges de ut
Årsakene til at barnehagene legges ned eller selges er ulike. Men noen forklaringer går igjen.
Personalleder i Normisjon, Else Kari Bjerva, forklarer nedleggelsene blant annet med at det er utfordrende å stå alene.
– Kravene fra myndighetene blir stadig flere, sier Bjerva.
Dette handler om alt fra bygg til utdanning hos de ansatte.
Kirkevergen i Stavanger er enig.
– For det første handlet det om at myndighetene skjerpet kravene til å drive barnehage. Det ble for utfordrende for menighetsrådene, som eide og drev barnehagene. Den andre grunnen var at Stavanger kommune endret de økonomiske rammebetingelsene for å drive barnehage. Det ble en vanskeligere økonomisk situasjon for menighetene, sier kirkevergen.
Den tredje årsaken handlet om de ansatte.
– Da vi foreslo at Stavanger kirkelige fellesråd kunne eie og drive barnehagene, ble mange av de ansatte skeptiske til å skifte arbeidsgiver, forklarer Svein Inge Thorstvedt.
Ti år etter sitter kirkevergen med blandede følelser.
– På den ene siden var det en befrielse for menighetene at de slapp å drive barnehage. På den andre siden var det jo et nederlag. Vi mistet en kontaktflate med folk i soknet. Det var leit at det skjedde, sier Thorstvedt.
Lei utvikling
Direktøren i IKO er også lei seg for at så mange barnehager er lagt ned eller solgt.
– Menighetsbarnehagene trengs for mangfoldet. Vi ser dessverre at enkelte ikke makter å drive dem videre på grunn av nye regler og økte krav, sier hun.
Hun tror det er utfordrende å stå alene.
– Samtidig kan man miste sin egenart ved å bli med i en kommersiell kjede, påpeker Øverland.
I Barnehagen Himmelblå er stemningen god. Men styrer Inger Kristin Bakken synes det er trist at det er så få kristne barnehager igjen i Stavanger.
– Vår erfaring er at barnehagen blir et møtested for foreldre. Vi har opplevd at familier som ikke tidligere har hatt kontakt med kirken, gjennom barnehageplassen har blitt med i ulike aktiviteter i menigheten. Vi har også hatt familier her som er muslimer. De setter stor pris på en barnehage som forteller at det fins en Gud, forteller Bakken.
Les i morgen: Vil starte kristne barnehager i hver kommune i Norge.