Har landet saken mot Misjonssambandet
Han har brukt halve livet på å sette søkelys på misjonærbarnas sak. Nå er Gunnar Hansen fornøyd.
«8. mars er min nye merkedag», skriver Gunnar Hansen på Facebook.
Hansen vokste opp som misjonærbarn på internatskole i Kenya.
«Dette er dagen jeg landet min sak mot Misjonssambandet. Vi er enige. Jeg håper og tror dette vil bety mye for mange», skriver han videre.
Beklager belastning
På mandag publiserte Misjonssambandet en beklagelse underskrevet av generalsekretær i NLM, Gunnar Bråthen, og Knut Espeland som er hovedstyrets leder.
Beklagelsen er rettet mot Gunnar Hansen og hans familie og lyder slik:
«Vi beklager den belastningen Gunnar Hansen og hans familie har vært utsatt for i de nesten 20 år han har kjempet for misjonærbarnas sak i full offentlighet for å bli hørt. Vi ser og forstår at dette har kostet dyrt.
Vi vil takke Gunnar for at han gjennom hele sitt voksenliv har stått på for misjonærbarnas sak, noe som blant annet har bidratt til den prosessen som nå er påstartet mellom misjonærbarna og ledelsen i Misjonssambandet. Dette ville ikke vært mulig uten hans engasjement for saken.»
– Takknemlig
Til Dagen skriver Hansen i en e-post:
«Jeg er veldig takknemlig for denne beklagelsen. Den er viktig både for meg og min familie og signaliserer noe nytt og godt i Misjonssambandet.»
Han understreker at beklagelsen gjelder hans voksenliv og ikke må blandes med tiden han tilbrakte på internat i barndommen.
«Det viktigste for meg nå er hvordan mitt engasjement i over 20 år for saken gir resultater for alle de saker som fremdeles ligger åpne. Signalet som Misjonssambandet nå gir er tillitsbyggende og baner vei for det store arbeidet Sendtbort har startet på vegne av misjonærbarna. Jeg ser virkelig frem til å se disse sakene bli håndtert med den respekt de fortjener. I tillegg har jeg et håp om at varslingssakene i NLM også får en respektfull avslutning. Misjonssambandet vil være tjent også med dette oppgjøret.»
Kronikk
I 2021 hadde Hansen en kronikk på trykk i Dagen kalt «Stigespillet om misjonærbarn». Der fortalte han at han hadde brukt 20 år av sitt voksne liv på å forsøke å sette søkelys på misjonærbarnas opplevelser.
«Det har vært en reise hvor ett skritt fram ofte innebærer to tilbake», skrev han.
I kronikken forteller han om at han som misjonærbarn på internatskole i Kenya ble utsatt for overgrep og opplevde at huset brant til grunnen. Han overvar også at en person ble steinet, at en annen hang seg utenfor huset deres og at skudd traff husveggene. Langs veiene så han døde.
«Jeg møtte foreldrene mine tre ganger i året, var konstant livredd for dem siden jeg visste de bodde på et svært farlig sted.»
Ville bidra til at misjonærbarn ble hørt
5. januar skrev Dagen om den nye støttegruppen sendtbort.no som ønsker å bidra til at alle misjonærbarn tilknyttet Misjonssambandet «skal bli hørt og tatt på alvor».
Anne Marit og Jarle Naustvik er søsken som begge ble intervjuet i podkasten «Misjonærbarna» som ble lansert på Fabel 17. januar. Sammen med Målfrid Ljønes Kvålo tok de initativ til støttegruppen.
I slutten av januar ba de om at Misjonssambandet legger til rette for en verdig oppreisning for misjonærbarna én gang for alle.
De ba om tre konkrete tiltak:
* En konstruktiv dialog basert på tillit og respekt
* At Misjonssambandet lager en handlingsplan som støttegruppen har en sentral rolle med å utvikle.
* At dialogen og planen skal lede ut i en form for kompensasjon eller støtte til tiltak som misjonærbarna og organisasjonen i fellesskap kommer fram til.
– Kan gjøre dialogen bedre
Misjonssambandet tok raskt kontakt etter etableringen.
– Jeg tenker at det kan være en fordel å ha en organisert gruppe å forholde seg til. Det tror jeg kan gjøre dialogen bedre fremover, sa generalsekretær i NLM, Gunnar Bråthen til Dagen. Han var positiv til de tre tiltakene.
– Samme mål
En måned etter etableringen av Sendt bort, hadde organisasjonen et møte med Misjonssambandet. Møtet ble skildret som positivt av partene.
– Møtet viste oss at vi har samme mål, sa Gunnar Bråthen, generalsekretær i Misjonssambandet, i en pressemelding.
Anne Marit Naustvik, styreleder i Sendt bort, sa det slik:
– Vi i Sendt bort opplever at det i møtet ble lagt et godt fundament for en konstruktiv prosess. En prosess vi håper og tror kan lede frem til gode løsninger for misjonærbarna.
Vil fokusere på familien
Til Dagen skriver Gunnar Hansen videre at han vil takke de mennesker som har bidratt på veien.
«Jeg vil spesielt nevne Lene Ask, Øystein Stene og alle andre som har bidratt på ulike måter. Takk også til Liv Kristin Steen Brundtland som har vært en viktig støttespiller for meg.
Nå ser jeg frem til en god vår hvor jeg vil fokusere fullt og helt på familien som har stått ved min side i tykt og tynt alle disse årene. Det gleder jeg virkelig til.»