HJERTESAKER: – Jeg er glad de nevner så stor bredde i hjertesakene, sier partileder Knut Arild Hareide om grasrotas etterlysning av barn, familie, bistand og bioteknologi.

Har levert på familie, bistand og alkohol

Partileder Knut Arild Hareide er glad for grasrotas etterlysning av hjertesakene, men konkluderer med at de har levert mye allerede.

Publisert Sist oppdatert

KrF hadde torsdag en oppsummering av månedene som samarbeidspartner med regjeringen.

I torsdagens Dagen gjorde grasrota i KrF det klart at de var fornøyd med innsatsen til partiledelsen, men bad om mer uttelling på hjertesakene som barn, familie, bistand og bioteknologi.

Hareide er ikke minst glad for at grasrota nevner en bredde i hjertesakene.

– Et samlet Norge vil si at vi har levert på bistand, sier han og nevner videre at samvittighetsfriheten er ivaretatt i den veldig betente reservasjonsrettssaken.

– Vi lyktes ikke å få forståelse i folket. Men de som gikk inn saken, har en veldig forståelse for vårt anliggende. Nå skal vi ha et utvalg som går dypere inn i saken. En av de tilbakemeldingene som har rørt meg mest, er leger som har sagt at uten KrF hadde vi fått et betydelig smalere samfunn.

Alkohol

Han viser også til at KrF har løftet alkoholpolitikken.

– Men vi har møtt på noen utfordringer, konstaterer han.

Regjeringen har blant annet gjort det mulig å ta med seg hjem mye mer alkohol hvis man ikke benytter seg av tobakkskvoten sin.

– På hvilken måte har dere sikret alkoholpolitikken?

– Vi har sikret at alkoholpolitikken ligger fast. Det første Frp gjorde i regjering på alkoholpolitikken var å øke avgiftene. Folk utenfra kan si at det var et lite Guds under, sier Hareide.

Stoler på bio-Høie

Senterpartiets helsepolitiske talsperson Kjersti Toppe er bekymret for at den ventede evalueringen av bioteknologiloven skal ende med en langt mer liberal lovgivning. KrF har ikke sikret nok at loven ikke blir liberal, uttalte hun i gårsdagens Dagen.

Hareide slår tilbake.

– Med skiftet av regjeringen har vi fått større sikkerhet for utviklingen. De progressive partiene er Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet, sier Hareide til Dagen. Han viser til at det ikke er Frp, men Bent Høie fra Høyre som leder Helsedepartementet, hvor bioteknologisakene ligger.

– Han er stødig i den type spørsmål. Det var ingen helseminister i den forrige regjeringen som viste tilsvarende stødighet, sier Hareide.

Fornøyd utenfor

På pressekonferansen torsdag kunne partileder Hareide, nestleder Dagrun Eriksen og finanspolitisk talsmann Hans Olav Syversen konstatere at de har stor innflytelse på norsk politikk fra sin posisjon som samarbeidspartner i sentrum.

– Vi kan konstatere at barnefamilier har fått større valgfrihet. Om noen uker øker vi kontantstøtten til 6000 kroner. I morgen blir det vedtatt å øke bevilgninger til barnehager for å gi valgfrihet, sa Hareide og viste også til fattigdomsbekjempelse og økt støtte til frivilligheten, sa Hareide i sin oppsummering.

– Når vi oppsummerer, er vi godt fornøyd med resultatene vi har oppnådd, konstaterte Hareide.

Nestleder Dagrun Eriksen trakk frem at fradragsordning for mindre byråkrati for frivilligheten, prøveombud for mobbeombud og forsterket kamp mot svart arbeid og en nyinndeling av fedrekvoten omtalt som en «gylden middelvei».

Tok avstand

Samtidig benyttet partiledelsen muligheten til å distansere seg fra enkelte av regjeringens initiativ. Nestleder Dagrun Eriksen trakk frem tiggerforbud og siling av flyktninger fra Syria som eksempel på saker som KrF «ikke kan stå for».

– Det bryter slik som vi ønsker å tenke om grunnleggende verdier som menneskeverd og rettferdighet, sa Eriksen.

Markerte avstand

På den andre siden holdt KrF-ledelsen også en armlengdes avstand til flørten og invitasjonene fra Arbeiderpartiet. Syversen analyserte posisjonen til partiet som ønsker KrF som samarbeidspartnere etter Ap-veteranen Martin Kolberg forsøkte å overbevise om at KrF egentlig ligger Arbeiderpartiet nærest.

– De leter etter sin egen rolle. Når vi ser hvordan Kolberg snakker, er det ikke tale om at det er to parti som skal snakke sammen for å finne løsninger. Men vi ser hvordan maktsentrifugen Ap fungerer for å få alle opp i kverna. Så får vi ser om en ny leder gir en annen kurs, sa Syversen.

Partilederen fikk ordet og brukte det kort.

– Jeg synes det var en klar og tydelig og meget presis beskrivelse, sa Hareide.

Les også siste om KRF: «Hjertesaker gir bråk og muligheter»

Powered by Labrador CMS