Har meldt seg ut, men fortsetter kampen

Før helgen meldte bonde og teolog Sølve E. Salte at han og familien hadde meldt seg ut av Den norske kirke. – Jeg er i sorg, sier han.

Publisert Sist oppdatert

I forkant av Kirkemøtet opplevde Sølve Salte at Gud kalte ham til å skrive avisartikler om homofil vigsel. De har så blitt samlet i et hefte med tittelen: «Bibelen eller biskopene». Heftet ble delt ut under Kirkemøtet - og fulgte også med som et innstikk til alle Dagens abonnenter 9. april.

– Mange som tenker likt

Et par dager etter Kirkemøtet fant han og kona utmeldingsskjema på internett og fylte det ut. Det ble levert på kirkekontoret på Klepp.

– Det var en avgjørelse som jeg og min kone sto sammen om, understreker han.

De siste årene har familien gått i Klepp Stasjon Kyrkjelyd, en menighet i Den norske kirke. Der har han i to perioder vært med i styret, og leder av styringsgruppen. Kona er med i lovsangstjenesten i menigheten. Salte har også tidligere vært ansatt som prest i det som i dag heter Bymenigheten Sandnes.

– Hvilke praktiske konsekvenser får utmeldingen for deg og din familie?

– Det vil jeg ikke si noe om før det er besluttet lokalt. I vår menighet er det mange som tenker likt om alvoret i situasjonen, legger han til.

Støtte og forståelse

Salte forteller at mange har uttrykt støtte og forståelse for utmeldelsen, men han har også fått spørsmål om hvem som skal fortsette kampen dersom de med et konservativt syn melder seg ut.

– Til det vil jeg si at jeg på ingen måte anser kampen som avsluttet for min egen del, selv om jeg står på utsiden av Den norske kirke. Kampen vil nok fortsette både i og utenfor kirken, sier han.

– Hva skulle til for at du hadde valgt å bli værende i Den norske kirke?

– Da måtte det kommet en splittelse innad i kirken. I stedet for å nedtone alvoret i saken måtte man erkjent at det etter klassisk bibelsk syn er å betrakte som kirkesplittende vranglære å innføre liturgi for likekjønnede par. Hadde minst én av biskopene trukket denne grensen, ville mye vært annerledes. Da kunne alle prester som står for et klassisk syn fått alternativt tilsyn, og vi kunne advart med autoritet mot det nye synet på ekteskapet og på homofilt samliv. Skulle jeg blitt, måtte det vært åpnet for et alternativt tilsyn, og lokalmenigheter måtte kunne avvise ny liturgi.

I sorg

– Du skriver at du er i sorg. Kan du utdype hva som ligger i den sorgen?

– Det er en sorg over at Den norske kirke har vedtatt å innføre en liturgi som etter mitt syn bryter med Guds ord og som forfører mennesker når det gjelder hva som er Guds vilje med hensyn til homofilt samliv. Det er en sorg over at ingen av biskopene som har et klassisk syn brøt ut av enheten med de andre. Jeg hadde i det lengste håpet at Stein Reinertsen, Ingeborg Midttømme eller Ole Christian Kvarme skulle bekjent med Bibelen og mot de andre biskopene.

Han viser til at mange av biskopene og prestene som stemte for liturgiløsningen sier at de har et konservativt syn på ekteskapet. Likevel har ingen av dem, så langt han vet, sagt om de fortsatt har et klassisk bibelsk syn på homofilt samliv.

Salte sier det er lov og riktig å sørge over situasjonen og det som synes tapt, men mener likevel at det ikke er grunn til mismot.

– Gud har en vei videre, og hans kirke er ikke identisk med Den norske kirke, men består av alle de som i sannhet tror.

Ikke hovedsak

Salte mener videre at medlemskap i kirken ikke må gjøres til en hovedsak.

– Det vesentligste er bekjennelse og tilhørighet i et fellesskap som står sammen i tro og bekjennelse, understreker han.

Han oppfordrer alle som deler hans syn til å støtte de prester som står i Den norske kirke for å ta en kamp for evangeliet og ekteskapet.

– Men til alle som tilhører en lokalmenighet hvor både prest og menighetsråd godtar ny liturgi, vil jeg sterkt oppfordre til å bryte ut av fellesskapet. Utmeldelse er et sterkt og riktig signal å sende, mener han.

Powered by Labrador CMS