ÅPNET OPP: Både erkjennelsen av at Delk var et lukket kirkesamfunn og håndteringen i etterkant har vært forbilledlig, mener Jostein Bendiksen som har skrevet historien om Delk siden 2. verdenskrig.
Stein Gudvangen / KPK
Har skrevet historien om DELK: Et lukket kirkesamfunn som åpnet seg
Mye er helt nytt siden Det evangelisk-lutherske kirkesamfunn på 1940-tallet sa nei til 17. mai- og bursdagsfeiring. Jostein Bendiksen har skrevet bok om kirken som åpnet seg.
«Åpne en dør» kommer på Lunde forlag før jul. Forfatter Jostein Bendiksen leste fra boka under St.Hansstevnet på Gjennestad videregående skole i Stokke i helga da Det evangelisk-lutherske kirkesamfunn (Delk) feiret sitt 150-årsjubileum. Delk har åpnet seg mot verden rundt dem etter lenge å ha vært lukket. Åpningsprosessen har gått trinnvis de siste 50 åra, men han har gått til starten av 2. verdenskrig for å få med seg mer av bakteppet. Et tidligere verk dekker Delk-historien for perioden fra starten i 1872 og fram til 100-årsjubileet.
Lukket og strengt
Bendiksen legger ikke skjul på at Delk har vært et lukket og strengt kirkesamfunn med stramt mannestyre. Selv har han baptist- og pinsebakgrunn, men er gift med en delker og har vært aktiv i kirkesamfunnet i flere år. Han fungerer som rektor ved en kommunal skole i Skien, men han og kona Kjersti har de to barna sine på en Delk-skole. Så han har dels førstehåndserfaring med kirkesamfunnet han har skrevet bok om og tror han kan se på historien med et nytt blikk.