Har som mål å åpne Bibelen hver dag
En av tre aktive kristne leser Bibelen fem til sju ganger i uken. Ekteparet Skrunes leser daglig hver for seg.
– Tallene var bedre enn fryktet, sier Torgeir Skrunes. Han er sosionom i NAV og arbeider som forkynner i Indremisjonsforbundet.
I høst har Dagen kartlagt holdninger og verdier blant kirkeaktive i Kristen-Norge. Medlemmer i Den norske kirke, frikirker og luthersk lavkirkelighet er med i undersøkelsen som er enestående i sitt slag.
– Bedre enn fryktet
«Har du lest/brukt Bibelen i løpet av det siste året, og i tilfelle hvor ofte» er ett av de 70 spørsmålene de ble bedt om å svare på.
En av tre som har svart sier at de leser daglig/nesten daglig (fem til sju dager i uken).
Fire av ti oppgir at de leser en til fire ganger per uke, mens nesten en av fire krysser av på at de leser sjeldnere enn én gang i måneden.
– Jeg ble positivt overrasket, sier Ragnhild Skrunes om tallene. Hun er legestudent på femte året.
Bibelen betyr mye for ekteparet. Torgeir begynte å lese i Guds ord allerede da han gikk på barneskolen. Han har kommet seg gjennom hele Bibelen en gang årlig siden han var 16.
– Bibelen er kilden til troens innhold. Jeg synes den er veldig spennende, sier han.
– Bibelen er det mest håndfaste vi har fått fra Gud for å bli kjent med han og lære mer om hva det vil si å være en kristen, legger Ragnhild til.
– Ikke overrasket
Generalsekretæren i Bibelselskapet, Erik Wirgenes, er ikke overrasket over tallene.
– I Norge har Bibelen blitt en vanlig bok for kristne de siste 100 - 150 år. Men også lenge før det var det et grunnforhold mellom kristne og bibelteksten, sier han.
Wirgenes påpeker at Bibelen er på mange flere flater nå enn før.
– Du må ikke gå hjem for å ta frem en bibel. Aldri har så mange mennesker lest bibeltekster på trikken som i dag. Å ta opp en svart bibel på vei til jobb, er en øvelse for spesielt interesserte, mens å få bibelvers på sms og e-post på mobil er helt greit, sier han.
Han tror dette bidrar til å gjøre bibelbruk vanlig.
– Bibellesning kan gjøres helt enkelt, sier han.
Øvrige funn i undersøkelsen er at 41 prosent av de kirkeaktive som bor på Sørlandet oppgir at de leser Bibelen daglig, mot 30 prosent på Vestlandet, 32 prosent på Østlandet, 27 prosent i Midt-Norge og 26 prosent i Nord-Norge. Det er flest i Pinsebevegelsen og Norsk Luthersk Misjonssamband som leser i Bibelen daglig.
– Harmonerer
Det siste overrasker ikke Tore Witsø Rafoss. Han arbeider som forsker i KIFO, Institutt for kirke-, religions- og livssynsforskning og står ansvarlig for flere rapporter om bibelbruk, alene og sammen med andre. Blant disse er «Nordmenns bibelbruk» i 2017 og «Å tilbringe tid med Gud» i 2018.
– At pinsebevegelsen skårer høyest, harmonerer med det vi kjenner. I Den norske kirke er det mange måter å være kristen på. Mange der leser mye i Bibelen, men pinsevennene skiller seg ut ved at de leser mer. Bibelen står mye mer sentralt hos dem.
Rafoss innrømmer at han kanskje ble litt overrasket over de generelle tallene for bibellesning.
– De fleste i Norge leser lite i Bibelen, og mange leser aldri. Her ser vi tydelig forskjeller på folk, sier han.
Mens Dagens undersøkelse analyserer et stort antall enheter, er KIFO-undersøkelsen fra 2018 kvalitativ. Det betyr at den forteller hvilken mening hendelser og erfaringer har for de som opplever dem.
Der kommer det frem at man leser i Bibelen fordi det er en måte å møte Gud på, og fordi det er en viktig del av det å være kristen. Folk leser fordi det styrker troen, kan trøste og hjelpe mot tvil. Enkelte opplever at Bibelen taler rett til dem og deres livssituasjon. Bibelgrupper, bibeltimer, god forkynnelse og kunnskap om Bibelens historiske og språklige sider kunne gjøre den mer relevant og lettere å forstå.
– Vil overbevise flere
Det siste er Torgeir Skrunes opptatt av.
– Jeg har fått oppleve at hele Skriften er innåndet av Gud og har kraft til å overbevise. Når en ser de lange linjene i Bibelen, blir det så tydelig at det er Gud som står bak. Jeg vil prøve å åpne Guds ord slik at det overbeviser flere, sier han og smiler.
Ekteparet flyttet til Bergen i 2014. I fem år har de vært ledere for et studentkollektiv i byen.
Ragnhild og Torgeir deler en felles visjon med de ti studentene som de bor sammen med: I tre år har de arrangert bibelkvelder inspirert av «Veien gjennom Bibelen» som Torgeir har undervist i.
– Opplegget var din idé, sier Torgeir til Ragnhild.
– Det begynte med at jeg snakket med venninner. Vi gikk i ulike menigheter og alle savnet bibelundervisning, sier hun og begrunner det med at søndagstalene ofte skal favne mange og være tilrettelagt for nye mennesker.
– Det kan i blant gå på bekostning av undervisning for de som har vært kristne en stund.
Resultatet ble svært populære bibelkvelder i møtesalen i Betania der de bor.
– Hver dag
Torgeir blir i blant spurt om hvordan folk skal lese bibelen. Da ber han dem alltid begynne med noe overkommelig.
– Jeg sier: Prøv å åpne Bibelen hver dag.
Ragnhild er enig.
– En må begynne et sted og ikke tenke at en skal gape over for mye hver gang.
Selv innrømmer hun at hun er noe uinspirert etter at hun ble ferdig med å lese Bibelen kronologisk på ett år. Hun forsøker å komme seg igjennom Apostlenes gjerninger.
– Jeg fikk låne en Logos-bibelleseplan der en skulle lese et lite stykke hver dag. Det fungerte greit, for da ble ikke terskelen for å lese så høy, sier hun.
Torgeir har tro på undervisning.
– Vi trenger undervisning som gjør veien inn i Bibelen lettere for oss, sier han.
Dagen har kartlagt holdninger og verdier blant gudstjeneste aktive i Kristen-Norge.
Kartleggingen omfatter Den norske kirke, frikirkene og lutherske lavkirkelighet over hele landet som går på gudstjeneste åtte til ti ganger i året eller mer.
1601 har svart.
Kartleggingen er utført av Nordic Navigation i tett samarbeid med Dagen.
Kartleggingen er gjennomført i samarbeid med SUJO (Senter for undersøkende journalistikk) ved Universitetet i Bergen.
Fritt Ord har støttet prosjektet økonomisk.
Dagen vil de meste månedene presenterer resultatene og møte kirkeaktive kristne.