OPPGAVE: Sammen med tre andre i styret har Gabriel Pollestad fått i oppgave å finne kandidater til topplederstillingen i ImF.

Har spurt flere - alle har sagt nei til å lede indremisjonen

Geografi og livssituasjon er grunner til at kandidater vegrer seg for å bli ny toppleder i Indremisjonsforbundet.

Publisert Sist oppdatert

14. september skrev Dagen at nåværende generalsekretær Erik Furnes i Indremisjonsforbundet ønsker å gi seg etter 13 år i stillingen. Han har sagt at han kan fortsette fram til mars neste år.

Furnes begrunner oppsigelsen med lang tjenestetid og endret familiesituasjon. Han har opplevd at lederrollen har medført slitasje på relasjoner og tillit i organisasjonen.

Et dusin lederkandidater

1. november skrev Sambåndet at styreleder Gabriel Pollestad hadde et dusin lederkandidater på blokka. Ansettelsesutvalget, som består av fire av styremedlemmene, hadde da vært i kontakt med ansatte i ImF for å få deres innspill.

Aktuelle navn har blitt kontaktet den siste måneden, med negativt resultat.

– Vi har ikke pekt på en tydelig kandidat og har ikke kommet noe særlig lenger. Vi har vært i kontakt med nokså mange, men vi har så langt ikke fått noe positivt svar, sier Pollestad.

– Ved godt mot

– Hvordan oppleves det?

– Det oppleves helt klart som utfordrende, men vi er fortsatt ved godt mot og jobber ufortrødent videre med å få på plass en ny generalsekretær. Hvis prosessen hadde vært for enkel, hadde vi kanskje syntes at det var spesielt. På forhånd hadde vi regnet med at det ville være tidkrevende og utfordrende, legger han til.

– Styrker det muligheten for at det kan komme en generalsekretær utenfra?

– Det er ikke noe som tyder på det.

Tjenestedeling

– Erik Furnes har vært tydelig på dette med tjenestedeling, at kvinner og menn har fått ulike tjenester i Guds rike. Hvor viktig er det at den nye generalsekretæren fortsetter den samme linjen?

– Vi har ikke satt det opp som et hovedkriterium, men så har vi heller ikke kommet så langt med noen av kandidatene at vi har fått snakket med dem om dette. Så langt i prosessen har det ikke vært et veldig stort fokus på dette fra vår side.

ØNSKER IKKE: Styreleder Gabriel Pollestad ønsker ikke å si så mye om hvorfor kandidatene har sagt nei til å gå videre i prosessen.

Pollestad ønsker ikke å si så mye om hvorfor kandidatene har sagt nei til å gå videre i prosessen. Han trekker likevel fram to ting: livssituasjon og geografi.

– Betyr det at den neste generalsekretæren ikke må være bosatt i Bergen og omegn?

– Det er ikke et tydelig kriterium fra vår side. Det som er helt klart er at stillingen medfører økt reiseaktivitet og mindre tilstedeværelse med familien. Generalsekretæren skal lede både et forbund og andre ansatte. Det betyr at en viss del av tiden må tilbringes på hovedkontoret på Straume vest for Bergen.

Vil ikke gå ut med kriterier

– Er du selv en aktuell kandidat?

– Jeg er ikke en aktuell kandidat.

På generalforsamlingen neste år skal det vedtas en ny struktur for organisasjonen. Pollestad svarer både ja og nei på spørsmålet om det gjør det enda vanskeligere å finne ny generalsekretær.

– Vi ser helt tydelig den problemstillingen i ansettelsesutvalget, sier han.

Pollestad ønsker ikke å si noe om hvilke kriterier de ser etter hos en ny generalsekretær.

– Det vil jeg helst ikke gå ut med. Det jeg kan si er at kriteriene er under tilpasning og utarbeidelse, sier han.

I fred og ro

Torgeir Lauvås, kretsleder i Rogaland, sier til Dagen at han ikke har en anelse om hvem som står på listen til styreleder. Han ser helst at ansettelsesprosessen får skje i fred og ro.

– Prosessen med å finne ny generalsekretær hører hjemme på styrerommet og på bønnerommet, sier han.

HØRER HJEMME: – Prosessen med å finne ny generalsekretær hører hjemme på styrerommet og på bønnerommet, mener kretsleder Torgeir Lauvås.

Kretslederen trekker fram to egenskaper han mener er viktig hos en ny generalsekretær: at han er samlende og har misjonsstrategiske evner.

– Kanskje vil det være lurt med en yngre leder når vi nå er i en endringsprosess som bevegelse, legger han til.

– Hvor viktig er det at den nye topplederen har et konservativt syn på tjenestedeling?

– Først og fremst er det viktig at vedkommende lener seg tungt på Bibelen. For en del av oss er synet på tjenestedeling en naturlig konsekvens av et konservativt bibelsyn. Samtidig er det sentrale personer i organisasjonen som ikke har det synet. Personlig tenker jeg at det ikke er den aller viktigste saken.

– Hvor viktig er det for deg?

– Jeg tenker at det ikke er uvesentlig, men jeg samarbeider godt med andre som ikke tenker som meg. Når alt kommer til alt er det å ha et trygt bibelsyn det aller viktigste kriteriet for en slik lederrolle, sier han.

– En sterk forkynner

Johannes Kleppa er tidligere redaktør i Dagen og Sambåndet og har god kjennskap til ImF. Han har kun ett synspunkt når det gjelder hvilke kvalifikasjoner en ny generalsekretær bør ha.

FORKYNNELSEN: Det er forkynnelsen som kan binde ImF sammen og løfte oss, sier Johannes Kleppa.

– Det viktigste er at organisasjonen får en sterk forkynner som generalsekretær. Både sett i lys av historien og med bakgrunn i dagens situasjon. Det er forkynnelsen som kan binde ImF sammen og løfte oss.

Det innebærer også, ifølge Kleppa, at den nye topplederen må ha tid til å reise og forkynne.

Powered by Labrador CMS