Hareide snakker ut om den overraskende snuoperasjonen

Knut Arild Hareide håper å samle KrF og å samarbeide med Senterpartiet. Men han hadde ikke valgt samferdselsdepartementet for tre år siden.

Publisert Sist oppdatert

Fredag ble Knut Arild Hareide utnevnt til ny samferdselsminister og KrFs ferskeste statsråd i Solberg-regjeringen. Han er selv overrasket over at dette kunne skje.

– Jeg hadde ikke tenkt tanken for bare noen dager siden, sier han til Dagen.

– Det var en spesiell opplevelse å stå på Slottsplassen i dag og se utover folkehavet som var der, og den mottakelsen, sier Hareide.

Det skjer til stor skuffelse hos noen. Men de fleste tilbakemeldingene han har fått fra sine støttespillere har vært positive.

– Over 90 prosent av tilbakemeldingene de siste tre døgnene har vært å gå inn i regjering. Men det er også noen få andre som sier at jeg ikke skal gjøre det, sier han.

Ble tema på tirsdag

Etter at Hareide i høst avviste å bli gjenvalgt som stortingsrepresentant så Hareide fram til et liv utenfor politikken etter at stortingsperioden er over.

Da Fremskrittspartiet mandag valgte å trekke seg fra regjeringen ble den politiske situasjonen dramatisk forandret, påpeker han.

Hareide var på reise i Indonesia med utenrikskomiteen på Stortinget da Frp-leder Siv Jensen kom med kunngjøringen.

– Det var på kveldstid hos oss. VI fikk det med oss, gikk og la oss, og sov godt, sier han.

Allerede tirsdag hadde han sin første kontakt med partileder Kjell Ingolf Ropstad om at en statsrådspost kunne bli aktuell.

– Vi har hatt samtaler, og hadde alle muligheter åpnet i løpet av de samtalene. Derfor forstod jeg hvilken retning det bar i, og vi landet det i løpet av onsdag eller torsdag, sier Hareide.

Diskuterte dilemma

– Hva tenkte du da statsrådspost ble et tema?

– Jeg tenkte at det er en helhetsvurdering i dette. Kjell Ingolf og jeg diskuterte ulike dilemma. Jeg har vært partileder. Men tidligere partiledere har også blitt del av regjeringen før, sier han.

Hareide viser til Thorbjørn Jagland som i sin tid var del av den rødgrønne regjeringen, etter at Jens Stoltenberg tok over partiledervervet.

Ønsket Ulstein videre

I samtalene med Ropstad uttrykte Hareide et ønske om at Dag Inge Ulstein skulle få fortsette som utviklingsminister.

VG omtaler det som et ultimatum for å skulle bli statsråd. Hareide kjenner seg ikke igjen i ordbruken.

– Det var en samtale mellom Kjell Ingolf og meg der ingen ting var landet. Jeg var helt oppriktig opptatt av at Ulstein skulle bli. Akkurat det samme var Kjell Ingolf. Ultimatum er ikke et ord som ligger til grunn der, sier han.

Et spørsmål som ble avklart etter hvert var om de burde ta hensyn til antall kvinnelige statsråder fra KrFs side. De landet på at det gikk greit å ha tre mannlige og en kvinnelig.

Hadde ikke valgt samferdsel i 2017

At Hareide nå får et tyngre og mer synlig departement enn partilederen din, tar han med ro, og viser til at det samme skjedde i både Bondevik-regjeringer og i Stoltenberg-regjeringen.

– Hadde jeg vært partileder og gått inn i denne regjeringen i 2017, hadde jeg ikke valgt dette departementet, vedgår han.

Hareide peker på at KrF allerede har tre statsrådsposter som er viktige for dem: landbruk, utvikling og barn og familie.

Ifølge en sentral kilde har ikke KrF stilt store krav til ny statsrådspost den siste uken, siden de allerede har de tre som er viktigst for dem. Samtidig er samferdsel en post med stort budsjett og mulighet til også å påvirke klima- og distriktspolitikk, får Dagen opplyst.

Som samferdselsminister ønsker Hareide nå å bidra til å senke klimautslipp og skjerpe trafikksikkerheten.

– Vi har en klimakrise i vår verden. Vi er nødt til å levere, sier han.

Med seg i departementet får han Ingvild Ofte Arntsen og KrF-nestleder Ingelin Noresjø som statssekretærer.

F.v. Ingvild Ofte Arntsen og Ingelin Noresjø er nye statssekretærer i samferdselsdepartementet.

Abdiserer ikke som pappa

På hjemmebane blir det nå mindre tid til familien. For kona Lisa Maria Hareide var det ambivalent å se ektemannen som statsråd på Slottsplassen fredag formiddag.

– Hun føler seg nok litt delt. I vårt familieliv har jeg fått mye og hun har måttet gi mye, sier Hareide til Dagen.

Nå ønsker han å sette rammer for statsrådsjobben så han fortsatt kan være pappa for sine tre barn.

– Jeg kan ikke abdisere som pappa. Å kjenne på det vanlige livet gjør også at du kan forstå hvordan folk har det og ta bedre beslutninger, sier Hareide.

Lojalitetskrav

Fredag uttalte både Ropstad og statsminister Erna Solberg (H) at Hareide ble med i regjeringen for å bidra til å samle KrF.

For å få bli med måtte Hareide godta et strengt lojalitetskrav, ifølge Dagens Næringsliv.

Hareide takker Ropstad for å være raus med ham og gi ham plass i regjeringen.

– Hvordan vil du bidra til å samle partiet, slik alle snakker om at du skal gjøre nå?

– Det ønsker jeg. Jeg tror ikke det er det jeg sier som er det viktigste, men måten jeg gjør det på. Paradoksalt nok ble livet vanskeligere for regjeringen med Siv Jensens beslutning, mens jobben med å samle KrF ble enklere, uavhengig av at jeg går inn eller ikke.

Hareide viser til at Solberg-regjeringen nå består av de tre partiene KrF ønsket seg før stortingsvalget i 2017: Høyre, KrF og Venstre.

– Derfor er det desto rausere å peke på meg nå. Det viser at jobben med å samle KrF står høyt og tydelig på Kjell Ingolfs agenda, sier Hareide.

Melding til Erstad

Hans nærmeste rådgiver under retningsvalget i 2018, Emil André Erstad, meldte seg nylig ut av KrF. Erstad sendte fredag lykkønskninger til sin tidligere sjef.

Hareide har denne meldingen tilbake til Erstad og folk som måtte skuffet:

– Bli i KrF og jobb for det KrF som du står for og ønsker, sier han.

For Hareides del var det ikke så vanskelig å gå videre etter 2018, sier han.

– Jeg satte retningsvalget på agendaen, og så tapte jeg. Det er en del av det politiske spillet. Det er ikke synd i meg fordi jeg tapte, men jeg var skuffet over det, sier han, og fortsetter:

– Så har jeg sagt at jeg stiller opp for KrF, men i andre posisjoner. At det skulle bli i denne posisjonen, visste jeg ikke da jeg sa det, sier Hareide.

Ønsker samarbeid med Senterpartiet

Med et Frp ute av regjeringslokalene kan regjeringen i større grad stå fritt til å søke flertall for saker med andre partier i Stortinget.

På spørsmål om det nå kan bli mer samarbeid med Senterpartiet på sikt, peker Hareide på at KrF og Sp alltid har samarbeidet godt, selv om de har sittet i ulike regjeringer.

– Jeg håper å få et godt samarbeid med Senterpartiet. Jeg opplever å ha en god dialog med dem.

– Men kan det politiske sentrum samles på sikt?

– Det får framtiden vise. Jeg ønsker å få til gode samarbeid, sier Hareide.

Powered by Labrador CMS