Hareide ute av tinget på ny måling

KrF hadde kun fått inn Olaug Bollestad fra Rogaland hvis septembermålingen fra Opinion ble valgresultatet.

Publisert Sist oppdatert

– Før første gang er partiet under tre prosent. KrF er i en historisk krise. Det ikke sikkert de får velgere tilbake, sier Johan Giertsen, som står bak nettstedet Poll of polls sammen med Lars Øy.

KrF får rekordlave 2,9 prosent oppslutning på siste landsomfattende meningsmåling utført av Opinion for Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Poll of polls, som publiserer og analyserer meningsmålinger, har registrert 1196 nasjonale stortingsmålinger siden 2008. Etter dette har KrF ikke havnet på to-tallet.

Klar tendens

– Det er krise på hele Vestlandet. Fedrelandsvennen beskriver situasjonen for KrF som prekær. Det tror jeg er rett, sier tallknuseren.

Giertsen har gitt Dagen tilgang til en sammenfating av alle målinger for kommunevalg, fylkestingsvalg og stortingstingsvalg som er gjort etter 1. august.

Tendensen er klar. Etter Arendalsuka er den beste stortingsmålingen KrF har fått på 4,0 prosent. Det er gjennomført syv målinger og seks av dem er under sperregrensen.

– Langt fra vår ambisjon

KrF-leder Knut Arild Hareide innrømmer at de håper på langt bedre tall enn 2,9.

– Dette er et nivå som er langt fra vår ambisjon. Det har vært litt uro rundt oss, og vi står rett foran en viktig avklaring om samarbeid for hvordan vi best vinner kampen for menneskeverdet, familiene og de kristne verdiene, skriver Hareide i en SMS til Dagen når vi ber om en kommentar til at han faller ut av tinget på siste måling.

– Kristendemokratene i Sverige inspirerer oss. Gjennom lang tid lå de under tre prosent, men løftet seg til 6,4 i valget. Vi vet at det samme potensialet er i Norge, og vår ambisjon er å gjøre det samme, fortsetter han.

Før og etter Arendalsuka

Poll of polls-gründeren trekker frem to saker fra Arendalsuka som kan ha hatt betydning for de dårlige meningsmålingene nå.

– Den ene er vigselssaken og den andre er da Knut Arild Hareide ble spurt i partilederdebatten om han kunne tenke seg å regjere med SV. Da svarte han ikke nei og lot det være usikkerhet rundt dette, sier han.

Kommune- og fylkestingsmålingene viser også samme, negative tendens. På fylkestingsmålingene for Vestlandet og Sørlandet sliter partiet med landstendens på tre-tallet. Det er gjort to fylkestingsmålingene i Agder etter 1. august. Målingen etter Arendalsuka er svakere enn målingen før og partiet faller under sperregrensen.

– Vestlandet og Sørlandet leverte 56 prosent av stemmene til KrF i 2015-valget. Dette er kjerneområder. Når de faller kraftig her, betyr det ekstra mye.

Lite lojalitet

KrF har også problemer med lojaliteten til velgerne. I gårsdagens meningsmåling var den nede på 57 prosent.

– Dette er oppskriften på nederlag for KrF, sier Giertsen og fortsetter:

– Venstre har også lave tall når det gjelder lojale velgere, men de får inn nye, noe KrF gjør i mye mindre grad. KrF er avhengig av lojale velgere. Disse målingene viser at kjernevelgere som har stemt KrF i flere tiår nå er i ferd med å sette seg på gjerdet eller gå til et annet parti.

Går til Høyre

– Hvor går de?

– Mange sitter på gjerdet, men de fleste som går til et annet parti går til Høyre. Fra Agder til Sunnmøre er det mange kommuner der Høyre og Frp har over 50 prosent oppslutning. Dette er også kommuner hvor KrF står sterkt, sier Giertsen som selv er Høyre-medlem.

Må bli tydeligere

For å løfte seg tror Frøy Gudbrandsen, politisk redaktør i Bergens Tidende at partiet må være tydeligere. Både når det kommer til veivalg og til formidling av sitt politiske prosjekt.

– Uklarheten og ubestemmeligheten er det mange som er lei av. Det er åpenbart et sug i partiet etter mer tydelighet og at de kommer frem til en beslutning om samarbeid. Her på Vestlandet er det nok flere som ønsker at KrF skal knytte seg sterkere til høyresiden.

– Hvis målingen skulle slå til og kun Olaug Bollestad kommer inn på tinget, hvordan vil du beskrive en slik situasjon for KrF?

– De ville hatt en svak stortingsgruppe, sier Gudbrandsen og humrer, før hun legger til:

– Det ville vært ille.

– Hvis de faller under sperregrensen. Kan de da klare å komme tilbake som et riksdekkende parti?

– Det er umulig å si. Det er mange som har spådd Venstres død og mange som har trodd at partier har vært ferdige, men så har disse kommet tilbake. Det som gir grunn til bekymring for KrF er den negative trenden. Det har gått nedover jevnt og trutt. Dette er de åpenbart nødt til å gjøre noe med, sier hun.

Powered by Labrador CMS