Hareide utfordrer Ap og Høyre på skole og familie
KrFs sjel er ikke avhengig av høyre- eller venstresiden, mener partilederen.
KrF-leder Knut Arild Hareide vil i regjering, men er fortsatt usikker på hvilket parti det bør skje med etter stortingsvalget neste høst.
– KrF har vist seg som et styringsparti i norsk politikk og vil ikke vike unna hvis vi får mulighet til å styre landet etter 2017, sa han i sin tale til landsstyret i går. De er samlet denne helgen for å drøfte samarbeidsspørsmål, valgkampstrategi og budsjetter.
Hareide er i det siste blitt utfordret på å velge politisk side, senest av egne tillitsvalgte i Dagbladet denne uken. Partiet er delt når det gjelder hvilken side de skal ende opp på. Skepsisen er i uansett stor til Frp. Sentralstyremedlem Dag Sele sier han har kjent på «sterkere verdifellesskap med Ap enn Høyre, og i hvert fall Frp».
VIDEO: Se Knut Arild Hareides tale til KrF-landsstyret 9. september:
Utfordrer Støre
I fredagens tale til landsstyret kom ikke Hareide med noen klargjøring, men sendte heller ut en rekke utfordringer til Arbeiderpartiet og Høyre innen skolepolitikk, bioteknologi, verdispørsmål, familiepolitikk og bistand.
– Jeg utfordrer Arbeiderpartiet til å velge hvilken hest de vil satse på fremover: Jonas, vil du ha flere lærere eller flere timer?
Mens Ap snakker om heldagsskole, og Høyre snakker om å heve kvaliteten på lærere, er KrF opptatt av å få flere lærere i skolen, særlig 1.-4. klasse. I neste års statsbudsjett håper Hareide å ferdigstille løftet på dette punktet.
Hareide sender disse signalene om KrFs viktigste saker inn mot statsbudsjettet 2017:
• Kamp mot arbeidsledighet blir jobb nummer én.
• Lærertetthet. KrF vil sikre en norm på to lærere i hver klasse på 1.-4. trinn.
• Familier og små barn. KrF vil sikre kontantstøtten, selv om andre partier vil avvikle den.
• Gi et løft til enslige minstepensjonister.
• Bistand. Kamp mot fattigdom og for utdanning internasjonalt.
KrFs sjel
Videre slår Hareide fast at debatten om hvem KrF skal samarbeide med ikke er en debatt om KrFs sjel, slik noen politiske kommentatorer i pressen har uttalt.
– Vår identitet er ikke avhengig av høyre- eller venstresiden. Det å kjempe for noe som er større enn seg selv, det er KrFs sjel, sa han til rungende applaus fra landsstyret, og utdypet:
Han mener at KrFs sjel og identitet ligger i kampen for menneskenes ukrenkelige verdi, verdens fattige og familiene.
– Den ligger i det politiske arbeidet som får våre ildsjeler rundt omkring i Norge til å stå opp hver dag, og være stolt av å tilhøre en politisk bevegelse som kjemper for noe større enn seg selv, sin egen lommebok og bruttonasjonalprodukt, sa Hareide.
Samling i sentrum
Nestleder Dagrun Eriksen sier til Dagen at partiet skal bruke helgen godt på å diskutere samarbeidsspørsmålet.
– Når bør dere komme med tydelig signal om hvem dere vil velge?
– Vi må lande. Det er ingenting i veien for å konkludere før landsmøtet, som skal sette endelig punktum. Men først må vi gjøre en jobb med å se på hvordan de politiske sakene som er viktigst for oss ser ut i forskjellige samarbeidsalternativer, sier Eriksen.
Hun er glad for at Hareide i sin tale også slo et slag for sentrum som en maktfaktor i det politiske landskapet. Han mener at Høyre og Arbeiderpartiet i det store og hele egentlig er enig om det meste og pekte på sentrum som et alternativ til todelingen av norsk politikk.
Samtidig rakte han ut en hånd til Senterpartiet.
– I både Senterpartiets, KrFs og Venstres politiske grunnsyn er det noen verdier som betyr mer enn de større og mer materialistiske ideologiske prosjektene i Høyre og Arbeiderpartiet. Vern om enkeltmennesket, familien, de små fellesskapene, det sivile samfunn, og det å ta hele landet i bruk på en god måte står helt sentralt her, sa Hareide.
Verdispørsmål
I skolepolitikken kom partilederen med spark til regjeringens krav om 4 i matte for lærerstudenter, og til fraværsgrensen på ti prosent i videregående skole.
– Vi tar avstand fra høyresidens ensidige fokus på målstyring, konkurranse, testing, krav og kontroll. Vi tar vi avstand fra venstresidas heldagsskole og A4-løsninger, sa Hareide.
Han slo også fast at KrF vil være tydelige i verdispørsmål som favner «hele saksspekteret fra klima, fordelingspolitikk, flyktninger, bistand og skolepolitikk til de mer betente spørsmålene som søndagsåpne butikker, bioteknologi og surrogati».
– Hos oss skal ikke verdispørsmål forstås som noe smalt, men det er den førende drivkraften i hele vårt politiske engasjement, sa Hareide.
KrFs kart
Evalueringen av bioteknologiloven ser han fram til med spenning og slår fast at forskning og teknologiske muligheter aldri skal gå på bekostning av menneskeverdet.
– KrFs svar er tydelig: Det er bare menneskeverdet som kan brukes som kart i et så ukjent terreng.