Hareides veivalg
Hvor kraftig stenger Hareide døren for Frp og hvor mye holder han den på gløtt for Arbeiderpartiet?
Lørdag holder Knut Arild Hareide en av sine viktigste taler noensinne. Hele det politiske Norge vil måle og veie KrF-lederens ord når han nå til slutt skal avsløre partiets veivalg i regjeringsspørsmålet.
Hareides tale blir utløsningen av en spenning som har bygget seg opp over flere år angående hvilken politisk side KrF skal velge etter 2017. En rekke meningsmålinger har vist at KrFs stemmer kan avgjøre hvilken regjering vi får etter neste valg.
Derfor har det vært mye drama. Og mange forsøk på fri både til KrF-lederen og hans parti. Ap-leder Jonas Gahr Støre har både sagt pene ting om kontantstøtten og stilt opp på vekkelsesmøte i Sarons Dal. Alt i et forsøk på å lokke Hareide med i det rødgrønne samarbeidet.
I morgen kl 15 er ventetiden altså over. Men nå skal det sies at mye av spenningen er utløst allerede før Hareide entrer talerstolen.
Dette er det vi har grunn til å tro at Hareide kommer til å si: Han vil gå inn for en sentrum/høyre-regjering. Det vil i praksis si et regjeringssamarbeid mellom sitt parti, Venstre og Høyre. Erna Solberg kommer til å være Hareides foretrukne statsministerkandidat.
Alt tyder på at det kommer til å være hovedbudskapet fra KrF-lederen.
Dermed vil den største spenningen være knyttet til to andre faktorer: Hvor kraftig stenger Hareide døren for Frp? Og hvor mye holder han den på gløtt for Arbeiderpartiet?
For Hareides store problem er at hans førstevalg er svært usannsynlig. Hans statsministerkandidat, Erna Solberg, regjerer sammen med Frp. Hun kommer selvfølgelig til å gå til valg på å fortsette det samarbeidet.
Å åpne for andre regjeringsalternativer vil for henne i praksis være det samme som å innlevere avskjedssøknaden.
Forutsetningen for at en sentrum/høyre-regjering i det hele tatt skal være en mulighet, er at det fortsatt blir et borgerlig flertall og at Venstre og KrF samtidig til sammen er større enn Frp. Ifølge meningsmålingene er sjansen for det svært liten.
Hva vil KrF gjøre dersom valgresultatet neste år fortsatt viser et flertall for KrF, Høyre, Frp og Venstre, mens Frp ennå er større enn de to sentrumspartiene samlet? Det er det store spørsmålet.
Signalene tyder på at det er lite trolig at samarbeidsavtalen mellom regjeringen og de to støttepartiene vil bli videreført. Men hva kommer i stedet?
Og hva vil skje dersom det blir et rødgrønt flertall og Arbeiderpartiet kan velge om de vil danne flertall sammen med Senterpartiet og SV eller Senterpartiet og KrF? Kan Hareide da komme til å velge å gå inn i regjeringen eller samarbeide med den for forhindre at ytre venstre får innflytelse?
Det er det slett ikke sikkert at vi får et klart svar på i morgen. KrF-lederen vil nok prøve å beholde så mye manøvreringsrom han kan.