Hater å bade - hopper i sjøen for julegryta

Hvis julegryta i Mandal fikk inn en halv million lovet leder i Frelsesarmeen Sverre Petter Alvsåker å hoppe i sjøen. Første nyttårsdag må han ut i det iskalde sjøen.

Publisert Sist oppdatert

Sverre Petter Alvsåker er leder for Frelsesarmeen i Mandal, og han går utradisjonelt til verks for å få inn penger i julegryta.

Hvis de rundet en halv million kroner i gryta innen nyttårsaften, lovet han å ta seg et bad på badestranden Sjøsanden i byen.

Isbad i vente

Men dette vil koste ham ganske mye.

– Jeg liker ikke å bade selv på varme sommerdager, for dette er for ekstremt for meg. Jeg forstår rett og slett ikke vitsen med sand og solkrem, sier Alvsåker til Dagen.

Og torsdag kveld passerte julegryta en halv million. Første nyttårsdag hopper han ut i den iskalde sjøen.

– Jeg er kjempefornøyd med dette resultatet, og det er en økning i forhold til i fjor, forteller Sverre Petter Alvsåker.

– Jeg kan jo ikke lyve

– Du står fortsatt ved ditt løfte om å bade?

– Ja selvfølgelig, jeg kan jo ikke lyve, svarer han.

– Hvorfor har du lovet dette stuntet når du hater å bade?

– Jeg ønsket å trigge mine kollegaer og venner og andre til å gi slik at vi får mest mulig penger til å hjelpe dem som virkelig trenger det. Jeg har selv opplevd hva det betyr for de som har fått utdelt mat nå til jul, sier Alvsåker.

Digitale kanaler

Kommunikasjonssjef Geir Smith-Solevåg i Frelsesarmeen opplyser at det er altfor tidlig å si noe om innsamlingsresultatet gjennom julegrytene i år.

– Vi hører at det noen steder er kommet inn mindre kontanter i julegrytene så langt, og andre melder om mer. Samtidig er det langt flere som bruker digitale kanaler. Vi ser blant annet en kraftig stigning i gaver gitt på vipps, forteller Smith-Solevåg.

Han viser til at økningen på vipps i forhold til i fjor så langt er 20 og 140 prosent i henholdsvis Bergen og Kristiansand.

Behov for hjelp

Smith-Solevåg håper at gavene gjennom julegrytene vil holde seg på minst samme nivå som tidligere år, og i fjor kom det inn rundt 30 millioner kroner.

– Vi er klar over at dette beløpet kan stabilisere seg, og vi er godt fornøyd om vi oppnår samme resultat i år som i 2016. Samtidig opplever vi at det er økte behov for hjelp til julen flere steder, og derfor trenger vi alle midler som vi kan få inn for å bidra til mennesker som trenger det, sier Geir Smith-Solevåg.

Mest i Markensgate

Den julegryta som tidligere har samlet inn mest penger på landsbasis har stått i Markensgate i Kristiansand. Det kom i år inn nær 1,2 millioner kroner gjennom denne gryta. I tillegg hadde korpset utplassert to andre gryter og fikk totalt 1,4 millioner kroner.

– Det ser ut til å bli en nedgang i år i forhold til i fjor når det gjelder penger i julegrytene, forteller korpsleder Tove Ove Ellingsen til Dagen. I 2016 kunne Kristiansand korps telle opp 1,7 millioner kroner.

Opprettholde aktivitet

– Hvilke konsekvenser får det om det kommer inn mindre penger i år?

– Vi må være veldig nøkterne og bevisste og bruke midlene på en fornuftig måte. Men vi håper ikke at dette skal gå ut over de som har behov for hjelp. Derfor vil vi forsøke å opprettholde vår aktivitet, svarer Tor Ove Ellingsen.

Han forteller at pengene som kommer inn i julegrytene går til sosiale aktiviteter i byen, og en tredjedel av beløpet går til hjelp i julen.

– Det var i år nærmere 800 enslige og familier som fikk utdelt mat før høgtiden, og dette var omtrent likt med i fjor, sier Ellingsen.

Forkastelig

– Hva er din kommentar at det er nødvendig at så mange mennesker får julemat i Kristiansand?

– Det er i grunnen forkastelig at det i Norge i dag er behov for dette. Samtidig er det bra at Frelsesarmeen har tillit og posisjon til å hjelpe mennesker i nød. Vi er takknemlig for at både bedrifter og enkeltpersoner som gir penger i julegryta gjør det mulig for oss å bidra, sier Ellingsen.

Powered by Labrador CMS