DAGENS HEDERSPRIS: Denne juryen skal ta den endelige avgjørelsen og vinneren av Dagens hederspris blir kåret i januar. Juryen består av Espen Andreas Hasle (f.v.) Kari Sørheim og Vebjørn Selbekk.

Hedrer ildsjel i Kristen-Norge

Kjenner du noen som har lagt ned en særskilt innsats i et lokalt kristent arbeid? Da kan du stemme frem din kandidat til en ny pris.

Publisert Sist oppdatert

– Kristen-Norge er viktig for oss. Ofte intervjuer vi generalsekretærer, prester, teologer og andre kristne ledere som har en offentlig rolle. Samtidig er vi klar over at de som gjør arbeidet på grasroten er frivillige. Det er de som er motoren i norsk menighetsliv. Nå ønsker vi å løfte frem noen slike forbilder, og gi de et ekstra løft, sier Selbekk.

Dagen lanserer derfor en egen pris som skal hedre en person eller engruppe som på en særskilt måte og over tid har lagt ned en stor innsats i lokalt kristent arbeid.

10.000 kroner

Vinneren av Dagens hederspris mottar 10.000 kroner. Pengene skal gå til det lokale arbeidet hvor vinneren er engasjert.

– Å finne verdige kandidater er ikke nødvendigvis vanskelig, men det er noe vi i Dagen ikke kan gjøre på egenhånd. Vi ønsker derfor et bredt engasjement blant våre lesere, slik at vi kan finne en vinner som virkelig fortjener vår heder, sier Selbekk.

Kåres i januar

Leserne utfordres til å løfte frem personer eller grupper de mener burde få ekstra heder.

Tips oss ved å fylle ut skjemaet nederst på denne siden!

En egen jury skal ta den endelige avgjørelsen og vinneren blir kåret i januar.

Juryen består av Kari Sørheim, Espen Andreas Hasle og Vebjørn Selbekk.

Sørheim er tidligere landsstyreleder i Det norske misjonsselskap (NMS), mangeårig bispedømmerådsleder i Bjørgvin, fylkessekretær i KrF og vararepresentant til Stortinget.

Espen Andreas Hasle er avtroppende leder i Normisjons barne- og ungdomsorganisasjon Acta og påtroppende sokneprest i Manglerud menighet.

Vebjørn Selbekk er sjefredaktør i Dagen.

Trofasthet i endring

– Frivillige står for mye av kontinuiteten i Kristen-Norge. De er helt avgjørende for eksistensen av menigheter, kirker og kristne organisasjoner, sier Kari Sørheim.

I mange år har hun vært landsstyreleder i NMS og hun er mektig imponert over innsatsen til de 2000 frivillige som driver bruktbutikker i regi misjonsorganisasjonen.

– I en tid hvor flere organisasjoner og kirkesamfunn må kutte i stillinger blir frivillighet enda mer avgjørende for virksomheten, sier den tidligere landsstyrelederen.

Likevel er det viktig for Sørheim å presisere at frivillighet er i endring. Folk flytter mer og de skifter jobb oftere noe som betyr at mange har kortere engasjement i lokale menighetsarbeid.

– En som har drevet søndagsskole i en bygd i 50 år fortjener heder, men vi kan ikke begrense trofasthet til et sted. Man kan også være lojal til en gruppe, for eksempel barn- og unge, eller til et kall som strekker seg over mange år på ulike steder, sier hun.

Flere frivillige

Espen Andreas Hasle har i flere år ledet Acta, Normisjons barne- og ungdomsarbeid. Organisasjonen består av tusenvis av frivillige barn og ungdommer.

– I Acta er de frivillige gullet vårt. De er den aller viktigste ressursen vi har, sier Hasle.

Han peker på at Norge er i frivillighetstoppen i verden, og at stadig flere barn og unge melder sin innsats til ubetalt tjeneste.

– De ønsker å bety noe for andre, og de opplever gleden ved å være sammen. I menighetsarbeid er de motivert av Jesus og ønske om å gjøre ham kjent, sier Hasle.

Større krav

I likhet med Kari Sørheim fra NLM har Hasle erfart at frivillighet i kristne organisasjoner har endret seg med årene.

– Engasjementene er mer kortvarig og prosjektbasert. Folk gir seg til en sak og en oppgave mer enn til en organisasjon. I gamledager kunne man kanskje tenke at nå er det min tur til å gjøre min plikt, og så gjorde man det uten å forvente så mye oppfølging. I dag vil gjerne frivillige bli spurt om en oppgave og de ønsker ordentlig oppfølging. Men det er ikke slik at folk er mindre trofaste, eller bruker mindre tid på frivillighet i dag. Det har bare endret form, sier Hasle.

Slippe folk løs

Han forlater nå jobben som Acta-leder og blir prest i Manglerud kirke. Det betyr enda mer direkte kontakt med frivillige.

– Jeg gleder meg veldig til å jobbe tett med frivillige i menigheten. Min ambisjon er å teste ut hvor radikalt vi kan tenke rundt frivillighet i Den norske kirke. Jeg håper jeg får være en prest som kan slippe folk løs, gi dem frihet og motivere dem til engasjement, sier Hasle.

Dagens hederspris

Prisen går til en enkeltperson eller en gruppe som på en særskilt måte og over tid har lagt ned en stor innsats i lokalt kristent arbeid og vært til inspirasjon for mange.

Vinneren mottar 10.000 kroner som skal gå til vinnerens lokale arbeid.

Prisen deles ut i januar 2015

Powered by Labrador CMS