Heier på bibelforsett
Et bredt spekter av kristne ledere støtter ideen om å lese hele Bibelen på ett år. Her er noen av tipsene deres for å få størst mulig utbytte.
Daglig leder i Norsk Råd for Misjon og Evangelisering (Norme), Anne Lise Søvde, har stor sans for initiativet som ble lansert av generalsekretær Ingeborg Mongstad-Kvammen i Bibelselskapet og presentert i Dagen torsdag. Søvde forteller at hun hvert år prøver å komme seg gjennom Bibelen, men lykkes ikke hver gang.
- De lengste bøkene er vel de man må bestemme seg for å få til, sier hun.
En særlig positiv mulighet hun ser ved kampanjen, er at flere skal få gode erfaringer med Det gamle testamente. Hun tror mange leser mest i Det nye testamente til vanlig.
- Når det gjelder GT, er det et viktig tips å lese for eksempel profetlitteraturen sammen med de historiske bøkene som viser hvilken periode de hører hjemme i, sier hun.
Det samme tror hun kanskje i enda større grad gjelder de poetiske bøkene. For eksempel mener hun det kan være klokt å lese Salmene og Ordspråkene parallelt med det som blir fortalt om kong Davids og kong Salomos liv.
Alt hvert år
Adventist og tidligere styreleder i Bibelselskapet, Tor Tjeransen, sier han definitivt vil være med på aksjonen. Men det har ikke har noe med nyttårsforsetter å gjøre. Med ett unntak har han lest hele Bibelen hvert bidige år siden han studerte teologi i England på starten av 1980-tallet. En av lærerne på det adventistiske lærestedet tok studentene med inn til All Souls Church i London for å høre den anglikanske presten og forfatteren John Stott preke.
- Skal du ha noe å forkynne, må du lese Guds ord, erindrer Tjeransen at Stott erklærte.
- For meg er det først og fremst at jeg følger en plan og regelmessig blir påvirket av Guds tanker, sier Tjeransen.
Han legger likevel til at opplevelsen av utbyttet vil variere.
- Noen dager blir lesningen hektisk og overflatisk, andre ganger treffer noe meg rett i hjertet. Livets forskjellige erfaringer gjør også at man ser teksten i nytt lys, sier han.
For egen del synes han utbyttet blir størst når han leser om morgenen.
- Siden Bibelselskapets oversettelse kom på app, leser jeg 98 prosent på telefonen, forteller Tjeransen.
Da kan han rekke et kapittel før han står opp. I løpet av dagen kommer det gjerne andre små luker der han rekker å lese litt. I går hadde han lest mens han trillet på vognen til barnebarnet sitt.
Pluss for oversikt
Den katolske presten Arne Marco Kirsebom er blitt lagt til Facebook-gruppen for aksjonen, men har ikke tatt stilling til om han skal være med. Uansett liker han tiltaket.
- Alle initiativer som får folk til å betrakte de hellige skrifter og lese dem, synes jeg er bare positivt, sier Kirsebom.
Han har selv lest Bibelen i løpet av et år og vet at det blir en del å lese.
- Det er et pluss for å få en hel oversikt, sier han.
Samtidig mener han at ikke alle tekstene er like tilgjengelige eller spennende. Derfor tror han det kan være klokt å ha en bibelkommentar for hånden når man leser.
Slått av hellighet
Assisterende generalsekretær i Israelsmisjonen, Jorunn Andestad Langmoen, synes forsettet om å lese hele Bibelen i løpet av 2014 er «knallbra» og har spredt det på Facebook.
- Bibelen er en bok som ofte blir lest stykkevis og delt, men det er viktig at vi ser sammenhengen, sier hun.
Selv har hun lest Bibelen i løpet av et år to-tre ganger tidligere, men det begynner å bli en stund siden nå. Dermed er det flere av- snitt hun ikke har lest på noen år.
- Fra sist jeg leste alt i sammenheng, husker jeg Guds hellighet slo meg som en side det ikke blir snakket så mye om, sier hun.