HOVEDSTYRET: Bildet viser hovedstyret som ble valgt i 2022. Shibru Galla og Bråthen sitter ikke lenger i hovedstyret.

Hele hovedstyret i Misjonssambandet kan bli skiftet ut

Ny struktur gjør at hovedstyret skal erstattes med et sentralstyre. For første gang åpnes det opp for kvinner i ledelsen.

Publisert Sist oppdatert

På generalforsamlingen i 2022 ble det vedtatt ny struktur for Misjonssambandet. Konsekvensen er at dagens hovedstyre som har vært forbeholdt menn, skal byttes ut med et sentralstyre der begge kjønn kan være representert.

To eller tre kvinner

Åse Karine Ruud fra Flekkerøy i NLM Region sør har forventninger om at i alle fall to eller tre kvinner vil bli valgt inn i sentralstyret.

– Det må jo være en viss balanse, sier hun.

For Ruud er det viktigst at de som skal sitte i det nye styret har god kompetanse, og at de har lyst til å gjøre en tjeneste for å nå ut med det som er Misjonssambandets arbeid.

– Kvinner ser ofte på ting på en annen måte enn menn. Derfor tenker jeg de er viktige i styret.

Eneste kvinne

Selv satt hun som eneste kvinne i Noreastyret i flere år. Der gjorde hun det klart at de var nødt til å gjøre noe med kvinneandelen.

DELTAKELSE: Åse Karine Ruud snakket opp kvinners deltakelse under NLMs generalforsamling i 2022.

Ruud har også et ønske om at det velges inn flere med kompetanse fra ordinært arbeidsliv som har tett og god tilknytning til NLM.

– Arbeidet pågår for fullt

Valgkomitéen, som består av Olaf Holm (leder), Marit Andersen (nestleder), Marianne Thormodsæter (sekretær), Leon Dyngeland og Bjarte Gudmundstad (1. vara) er i gang med å finne kandidater til sentralstyret. Så langt har de hatt tre møter, skriver Utsyn.

– Arbeidet med å finne kandidater pågår for fullt nå, og vi har flere gode kandidater på bordet allerede. Samtidig ønsker vi flere forslag til egnede kandidater.

Grundig prosess

Han opplyser at navnene de har fått inn dekker et bredt spekter i alder, kompetanse, geografi og bakgrunn.

– Vi vet av erfaring at ikke alle vil takke ja til en forespørsel. Derfor har vi behov for å få så mange navn på blokka som mulig, sier han.

LEDER: Olaf Holm er leder for valgkomitéen.

På spørsmålet om de som blir spurt kan oppleve at de ikke har nok å bidra med, svarer Holm:

– Da kan de være trygg på at de blir spurt etter en grundig prosess. Blir du spurt til å stille som kandidat, så er det fordi vi og andre mener at du kan bidra med noe viktig, sier han.

Går bredt ut

Vårt Land har snakket med Anette Sørensen Rege, rektor på Nordborg skoler på Finnsnes. Hun roser valgkomitéen for å gå bredt ut i jakten på kandidater til det nye sentralstyret.

Også hun har en klar forventning om at flere kvinner blir innstilt som kandidater, og at flere sier ja til å stille.

– Mye av bakgrunnen for de strukturelle endringen er jo at nettopp kvinner skal bli representert i det nye sentralstyret, sier hun.

Generalforsamlingen i 2025 skal velge sju faste representanter og fire varamedlemmer til det nye sentralstyret.

Klare neste vår

Holm sier til Utsyn at valgkomitéen må ha kandidater klare neste vår før generalforsamlingen, men at det er en langvarig prosess. Han mener at aktuelle navn bør inn så snart som mulig.

– Vi har forespurt ganske bredt, men savner forslag fra regionene. Enkeltpersoner må også gjerne lansere navn, sier Holm.

– Kjenner en fornyet lyst

Åse Karine Ruud tror at mange kvinner har lyst til å være med i sentralstyret.

– Det som har vært et hinder er bråket i misjonærbarnsaken, men fordi ledelsen har tatt tak i tematikken, er det gode utsikter. For min egen del har det gjort at jeg kjenner en fornyet lyst til å gjøre en innsats for organisasjonen og jobbe for de minst nådde, sier hun.

Powered by Labrador CMS