Jemen herjes av krig og sult og er i dag verdens verste humanitære krise, ifølge FN. Cecilie Hellestveit forteller i sin nye bok «Ulykkelige Arabia – verden etter Jemen» hvordan det skjedde og hvem som må ta ansvaret. Foto: AP / NTB
Hellestveit tar nådeløst oppgjør med Jemen-krigens bakmenn
Krigen i Jemen er en fordekt, fornektet og forglemt konflikt, og vestlige land har bidratt til å gjøre landet til verdens verste humanitære krise.
Det slår Cecilie Hellestveit fast i sin nye bok «Ulykkelige Arabia – verden etter Jemen», som er en nådeløs fortelling om hva som ledet opp til krigen i Jemen, hvem som har rasert landet og hvilke kyniske aktører som i seks år har skvettet bensin på bålet.
Hellestveit, som er en av Norges fremste folkerettseksperter, tegner et særdeles lite flatterende bilde av Saudi-Arabias og De forente arabiske emiraters krigføring, men sparer heller ikke land som USA og Storbritannia, som støtter og forsyner dem med store mengder våpen.
Selv om boken i utgangspunktet handler om Jemens historie og beskriver et land «uten statsmakt i vanlig forstand, som styres av relasjoner snarere enn institusjoner», dreier den seg vel så mye om det store trekantdramaet i Midtøsten, mellom det hun betegner som «et fremoverlent, men presset Iran, et panisk, men sammenbitt Saudi-Arabia, og et USA som lister seg ut av Midtøsten for å prioritere viktigere interesser andre steder».