Helse-Høie med alkokampanje før julebordene
Selv om alkohol er et lovlig rusmiddel, går det klare grenser for bruken. Halvparten av befolkningen mener bartendere og servitører bør være flinkere til å avvise påvirkede personer.
En fersk befolkningsundersøkelse Norstat har utført for Helsedirektoratet viser at de fleste har ganske politisk korrekte holdninger til alkohol og skjenking. Kun 14 prosent av befolkningen totalt mener at skjenkebestemmelsene er for strenge. Undersøkelsen er gjennomført i forbindelse med alkoholkampanjen «Åpenbart påvirket», som helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) lanserte mandag.
- Alkohol er det rusmiddelet som er mest brukt og som medfører størst skade i samfunnet. Det økende alkoholkonsumet i Norge er en folkehelseutfordring. Vi må forebygge mer og føre en politikk som begrenser skadene av alkoholbruk, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie.
Uvitende unge
Kampanjen har som mål å øke bevisstheten blant utelivsgjester under 35 år, en gruppe som har litt annet syn på drikking enn befolkningen ellers. Blant dem under 30 år mener en av tre at skjenkebestemmelsene i Norge er for strenge. Unge har videre mindre kunnskap enn eldre om når en skal bli nektet adgang eller alkoholservering. En av fire unge tror at grensen går ved «kraftig påvirket», og ikke «åpenbart påvirket».
Det er denne grensen kampanjens tittel henspiller på. I materialet utarbeidet av Helsedirektoratet framgår det at en person som er åpenbart påvirket har kjennetegn som utydelig tale, er høyrøstet og har til dels forstyrrende atferd, problemer med å feste blikket og gå rett. Er man kraftig påvirket inkluderer det sjanglende gange, sløret tale og problemer med å fokusere.
Straff for skjenking
Kunnskapsmangel og holdninger kombinert med drikkevaner gjør de yngre utsatt:
- Det er blant de unge vi ser flest tilfeller av skader og vold i forbindelse med alkohol. Skjenkebestemmelsene skal begrense skadene alkoholbruk kan innebære og er en viktig del av alkoholpolitikken, sier Høie.
Han minner om at det skjer mange brudd på alkoholloven, både når det gjelder skjenking til mindreårige og til åpenbart berusede personer. I oktober sendte Helse- og omsorgsdepartementet forslag til endringer i alkohollovgivningen på høring. Det foreslås blant annet nasjonale krav til kommunenes reaksjon ved brudd på alkoholloven, noe som kan medføre hyppigere bruk av inndragning av skjenkebevilling.
Forslaget er et prikksystem, der det tildeles prikker til salgs- og skjenkesteder for brudd på alkoholloven. Det foreslås åtte prikker for skjenking til mindreårige, fire prikker for skjenking til åpenbart berusede personer og fire prikker for overtredelser av tidsbestemmelsene. Åtte prikker i løpet av tre år vil føre til inndragning av bevillingen i minst en uke. (©NTB)