Helsebyråden roser «russeavhopper»
...men Rebekka Ljosland (KrF) vil ikke oppfordre andre kristne ungdommer til å droppe russefeiringen.
Helsebyråd Rebekka Ljosland (KrF) inviterte fredag KrFU-medlem og «russeavhopper» Jakob Bjørnøy (19) til en kopp kaffe i Bergen sentrum, for å samtale om russetiden.
Sistnevnte fikk stor oppmerksomhet da han for noen uker siden brant et russekort og i et blogginnlegg tok avstand fra russetiden. Ljosland understreker at hun er totalavholds, men at hun for ti år siden valgte å være kristenruss. Likevel har hun forståelse for hvorfor Bjørnøy valgte om å droppe russefeiringen.
– Alle trenger overhodet ikke å velge som Jakob. Selv valgte jeg å feire russetiden som kristenruss og hadde det kjempekjekt, og det uten alkohol, sier hun.
Ljosland mener at holdningsskapende arbeid og tett samarbeid med politiet og utestedene er med på å skape en tryggere russetid. Samtidig understreker hun at russen må samarbeide og reflektere over sine egne valg og handlinger.
– Vi må tørre å sette opp grensene og snakke tydelig om dette. Vi må tørre å løfte opp at det faktisk er mulig å avslutte videregående uten å drikke seg veldig full annenhver dag og det å overskride andres kroppslige grenser, sier hun.
– Det er alltid overgriperen sin feil, og man kan ikke skyve rusmidler foran seg. I etterkant av #MeeToo-kampanjen så må vi holde dette oppe, sier hun.
Oslo Sanitetsforening - Erna Solberg - Sigrid Bonde TusvikPublisert av Dagen 22. april 2018
Usunne verdier
Bjørnøy er ikke er totalsavholds og ser på alkoholmisbruk som et stort samfunnsproblem. Han støtter Ljosland i hennes syn og mener russetiden er med på å skape et negativt syn på kvinner og et fritt syn på sex.
– Essensen i russetidens natur er å bryte grensene. I Norge respekterer vi kvinnene våre, for det er en verdi i samfunnet vårt, men for russen er dette en norm som er enkel å bryte. Særlig når det promoteres sanger om at «feite chicks må ut». Russetidens natur og kjerneverdi sender ut et nedlatende signal til kvinner, og det er derfor vi i dag har begreper som russevoldtekt, sier han.
– Flukt
– Vi ser at vi må være tilgjengelige der ungdommene og barna er, for å prate med dem. Vi vet ikke hva ungdommene opplever under russetiden, hva har de opplevd hjemme, eller i sin vennekrets? For noen kan russetiden være en flukt fra et vanskelig liv, sier hun.