Helsedirektoratet fraråder all skjermbruk for de minste
Strengere retningslinjer for barn ønskes velkommen av Barnevakten, mens Jarle Haugland i Tro og Medier advarer mot å legge for mye press på familiene.
– Et viktig poeng for oss er at skjermen ikke bør brukes som barnevakt, fordi det å sette barna foran en skjerm slik at de passiviseres over lengre tid, ikke er gunstig, sier helsedirektør Bjørn Guldvog til NTB.
Mandag la Helsedirektoratet fram nye råd om fysisk aktivitet og sittestilling. De er basert på råd Verdens helseorganisasjon (WHO) kom med i 2019 og 2020, men er tilpasset noe til norsk kontekst.
Noe av det nye er at Helsedirektoratet nå fullstendig fraråder skjermtid for barn under to år. Samtidig sier de at den daglige skjermtiden for barna mellom to og fem år bør begrenses til én time, og at jo mindre skjermtid, jo bedre er det for barna.
Barnevakten ønsker retningslinjene velkommen
Kjellaug Tonheim Tønnesen, faglig leder i Barnevakten, er glad for at norske myndigheter nå støtter seg på WHO sine råd om skjermtid for barn.
– Det er viktig å merke seg at barnets behov for nok fysisk aktivitet og sosial samhandling er det viktigste motivet for rådene for avgrenset skjermtid for barn, sier Tønnesen i en e-post til Dagen.
Hun opplyser at Barnevaktens egne undersøkelse viser at foreldre etterlyser konkrete råd fra myndighetene.
– Mange foresatte og voksne som jobber med barn er nok glade for å få konkrete råd å støtte seg på, sier Tønnesen.
– Må ikke bli en konstant kime til konflikt
Daglig leder i Tro og Medier, Jarle Haugland, mener de nye rådene er viktig å lytte til, men etterlyser at barnehagene tar ansvar.
– Man trenger et samspill mellom myndigheter, barnehage og familie dersom dette skal være gjennomførbart, sier Haugland til Dagen.
Han er opptatt av at myndighetene ikke skal legge ytterligere press på familiene.
– Jeg håper virkelig at myndighetene ikke bare overlater dette til foreldrene, for der er presset såpass stort allerede, sier Haugland til Dagen.
Han roser Helsedirektoratet for å se kritisk på påvirkningen skjermbruk kan ha på barn. Samtidig er ikke null skjermbruk målet for alle, mener han.
– Det er viktig at man ikke skaper en generell negativ holdning hos foreldre til barns mediebruk som gjør det blir en konstant kime til konflikt. Det må ikke bli slik at barna føler de må kjempe til seg hvert minutt de bruker, sier Haugland.
– Må være balanse
Guldvog understreker at Helsedirektoratet ikke mener det er skadelig med litt skjermtid for barna. Han er også klar på at skjerm kan bidra til å gi barna digital kompetanse og læring.
– Poenget her er at det må være en balanse. For barna mellom to og fem år er det bedre å legge vekt på at de skal være i fysisk aktivitet og ha sosial kontakt, sier Guldvog.
For de litt større barna og ungdommene anbefaler direktoratet særlig å begrense passiv skjermtid på fritiden.
Tre timer fysisk aktivitet om dagen
Nytt er det også at Helsedirektoratet anbefaler at barn i alderen ett til fem år får tre timer fysisk aktivitet om dagen. Tidligere har det generelle rådet vært at alle barn og unge bør være i fysisk aktivitet i minst én time om dagen.
I og med at de fleste av småbarna tilbringer mesteparten av tiden de er våkne på hverdagene i barnehagen, vil mye av ansvaret for å nå målene om fysisk aktivitet falle på de ansatte her.
– Vår inntrykk er at barnehagene er flinke til å aktivisere barna gjennom lek og fysisk utfoldelse. Dermed overoppfyller de minste barna i mange tilfeller allerede disse rådene, sier Guldvog.
For dem mellom 6 og 17 år er rådet fremdeles én times fysisk aktivitet om dagen.