Helseministeren bekymret for drikkepress i arbeidslivet
Helseminister Bent Høie er bekymret for økende alkoholbruk i arbeidslivet. Nå tar han spørsmålet opp på et toppmøte i august.
I tirsdagens Dagen uttrykte KrF-leder Knut Arild Hareide bekymring for økt alkoholbruk i jobbsammenheng.
– Jeg deler Hareides bekymring, sier Bent Høie til Dagen.
– Det er viktig at vi er oppmerksomme på arbeidsrelatert rusbruk. For de aller fleste er arbeidslivet en rusfri sone som vi forbinder med helse og trivsel, men vi ser også at den arbeidsrelaterte alkoholbruken øker. Arbeidsmiljøer preget av liberal drikkekultur kan bidra til drikkepress og ekskludering av enkelte grupper.
* Les også: KrF-Hareide vil fredagspilsen til livs
Bredt toppmøte
Sammen med arbeids- og sosialminister Robert Eriksson (Frp), Helsedirektoratet og Akan har Høie tatt initiativ til å sette spørsmålet på dagsorden.
– Vi samler partene i arbeidslivet, kompetansemiljøer og representanter for bedriftshelsetjenestene til et toppledermøte 7. august. Der skal vi bli enige om hva vi kan gjøre for å styrke arbeidslivet som rusforebyggende arena, sier Høie.
* Les også: Halvparten av éndagsfraværet på jobb skyldes bakrus
Folkehelsemelding
KrF-lederen pekte på retningslinjer på den enkelte arbeidsplass som det viktigste bidraget til å redusere alkoholpresset i arbeidslivet. Men han vurderer også å gjøre alkohol dyrere ved å momsbelegge alkohol betalt av arbeidsgiver.
Høie peker ikke på konkrete tiltak som kan være aktuelle, men viser til at Akan i over 50 år har utviklet metoder for å øke bevisstheten om arbeidsrelatert rusmiddelbruk.
– Jeg er opptatt av at denne kompetansen skal nå ut til bedrifter og ansatte. Innspillene fra toppledermøtet vil også bli viktige i arbeidet med ny folkehelsemelding.
* Debatt: Alkoholens belastninger
– Drikkes mer
Elisabeth Ege, direktør i Akan, bekrefter at det blir toppledermøte i august. Hun ønsker ikke å gå ut med hvilke konkrete emner som skal opp. Men hun deler Hareide og Høies bekymringer i saken.
– Vi ser at i Norge drikkes det mer alkohol i dag enn for ti år siden. Det drikkes også mer i norsk arbeidsliv. Det drikkes nødvendigvis ikke mer i hver situasjon, men det er blitt så mange flere situasjoner. Det er sommerfester, julebord, fredagspilser, lønningspilser og representasjon, sier hun til Dagen.
– Enkle regler
Ege mener det ikke er de store grepene som trengs for å få et mer bevisst forhold til alkoholbruk på jobb.
– Bedrifter som lager enkle regler over hva som er greit og hva som ikke er greit, får det mye enklere. Det er lettere å ta den nødvendige samtalen, det skaper en bevissthet både hos ansatte og ledere.
Akan har 800 henvisninger på telefon i året fra folk som er bekymret for en kollega.
– Det er med andre ord en høyst aktuell problemstilling å jobbe med å forebygge rus på arbeidsplassen, sier hun.