Helsepersonell stiller Den norske kirke til ansvar i spørsmål om kjønn
Preses sier det er viktig at personer med kjønnsinkongruens ikke blir arena for ideologisk og moraliserende strid.
Dagen publiserte torsdag 17. august et innlegg fra en gruppe helsepersonell der preses i Den norske kirke, Olav Fykse Tveit, blir utfordret til å svare på to spørsmål:
* Ser du problemene med å la skeive kjønnsteorier få definere innholdet i Den norske kirkes undervisning og nettressurser?
* Ser du overhodet noen problemer med samarbeidet og støtten som gis til foreningen FRI og deres aktiviteter?
FRI står for foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold og er en medlemsorganisasjon for homofile, lesbiske, bifile og transpersoner i Norge som jobber mot alle former for diskriminering på bakgrunn av kjønn og seksualitet.
Vekst i antall unge som ønsker å bytte kjønn
Utgangspunktet for leserinnlegget, som er forfattet av pensjonert lege, Fred Andersen, og psykiater Øyvind Hasting, er uro for veksten i antall unge som ønsker å bytte kjønn.
Bare i Sverige har andelen unge som søker hjelp for kjønnsinkongruens økt med 2345 prosent de siste ti årene.
– Vi er dypt bekymret for utviklingen vi har sett i Den norske kirke. Fri står for en samfunnsrevolusjon, og den ønsker vi ikke, sier Fred Andersen til Dagen.
Han har selv vært aktiv i Den norske kirke gjennom et langt liv.
Andersen presiserer at gruppens engasjement ikke bygger på motstand mot homofile.
«Marginal diskriminering»
Forfatterne av leserinnlegget påpeker at det kun var marginal forekomst av diskriminering blant LHBT+-ansatte i Den norske kirke, men at undersøkelsen i 2020 likevel ble brukt til å gjennomføre obligatoriske kurs om LHBT+ og skeiv teori for alle ansatte, uten at debatt var tillatt.
De viser også til at LHBT-utvalget i Den norske kirke foreslår at sentrale begreper fra skeiv teori tas inn i konfirmasjonsundervisningen, som muligheten for å være «født i feil kropp».
«Kirkens oppgave å motvirke at mennesker er utrygge»
Dagen har vært i kontakt med preses. Han ønsker ikke å svare på spørsmål på nåværende tidspunkt, men har svart på leserinnlegget.
Der nevner han ikke foreningen FRI, men skriver at det er kirkens oppgave å motvirke at mennesker er utrygge, opplever stigmatisering og blir utsatt for vold.
«Nå gjelder det mennesker med LHBT+-identitet.», slår han fast.
«Toppen av et isfjell»
Olav Fykse Tveit viser til masseskytingen som fant sted i Oslo sentrum 25. juni i fjor. Da ble to personer drept og minst 21 skadet. Ett av utestedene det ble skutt mot, var London Pub, et utested for homofile.
«Det som skjedde 25. juni i fjor viser dessverre toppen av et isfjell. Problematikken gjelder i samfunnet generelt, her til lands og enda mer i en del andre land. Det gjelder også og dessverre ikke minst, i kirker og kristne forsamlinger», skriver Fykse Tveit.
«Har gitt mer kompetanse»
Til LHBT-kursene, skriver han:
«Vår erfaring med LHBT+-kurs for alle ansatte er at de har gitt mer kompetanse og er et bidrag for et bedre arbeidsmiljø i kirken. For meg er det uansett svært viktig at akkurat de som av ulike årsaker sliter, opplever å bli møtt med omsorg, kjærlighet og respekt i kirken. Derfor trenger kirken å lytte, og vi trenger ny kunnskap fra dem det gjelder, ikke minst personer med kjønnsinkongruens».
«Entydige biologiske fakta»
Gruppen av helsepersonell viser i sitt leserinnlegg til at biologiske fakta er entydige på at det kun finnes to kjønn, og at det er samsvar mellom ytre kjønnsorganer og genetikk hos 99,97 prosent av alle levendefødte.
«De resterende har misdannelser, de er ikke intetkjønn. Ingen kan dermed påvises å være født i feil kropp».
«Arena for moraliserende strid»
I sitt svar skriver preses at han deler omtanke for dem som synes temaet kjønnsinkongruens er krevende, «og for mange opplevd som nødvendige prosesser å gå gjennom. Det gjelder den enkelte, og familie og andre som står rundt.»
Han legger til:
«Derfor er det også viktig at de ikke blir en arena for ideologisk og moraliserende strid. Det er mange tegn på at det gjør det enda mer vanskelig å finne en trygg identitet og trygge rom å være seg selv i», skriver han.
Fred Andersen sier til Dagen at han er skuffet.
– Preses har ikke gått inn på de konkrete spørsmålene som ble stilt til ham, sier han.
«Har toppet seg under Åpen folkekirkes ledelse»
I leserinnlegget fra gruppen av helsepersonell står det at «Fraksjoner i Den norske kirke har i årevis arbeidet for liberalisering av, og økende innflytelse for LHBT+ rettigheter i kirken. Utviklingen har toppet seg under Åpen folkekirkes politiske ledelse».
Dagen har tatt kontakt med leder for Åpen folkekirke, Gard Sandaker-Nielsen, men har ikke fått svar.