- Helsesøstre indirekte skyld i høye aborttall
Reservasjonsretten ville vært overflødig om aborttallene var lavere, og høye aborttall skyldes blant annet helsesøstres kunnskapsløshet, sier en av Bærums mest profilerte fastleger, Peter Dvergsdal.
I et leserbrev om abort og reservasjonsrett i Budstikka skriver Dvergsdal blant annet:
«All tilgjengelig kunnskap viser at p-pillen har sviktet sitt mål om å redusere antall uønskede graviditeter. (...) Da har vi paradokset at velmenende helsesøstre indirekte er skyld i de høye aborttallene. (...)».
Satset feil
- Vi satset feil i Norge når vi har gitt denne yrkesgruppen rett til å foreskrive p-piller samtidig som de nærmest har monopol på kontakten med unge kvinner. Ettersom de kun kan skrive ut p-piller gjør de jentene en bjørnetjeneste da denne formen for prevensjon ikke er egnet for å få ned antall uønskede graviditeter, sier Dvergsdal til NRK.
Han mener løsningen er å gå fra p-piller til langtidsprevensjon som for eksempel Mirena. Spiral er også et alternativ.
- Man kunne for eksempel gi flere tenåringer spiral. Slik vil man forhindre uønsket graviditet ved at man slurver med p-pille, sa Dvergsdal til Budstikka i januar.
Enig og uenig
Leder i landsgruppen av helsesøstre, Astrid Grydeland Ersvik, er uenig med Dvergsdal.
- Det faller på sin egen urimelighet når Dvergsdal trekker fram de samlede aborttallene, for tallene for aborter blant tenåringer aldri har vært lavere enn nå. De har sågar vært fallende de siste ti årene, som er den tiden helsesøstre og jordmødre har hatt mulighet til å skrive ut prevensjonsmidler, sier Ersvik.
Hun er enig i at helsesøstre og jordmødre bør få utvidet retten til å skrive ut flere typer prevensjon.
2012 ble det utført 15.216 aborter i Norge. Tallene har holdt seg stabile i mange år med en svakt fallende tendens fra 14-15 aborter per tusen kvinner i aldersgruppen 15-49 år på 80-tallet, til 12-13 aborter per tusen kvinner i samme aldersgruppe de siste årene.
NTB