Henter styrke i farens kamp
Både faren og sjefen sitter fengslet for sin kamp for menneskerettigheter i Bahrain. Det skremmer ikke Maryam al-Khawaja fra å fortsette å slåss mot regimet.
Maryam al-Khawaja er fungerende leder for Bahrain Centre for Human Rights som fikk Raftoprisen i 2013. Denne uken er hun i Norge for å peke på Vestens dobbeltmoral overfor Gulfstatene, og for å be om støtte på vegne av dem som kjemper for regimeendring med fredelige midler.
Hun advarer mot at situasjonen i hjemlandet snart kan eksplodere.
– Regimet tillater ikke fredelige protester. Folk er sinte og desillusjonerte. Det gjelder særlig de unge. De erfarer at det bare er når de tyr til vold at de får verdens oppmerksomhet.
Maryam al-Khawaja er redd Bahrain er ett av flere land som kan ende opp som et nytt Syria.
Nektet å samarbeide
Politiet sto og ventet på henne da hun ankom hjemlandet 30. august i fjor. Med det samme hun steg ut av flyet i hovedstaden Manama, ble hun anholdt og fortalt at statsborgerskapet hennes var inndratt. Hun var ikke velkommen i landet lenger, og ble beordret tilbake på flyet.
Enhver som var det minste opptatt av sin egen sikkerhet, ville adlydt. Maryam nektet. Hun kjente sine rettigheter og krevde å bli behandlet i samsvar med bahrainsk lov.
Prisen hun måtte betale for standhaftigheten var at hun ble satt i forvaring og brutalt behandlet. Likevel klarte hun på et tidspunkt å stikke ut fra rommet hun ble holdt i. Hun rakk å rope høyt til folk som passerte flyplassens transit-område at noen måtte kontakte den danske ambassaden. Så ble hun stengt inne igjen.
I tre uker satt Maryam i fengsel før hun ble utvist fra landet. 1. desember ble hun dømt til ett års fengsel for påstått vold mot politiet. Nå er det utstedt internasjonal arrestordre på henne.
Større enn frykten
I 2013 ble Raftoprisen tildelt Bahrain Centre for Human Rights, som ble grunnlagt av Maryams far, Abdul-Hadi al-Khawaja.
Til NRKs URIX fortalte hun tirsdag kveld om hvordan faren blir torturert i fengselet. Han er ikke den eneste i familien som har fått betale dyrt for sitt engasjement.
Se URIX-sendingen fra NRK ved å klikke her
«Min onkel Salah, fars yngre bror, soner en fem års straff. I april vil de begge ha sittet i fengsel i fire år. Min eldre søster Zainab er dømt til fire år og fire måneder. Hun har en to måneder gammel baby og venter på å bli arrestert. Selv ble jeg dømt til ett år in absentia og det er utstedt arrestordre på meg. Men dette er ingenting sammenlignet med det andre familier går gjennom,» har hun tidligere sagt.
– Hvor henter du motet og styrken din fra?
– Fra min far og min søster, sier Maryam til Dagen etter et frokostseminar på Raftohuset.
– I vanskelige situasjoner, som den dagen på flyplassen, tenker jeg på hva de ville gjort. Det var derfor jeg løp ut i transitområdet og lagde oppstyr, i stedet for å sitte rolig og vente.
– Det er ikke slik at frykten ikke finnes, men det kommer an på om du kjemper for en sak som er større enn frykten.
Kritisk til kronprinsen
Den oljerike gulfstaten Bahrain er beryktet for grove brudd på menneskerettighetene. Likevel opplever Maryam al-Khawaja at det er vanskelig å få verdens oppmerksomhet for kampen hun kjemper.
Hun beskylder USA og Storbritannia for å ha doble standarder og for å sette egne strategiske interesser først når de inngår allianser med land som Bahrain og Saudi-Arabia.
At Saudi-Arabia er en nær vestlig alliert, og IS blir definert som verdensfredens fiende nummer én, mener hun er et stort paradoks siden begge bygger på samme ideologiske grunnlag.
Hun synes det er en skandale at kronprins Haakon valgte å delta i kong Abdullah av Saudi-Arabias begravelse.
– Dette har skadet Norges rykte som menneskerettighetsnasjon. Folk i regionen er skuffet, sier hun.
Skinndemokrati
Maryam al-Khawaja advarer også Vesten mot å la seg blende av at land som Bahrain etter hvert bygger statlige institusjoner som gir et skinn av demokrati. Hun har selv erfart at det ikke hjelper å ha et lovverk, når loven ikke blir respektert av de som skal håndheve den.
Nå brenner hun for å utdanne menneskerettsaktivister som kan kjempe frem systemer som faktisk fungerer.
– Vi vil dyktiggjøre unge mennesker. Lære dem hvordan de kan bruke internett og sosiale medier til sin fordel, hvordan FN-mekanismene fungerer og hvordan de kan beskytte seg selv. Vi lærer dem også hvordan de kan rehabiliteres etter tortur.
I fengsel for Twitter-melding
Maryam al-Khawaja og senteret er blitt kjent for aktiv bruk av sosiale medier som kanal for sin menneskerettighetsaktivisme. I møte med studenter på Raftohuset i Bergen onsdag, oppfordret hun dem til å bruke sosiale medier aktivt.
– En Twitter-melding kan være alt som skal til for å oppmuntre et menneske som føler seg glemt av verden, sier hun og forteller om en mor som ringte henne fra Bahrain da hun selv hadde twitret om kvinnens tre fengslede sønner.
Det var nettopp en regimekritisk Twitter-melding som var grunnen til at presidenten for Bahrain Center for Human Rights, Nabeel Rajab, i forrige uke ble dømt til seks måneders fengsel.
Raftostiftelsen har fordømt dommen som et klart brudd på Nabeel Rajabs ytringsfrihet.
«Dette viser hvordan menneskerettighetssituasjonen i Bahrain bare blir verre», uttaler fungerende direktør Solveig Moldrheim på Raftostiftelsens hjemmeside.
(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));