Her blir det kirkedebatt og kulturfest
Alle mennesker er troende, sier direktør Petter Fiskum Myhr. Han ønsker selv å bidra til mer åpne kirker under årets festival.
Olavsfestdagene i Trondheim er i full gang. Direktør Petter Fiskum Myhr går sammen med en stor mengde mennesker sjarmøretappen av pilegrimsvandringen fra Lian til Nidarosdomen, snaue ti kilometer. I tillegg til høytidelig markering av Olsok står i tillegg artister som Bjørn Eidsvåg, Marit Larsen og Maria Mena på programmet.
LES: Takket Gud etter golfseier
– Døren skal være åpen
Petter Fiskum Myhr bruker store ord når han beskriver målet med årets store festival i Trondheim.
– Kjernen i vår festival er at vi skal bruke kunst og kultur av høy kvalitet til å åpne rommet for det som er utenfor kirken til det som er innenfor kirken. Min rolle som direktør er å sørge for at døren står åpen.
– Hvordan skal dere gjøre det?
– Vi har tre grunnleggende verdier som vi arbeider etter: Tro, håp og rettferdighet. Vi er interesserte i hva folk tro på. Etter min mening er alle mennesker troende. Noen tror på Gud, andre tror ikke på Gud, men det er også en tro. Vi er interessert i alle menneskers tro, og vi ønsker å synliggjøre det. Trosspørsmål skal ikke være en privatsak, slik som vi kan høre i noen debatter. Vi har mange verbalarrangementer, utstillinger og folkeliv. Vi skal også ha en møteserie utenfor Nidarosdomen, som vi mener er en perfekt plass for å reflektere på spørsmål i skjæringspunktet mellom tro og samfunn. Men det bygget i bakgrunn får vi en kontekst med ekstra tyngde, forteller Fiskum Myhr.
Møteserien på Vestfrontplassen utenfor Nidarosdomen skal ta for seg temaer som Midtøsten, Bibelens troverdighet, kirkevalget og klima. Flere kjente gjester deltar på arrangementene som er gratis for alle fremmøtte på de såkalte Vestfrontmøtene. Fiskum Myhr trekker spesielt frem torsdagens debatt om Kirkevalget 2015 med Sturla Stålsett fra Åpen folkekirke og Egil Morland fra Levende folkekirke.
LES: Historiefortelleren
200.000 mennesker
Direktører forventer at festivalen skal inneholde mange opplevelser som berører menneskene som kommer til festivalen. Målet er også å nå bredt ut, men gjøre det på en skikkelig måte. Ønsket er å forandre og bevege mennesker, på en positiv måte.
– På nettsiden står det opplyst om 165.000 besøkende i fjor. Kan dere toppe det i år?
– Ja, det er jeg ganske sikkert på at vi kommer til å toppe i år. I fjor ble det mindre fordi vi mottok en terrortrussel rett før festivalen på Nidarosdomen. Da kom det færre enn normalt. I år er vi nok oppe i 200.000 mennesker igjen, forteller en optimistisk direktør.
Et ledd i åpningen
Dagen skrev i går om en flerreligiøs pilegrimsvandring. Denne vandringen fikk et større reisefølge i Lian og melder sin ankomst til åpningen av Olavsfestdagene. Vandringen er en del av programmet til festivalen. Årets motto er «tid», nettopp derfor mente direktøren det var sin plass å ta seg tid til en lengre passertur.
– De siste syv-åtte kilometerne inn til Trondheim er sjarmøretappen. Dette er et ledd i åpningen av festivalen. I år har vi ekstra fokus på pilegrimsvandring. Denne siste delen fra Lian har blitt utrolig populær, forteller Fiskum Myhr på telefon.
Flaggdag
– Festivalen arrangeres i anledning flaggdagen Olsok. Hvordan vil du beskrive dagen Olsok sin posisjon i Norge?
– Jeg vil påstå at Olsok har en meget sentral posisjon i Norge. Akkurat som Nidarosdomen også har en sentral posisjon. Katedralen vil være døgnåpen natt til Olsok og skal feire pilegrimsgudstjeneste på selve dagen klokken 11, avslutter Petter Fiskum Myhr.