FØRSTE GANG: Himalpartner stilte for første gang i en demonstrasjon onsdag sammen med over 100 andre organisasjoner. De protesterte mot regjeringens kutt i bistandsbudsjettet, som vil gå utover frivillige organisasjoner. F.v. generalsekretær Heidi Westborg Steel, Peter Grubyi, Linda Ekerhovd og Lene Bjølverud-Rødningsby.

Her demonstrerer Himalpartner for første gang

Regjeringens bistandskutt får Himalpartner til å stille med plakater foran Stortinget.

Publisert Sist oppdatert

– Det faktum at man kutter i arbeidet frivillige organisasjoner gjør med opp til 70 prosent er helt galskap, sier Heidi Westborg Steel, generalsekretær i Himalpartner.

Regjeringens forslag til store kutt i langsiktig bistand har satt mange sinn i kok, også blant kristne misjonsorganisasjoner.

Onsdag støttet over 160 organisasjoner en markering foran Stortinget. Budskapet var klart: Verdens fattige skal ikke ta regningen for flyktningkrisen.

For første gang stilte generalsekretæren og medarbeidere i Himalpartner opp med plakater for å lytte til de mange appellene foran Stortinget. Steel kan ikke huske at de har deltatt i noen demonstrasjon noen sinne.

– Nei, det tror jeg ikke. Men vi har vært på høringer på Stortinget om mental helse, og vi jobber delvis politisk på vår måte med å gi informasjon, sier Steel.

Hun synes det er merkelig at regjeringen kutter mye i sivilt samfunn og mindre til multilaterale organisasjoner som FN.

– Dette er helt ekstraordinært, sier Steel oppgitt.

Hun vet ikke hva budsjettkuttene vil få å si for Himalpartner i praksis enda, men understreker at det er «tøys, rett og slett tullete» å kutte i bistand via frivillige organisasjoner.

MANNSTERK STØTTE: Over 20 kristne organisasjoner stilte opp. F.v. Lars Dahle, viserektor i NLA Høgskolen, Espen Ottosen (NLM), Jeffrey Huseby (NMS) og Jørn Lemvik i Digni.

Fikk fri fra jobben

Alt fra partiet Rødt til Psoriasis- og eksemforbundet i Norge støttet i går markeringen, og lyttet til appeller fra preses Helga Haugland Byfuglien, LO-leder Gerd Kristiansen, AUF, KrFU og andre.

Også stortingspolitikere fra KrF, Venstre og Senterpartiet tok seg tid til å si sin mening om regjeringens budsjettforslag.

Kjell Ingolf Ropstad (KrF), som sitter i et underutvalg for å forhandle budsjettkutt med utenrikspolitikere fra Venstre, Høyre og Frp, lovet å kjempe for at mest mulig bistand skal ut av landet.

Himalpartner var ikke ensom som demonstrasjonsdebutant fra Kristen-Norge. Normisjon og Det norske misjonsselskap (NMS) gav sine ansatte i Oslo fri i en time for å være med på demonstrasjonen.

Norsk Luthersk Misjonssamband (NLM) stilte med opp mot 20 personer, ifølge informasjonsleder Espen Ottosen. Totalt støttet minst 20 kristne organisasjoner markeringen.

TALER: Preses i Den norske kirke, Helga Haugland Byfuglien, holdt appell på demonstrasjonen mot regjeringens kutt i bistandsbudsjettet.

Mister skoleplasser

Initiativet til demonstrasjonen kom også fra kristent hold. Da regjeringen leverte sitt tilleggsbudsjett på asylstrømmen fredag, kom Jørn Lemvik i Digni, paraplyorganisasjonen for 20 misjonsorganisasjoner og kirkesamfunn, med ideen om en felles protest.

Han delte den med en gruppe på rundt 20 mellomstore bistandsorganisasjoner som har samarbeidet om å uttale seg om statsbudsjettet, og da var det gjort.

Da Lemvik onsdag formiddag sendte et omfattende notat til alle partiledere på Stortinget, samt utenrikskomiteen, hadde det støtte av 150 organisasjoner.

– Klokken kvart på ett var det 160 organisasjoner, og det siger på hele veien, sier Lemvik.

Press på politikerne

Notatet har oversikt over prosjekter som blir rammet om regjeringens budsjettforslag går gjennom. «Vil Radjika, funksjonshemmet, miste butikken sin?» står det under bildet av en smilende kvinne på fremsiden av notatet.

En rekke store organisasjoner viser til konkrete prosjekter som står i fare: Care skriver at 250.000 jenter og kvinner mister helsetjenester i Kongo. Redd Barna at over 450.000 fattige barn kan miste skoleplassene.

Kirkens Nødhjelp peker på at kuttene vil få konsekvenser for omfattende jordmorutdanning i Malawi og utdanning av korrupsjonsjegere i Tanzania.

Lemvik avviser påstander om at organisasjonene bare kjemper for sine egne jobber innen bistand.

– Utenriksminister Børge Brende har nevnt det flere ganger. Det er så feil som det går an. Vi er ikke interessert i å berge egne jobber, men kjempe for mennesker som ikke har en akseptabel hverdag, sier Dignis generalsekretær.

Han understreker at den felles markeringen er noe nytt i Bistands-Norge.

– Nå har vi en mulighet til som en felles blokk og å legge press på politikerne.

Les også:

Bistandskutt

Slik vil regjeringen betale ekstraregningen for økt asyltilstrømming på 9,5 milliarder neste år:

4,2 milliarder fra bistandsbudsjettet, 2,3 milliarder i utgiftskutt, 1,8 milliarder mindre i skattekutt, 1,2 milliarder fra oljefondet.

I tillegg kommer kutt i asylutgiftene.

NTB

Powered by Labrador CMS