Her er det voldsom kirkevekst: – Inspirerende fremgang
Kirken har vokst fra fire registrerte kristne i 1989 til dagens 70.000 menighetsmedlemmer. Nå vil Evangelisk Orientmisjon (EOM) støtte kristent arbeid i landet.
Nord-Korea har vært hermetisk lukket for bistand utenfra i to år og det har blitt stadig vanskeligere å opprettholde virksomhet i Kina. Derfor har har styret og staben i EOM sett seg om etter nye land der de kan gjøre en innsats.
– De neste par årene vil vi ha et pilotprosjekt gående og utrede om vi skal satse mer permanent på å støtte kristne i Mongolia. Det handler om å nå ut til eget land og andre nasjoner som ikke har hørt evangeliet, sier daglig leder i EOM, Roald Føreland, til Dagen.
Svensk misjon
Han har akkurat kommet tilbake etter et besøk i menigheter og hos kristne i Mongolias nest største by, Erdenet.
– Jeg var i Mongolia sammen med svenske Magnus Alphonce som, sammen med sin kone, bodde i Erdenet i 10 år. De var utsendt som misjonærer fra Evangeliska Östasienmissionen, som kan betraktes som en søsterorganisasjon til EOM, forteller Føreland.
Han viser til at det svenske ekteparet kom til Mongolia i 1993. De delte evangeliet og underviste i engelsk. De første som kom til tro var en gruppe på 14 tenåringsjenter. De var fulle av pågangsmot og iver og i løpet av det første året hadde misjonærene døpt 121 mennesker.
Menighetsvekst
Ifølge statistikken fra «Operation World», er det i dag omlag 650 kristne menigheter i landet, som var kommunistisk fram til 1989.
Menigheten som ble startet av de svenske misjonærene har vokst ytterligere i årenes løp og sendt ut både menighetsplantere og misjonærer.
Det har, ifølge misjonslederen ført til 26 menigheter i Mongolia og misjonsvirksomhet i mange forskjellige land.
– Det er inspirerende å se hva som skjer når evangeliet får en så stor fremgang i løpet av kort tid, påpeker Føreland.
Misjonssambandet
Norsk Luthersk Misjonssamband har hatt arbeid i Mongolia i mange år. Regionleder for Mongolia, Japan, Sentral-Asia og Nord-Afrika, Berit Arner Ådnanes, bekrefter den store kirkeveksten i landet.
– Vi er kjent med den utviklingen, men økningen har flatet ut de siste årene. Hvis du imidlertid regner prosentvis økning er jo dette ganske mange hundre prosent.
Ådnanes opplyser at de har 11 voksne medarbeidere og syv barn i det asiatiske fjellandet.
– Vi holder til i Vest-Mongolia og samarbeider med den lutherske kirke i Mongolia, Vi regner med at den har et sted mellom 300 og 500 medlemmer, fordelt på menigheter og fellesskap i mange byer og steder, sier regionlederen.
Sådd i god jord
– Hva er årsaken til menighetsveksten?
– Det er nok mange svar på det, svarer Føreland, og fortsetter:
– Det handler om at evangeliet blir sådd og faller i god jord og at de nye kristne får lov å få sin egen identitet.
– Dessuten får mennesker noe å tro på etter nesten 70 år med kommunisme. Men først og fremst handler det om Gud som griper inn i historiens gang og åpenbarer seg for mennesker, forklarer Føreland.
Han forteller at de fikk høre mange sterke vitnesbyrd om mennesker som har fått et nytt liv i møte med Jesus og det kristne fellesskapet.
Mongolia Mission Center
Evangelisk Orientmisjon vil støtte Mongolia Mission Center i Erdenet som et pilotprosjekt i landet.
De startet sin virksomhet i 1998. Målet er å sende ut misjonærer til alle land som Djengis Kahn erobret, inkludert Inda, Kina og deler av Europa.
MMC er knyttet til den internasjonale misjonsorganisasjonen Youth With A Mission som også har tre andre baser i Mongolia.