UNDER KRITIKK: Anita Apelthun Sæle og Finn Jarle Sæle er i hardt vær etter Dagens avsløring om hvordan de har forvaltet avisens gaveinntekter.

Her er hele svaret fra ekteparet Sæle: – Kritikken er basert på uriktige opplysninger

Mener kilder har til hensikt å skade «gode formål».

Publisert Sist oppdatert

Siden 2012 har Norge Idag samlet alle gaveinntektene sine i foreningen Kristenfolkets Pressestøttefond.

Giverne har blitt fortalt at pengene skulle gå til å drive avisen, men det viser seg at foreningens leder, Anita Apelthun Sæle, også har investert gavemidlene i eiendom.

Fredag meldte Dagen at foreningen har lånt ut 2,5 millioner kroner fra gaveinntektene til en bulgarsk entreprenør i Brumunddal. Avtalen kom i stand gjennom en lånemegler på «det grå lånemarkedet».

I ettertid har Innsamlingskontrollen varslet gransknning, og jusprofessor Han Fredrik Marthinussen mener politiet bør etterforske foreningen.

– Lukket virksomhet

Ekteparet Sæle har fått forelagt all kritikken som er rettet mot dem og Kristenfolkets Pressestøttefond.

De har ikke ønsket å stille til intervju, men svarer i stedet i en epost.

Her følger kritikken og deres fulle svar.

1.«Dagen har snakket med en rekke kilder som har vært eller er på innsiden av avisen. Flere beskriver foreningen som en lukket virksomhet der Finn Jarle og Anita Apelthun Sæle har vært eneveldig.»

– Hvor åpen har virksomheten vært?

Svar:

– Dette er ikke riktig. Dagens kilder er rett og slett ikke pålitelige.

– Finn Jarle Sæle har aldri vært med i styret i foreningen Kristenfolkets Pressestøttefond. Finn Jarle og Anita Apelthun Sæle har således aldri utgjort et flertall i styret. Vi har på et hvert tidspunkt hatt styremedlemmer i foreningen som har vært tilknyttet avisen, eksempelvis styreleder, styremedlem eller regnskapsfører. Fondets drift har vært jevnlig oppe på avisens styremøter og også på alle avisens generalforsamlinger. Avisens styre har også anmodet fondet om å trygge avisen i visse situasjoner.

Føler seg lurt

2. «Dagen har også vært i kontakt med flere av foreningens givere som sier at de har trodd at gavene deres ble brukt til å drive avisen.

– Jeg føler meg lurt og ført bak lyset, sier en tidligere giver til Dagen. Han ønsker å være anonym.»

– Hva tenker dere om det?

Svar:

– Vi minner om vær varsom plakatens pkt. 3:1. Kilder bør som hovedregel ikke få fremsette negative personkarakteristikker anonymt. Sett i sammenheng med ovennevnte spørsmål, er dette et personangrep på Finn Jarle og Anita Apelthun Sæle. Det er uheldig at Dagen likevel lar anonyme kilder få fremsette slik kritikk

– Også her bygger kritikken på feilinformasjon fra Dagens anonyme kilder. Gavene har gått til avisens driftsselskap Kristen Mediallianse Drift AS. Ingen har blitt ført bak lyset. Ingen avis har så åpent og inngående informert på sine generalforsamlinger om sine økonomiske forhold. Til illustrasjon har Dagen, som eier store eiendommer og aksjer, overhodet ikke brukt tid på slikt på sine generalforsamlinger.

– Norge IDAG hadde ikke overlevd som avis uten gavene via våre venner i Pressestøttefondet.

– Så synes vi det er riktig å sørge for at midlene som blir oss betrodd gir avkastning når det er muligheter for det. Heldigvis forvalter fondet også andre midler som kan benyttes til aktiviteter som understøtter virksomheten.

Kjent i lang tid

3. Ifølge våre kilder kom dere i kontakt med Østlandet Entreprenør gjennom en lånemegler.

– Stemmer dette? Hvor kjente dere lånemegleren fra?

Svar:

– Han ble vi kjent med fordi vi i lang tid, henholdsvis 20 og 60 år, har kjente to av hans nære familie. Han passet også rett inn i Jesu fortelling i Matteus 25 for å få inn talenter ekstra til kristen virksomhet.

– Skjødesløs bruk av innsamlede midler

4. Daglig leder i Innsamlingskontrollen, Per Kristian Haugen, varsler at de vil granske Kristenfolkets Pressestøttefond. Han kaller lånene til Østlandet Entreprenør AS «skjødesløs bruk av innsamlede midler, og det er nærliggende å sammenligne dette med gambling». «Innsamlingskontrollen kan ikke se at dette er noe annet enn et klart brudd på givers forutsetning for å gi gaven».

– Hvordan svarer dere på dette?

Svar:

– Vi forstår at andre reagerer når de blir presentert for uriktig informasjon fremsatt i skadehensikt. Per Kristian Haugen, som for øvrig er daglig leder i en privat forening, uten mandat til å granske noen, kan imidlertid beroliges.

– Dette lånet/kjøpet kom ikke fra gaver eller innsamlede midler, men fra forretningsvirksomhet og helt andre ressurser.

– Bunnsolid

– Lånet til Østlandets Entreprenør AS hadde en bunnsolid sikkerhet, og har ingenting med gambling å gjøre. At dette er gambling, er en latterlig påstand. Huset en hadde pant i, og som fondet nå eier, er nå lagt ut for salg. Fortjenesten som i sin helhet kommer Norge IDAG til gode, er betydelig.

– Når det er sagt så kan gjerne rettmessige kompetente myndigheter granske Kristenfolkets Pressestøttefond. Det har vi ingen uro for. De vil nok komme til en annen forståelse enn våre anonyme kritikere. 
Kompetente myndigheter kan også granske økonomien i Bønnetjenesten for Norge/Bønn for alle, Kristenfolket, Oslo Symposium og andre foreninger som er opprettet i tilknytning til Norge IDAG. Styret og ledelsen i Kristen Mediaallianse AS har ingenting å skjule.

– Brudd på sosial kontrakt

5. Haugen reagerer på at pressestøttefondet ikke har opplyst giverne om hvordan pengene blir forvaltet. «Om organisasjonen nekter å dele regnskap eller sentrale opplysninger om drift er det et klart brudd på den sosiale kontrakten man inngår når man ber om penger. På det tidspunktet bør ingen lenger gi penger til organisasjonen».

– Hva tenker dere om det?

Svar:

– Også her er premissene for kritikken uriktig. Vi har vært åpen med våre givere. Enhver fast giver som kontakter oss, vil få svar på alle spørsmål.

– Så lenge vi har hatt stadig bortfall av pressestøtte fra staten, har vi vært avhengig av gaver for avisens overlevelse.

– Stor åpenhet

– Vi er en forening og svarer først og fremst til foreningens medlemmer. Det er og har vært stor åpenhet om Pressestøttefondet. Et eksternt firma fører nå vårt regnskap og påser at alle opplysninger om forvaltningen av midlene fremkommer.

– Vi vil legge til at personer som er eller har vært på innsiden av avisen tidligere har truet med å gå til media med den informasjonen Dagen nå har fått fra anonyme kilder. Dette er personer som vil drive konkurrerende virksomhet og som skulle kjenne til realitetene. Dersom dette er Dagens anonyme kilder, har personene spredd falske og uriktige opplysninger mot bedre vitende. Vi følger selvsagt alle regler som til enhver tid måtte gjelde. Gaveinntektene er, eller vil bli brukt til formålet som er å støtte Kristen Mediaallianse Drift AS.

– Strider mot personvern

– Så ber vi om respekt for at vi ikke bretter ut det vi måtte vite om våre kunder, samarbeidspartnere, givere, forretningsforbindelser eller långivere til Dagen eller andre utenforstående.

– Heller ikke hvem som støtter oss. Vi mener det må være opp til disse om de ønsker offentlighet rundt sitt engasjement. Det strider også mot GDPR reglene å avdekke interne forhold.

– Vi gjør særskilt oppmerksom på at vi har indikasjoner på at det er brukt ikke offentlige opplysninger fra vårt kontor. Denne situasjonen gjør Dagens bruk av anonyme kilder meget problematisk både etisk og i relasjon til GDPR.

– Vi ønsker under enhver omstendighet ikke å utsette våre samarbeidspartnere for trusler og en uetterrettelig skittkasting, slik noen av dem allerede har opplevd i denne saken, enda det er Norge IDAG disse anonyme kritikere vil ramme.

Risiko med det grå lånemarkedet

6. Haugen mener det ikke er et problem å investere innsamlede medler, «men i det grå lånemarkedet er risikoen overveldende - både for mislighold og at man låner ut til useriøse aktører som ikke får låne penger andre steder. I verste fall kan man være medvirkende til hvitvasking.»

– Hvordan vet dere at lånene til Østlandet Entreprenør ikke har gått til hvitvasking?

Svar:

– Igjen bygger kritikken på uriktge faktiske forutsetninger. Vi har ikke investert innsamlede midler til dette lånet. Rent konkret var investeringen bedre enn plassering i banken, ettersom det forelå betryggende sikkerhet.

– Våre undersøkelser tilsa at hvitvasking rett og slett var umulig i den foreliggende situasjonen. Huset er effektivt bygget - til en svært gunstig pris. Det var ingen penger å hvitvaske. Midlene er brukt til materialer, og huset er nydelig.

– Habilitetsproblematikk

7. «Det er en klar habilitetsproblematikk mellom Norge IDAG og Kristenfolkets Pressestøttefond. Det er vanskelig å se at det er mulig å ta upartiske avgjørelser overhodet i dette forholdet.»

– Hva er deres kommentar til dette?

Svar:

– Foreningens eneste formål er å støtte prosjektet Norge IDAG via driftsselskapet Kristen Mediaallianse Drift AS. Det er også det foreningen har gjort. Verken foreningen eller personer involvert i denne har eller har hatt andre interesser enn å realisere foreningens formål.

– Bør etterforske

8. Professor i jus ved Universitetet i Bergen, Hans Fredrik Marthinussen, mener politiet bør etterforske Kristenfolkets Pressestøttefond.

– Det kan være et straffbart bedrageri overfor de som har gitt penger, men det kan også være økonomisk utroskap hvis man bruker pengene på en måte som ikke er i samsvar med foreningens egne økonomiske interesser». Har dere gjort noe ulovlig?

Svar:

– Også her fremsettes kritikk basert på uriktige faktiske premisser. Det er uheldig at noen bruker professortittelen sin til å forsterke ubegrunnet kritikk fra anonyme kilder.

– Nei, vi har ikke gjort noe ulovlig. Det er ikke betalt ut en krone til andre ting enn foreningens formål. All disponering av midler er kvalitetssikret av styret i foreningen.

– Vi finner også grunn til å understreke at bruk av andre midler enn de innsamlede i høyeste grad har fremmet foreningens interesser gjennom millioninntekter i eiendomsmarkedet. Det er midler som i sin helhet kommer avisen til gode, og er nødvendig for dens overlevelse.

– Ikke ryddig

9. «– Det virker veldig merkelig at man skal samle inn penger til å drifte en avis som man så ender opp med å låne ut til en eller annen entreprenør. Det er i hvert fall ikke ryddig forretningsdrift.»

Svar:

– Her har vi samme uriktige påstand igjen. Vi har som påpekt ikke her lånt ut innsamlede midler.

– Generelt bemerkes at styret i Kristenfolkets Pressestøttefond har plikt å forvalte midlene de forvalter for en kristen, ideologisk virksomhet slik at det blir en god balanse mellom avkastning og risiko. Det er det styret har gjort. Vår vurdering er at det har vært en vellykket forvaltning som har vært vesentlig for å realisere foreningens formål. Kritikken som nå fremsettes fra Dagens anonyme kilder er en ubegrunnet mistenkeliggjøring fremsatt ut fra bakenforliggende motiver som ikke tåler offentlighet. Det er beklagelig at Dagen bidrar til å fremme de anonyme kildenes sak til skade for kristenfolket i sin helhet.

Powered by Labrador CMS