Her er sakene der KrF krever gjennomslag
Abort, fattigdom og klima er prioriterte KrF-saker i kommende regjeringssonderinger. Likevel stiller de ikke med absolutte krav.
KrF skal nå inn i regjeringssonderinger og partiet kan være i regjering før jul, skriver Aftenposten.
Men for å kommer dit må de fire partiene, KrF, Høyre, Frp og Venstre, bli enige om en regjeringsplattform. Partiene må bli enes om politikk og posisjoner skal fordeles.
Abort
Blant sakene som oftest ble trukket frem av delegatene som tok ordet under debatten på landsmøtet, var abortsaken.
Også nestleder Kjell Ingolf Ropstad løftet frem denne.
– Hvem her inne tror det er mulig å få med Arbeiderpartiet på å endre abortloven? Hvem her inne tror det er mulig å danne flertall med SV for å endre abortloven? Vi vet at det ikke går, sa Ropstad og fortsatte:
– Jeg håper vi velger den veien som gir historiske muligheter i kampen mot sorteringssamfunnet.
Statsminister Erna Solberg (H) har tidligere sagt at hun er villig til å forhandle om endringer i abortloven hvis KrF ønsker å bli en del av dagens regjering.
Likevel påpeker sentrale KrF-ere overfor Dagen at det ikke betyr mye, så lenge hun ikke har støtte fra de andre partiene i regjeringen.
Til NRK fredag understreket Ropstad at de ikke vil stille «ufravikelige krav».
– Vi er samlet om at kampen mot sorteringssamfunnet er en prioritert sak. Hvorfor skal barn med Downs ha en annen gradering i lovverket enn andre barn? Det handler om livsvern før fødsel. Men vi stiller ikke med ufravikelige krav.
Viktige saker
Både vinnere og tapere i striden om KrFs veivalg er enige om de tre sakene som skal være partiets prioriteringer i kommende sonderingene.
Disse er:
- Fattigdomsbekjempelse (barnetrygd/familiepolitikk)
- Kamp mot sorteringssamfunnet (abortloven)
- Klimatiltak
Vil ha barneministeren
Men også posisjonene blir viktige for KrF. En undersøkelse fra NRK viser at blant personer med verv og ulike posisjoner i KrF, er det barne- og likestillingsminister-posten de fleste i partiet vil ha.
Kanalen har sendt undersøkelsen til 1.600 personer som har verv og posisjoner på lokal- og fylkeslagsnivå i partiet. 911 personer har svart.
Helseministeren og kunnskaps- og integreringsministeren er de to andre postene på listen til KrF-erne, viser NRKs undersøkelse.
De tre statsrådspostene færrest KrF-ere vil ha, er olje- og energiministeren, forsvarsministeren og fiskeriministeren.
Sonderingsutvalget
Det er Ropstad som skal lede sonderingene, som hvis de fører frem, vil lede til regjeringsforhandlinger.
Med seg på laget har han stortingsrepresentant og første nestleder Olaug Bollestad, sentralstyremedlem og medlem av bystyret i Oslo, Erik Lunde, samt politisk rådgiver på Stortinget, Jorunn Hallaråker.
Dermed er begge «fløyene» representert i sonderingsutvalget. Lunde ønsket et regjeringssamarbeid med Arbeiderpartiet og Senterpartiet. Han blir også omtalt i forordet i boken til Knut Arild Hareide hvor partilederen skriver om sitt politiske prosjekt. Her takker Hareide han for hjelp i det «forberedende arbeidet».
Alternative budsjett
Allerede til uken vil KrF presentere sitt alternative forslag til statsbudsjett for 2019. Reaksjonene fra regjeringspartiene vil gi noen klare indikasjoner på hvor lett eller vanskelig det vil bli å føre forhandlinger om et formalisert samarbeid i regjering.
Planen er at sonderingene om muligheter for samarbeid starter etter framlegging av budsjettalternativet. Overfor Dagen blir det påpekt at det vil være naturlig at drøftelsene om en budsjettløsning for 2019 kan gå partallelt med regjeringsdiskusjoner.
Finanskomiteen på Stortinget har frist til å komme med en flertallsinnstilling til statsbudsjettet 20. november. Den fristen kan strekkes, men Stortinget må vedta rammene for 2019-budsjettet 27. november.