Her får Andreas (20) coaching av Lars (56)
I to år skal de følge hverandre tett. Slik skal baptistsamfunnet fostre nye ledere.
– Jeg er ikke redd for å dele det som sitter dypt i meg. Jeg stoler på Lars, sier Andreas Lye (20).
Han titter bort på den 36 år eldre mannen som sitter i stolen ved siden av. Omtrent slik sitter de og prater i en time en gang i måneden.
Dagen møter Lars Hovland (56) og Andreas Lye (20) i foajeen til Scandic Ambassadeur hotel i Drammen under baptistenes lederkonferanse.
Baptistene har vokst de siste årene takket være innvandring. Så mye som en av tre baptistmenigheter er migrantmenigheter. Det betyr også at behovet for ledere har økt.
– I all vår ledertrening er veiledning en viktig del. Vi tror det er mer effektivt at unge, kristne får snakke med en som har erfaring enn om de bare lytter til undervisning, sier Sveinung Vaagen, som er konsulent i Ung baptist.
Finne riktig match
I dag har Baptistsamfunnet 66 veiledere og 80 personer som blir veiledet. Det betyr at noen veiledere følger mer enn en person. Målet er at samfunnet skal øke med ti veiledere i året.
– Den største utfordringen for oss er å finne veiledere som matcher de som skal ledes, sier Vaagen.
Noen ganger synes veilederen det ikke fungerer. Andre ganger er det den som blir veiledet som ikke føler at det er match.
– Hvis det skjer, løser vi opp ledetreningen umiddelbart. Det må oppleves bra for begge, sier Vaagen.
Det gjør det for Lars og Andreas. De har til felles at begge er ledere for juniorene i Ålgård baptistmenighet i Rogaland.
Andreas fikk først tildelt en veileder der kontakten ikke fungerte så bra.
– Da tenkte jeg på om jeg kjente noen som var et godt forbilde. Lars ble den naturlige personen siden vi tjente sammen i menigheten.
Lars syntes det var kjekt å bli spurt.
– Jeg har vært kristen i 40 år og føler at jeg har noe å gi videre, sier 56-åringen.
Skal lytte
– Hva er din rolle i veiledningen?
– Først og fremst skal jeg lytte. Det er Andreas som legger premissene for samtalene. Han kan dele det han ønsker, jeg skal ikke presse eller provosere noe fram. Meg jeg skal stille spørsmål og utfordre ham når det trengs, sier Hovland.
Lye opplever på sin side at veiledningen gjør noe med ham som menneske.
– Jeg opplever at jeg vokser og utvikler meg som menneske og leder. Når jeg får ros gjør det noe godt med meg, og jeg kan bruke energien til å gjøre mer godt. Når jeg får litt kritikk, gjør det at jeg justerer kursen, sier 20-åringen.
Usikker på effekt
I tillegg til den frie samtalen skal veilederen gå gjennom faste tema som handler om tro, liv og tjeneste. For noen varer veiledningen i ett år, for andre i to.
– Hvilke resultater har dere sett så langt?
– Jeg vet faktisk ikke, sier Vaagen.
Siden lederprogrammet ikke har vart i mer enn i et par år, er det for tidlig å si hvilken effekt det kommer til å få.
– Vi tror i alle fall at vi gjør noe lurt, sier Vaagen og smiler.
Opplever endring
Lars og Andreas opplever begge at de har fått stort utbytte det halvåret veiledningen har pågått.
– Jeg får jo lære av den beste, smiler Lye.
Han synes opplegget er veldig bra.
– Det føles komplett, sier han.
Hovland får høre det fra andre i menigheten.
– For kort tid siden kom en av medarbeiderne i kirken bort til meg og sa: Andreas er kjempeflink med juniorene. Han har hatt en fin utvikling, sier 56-åringen.
Over 70 år
Veiledningen er en del av ledeprogrammet Basic. Etter at de unge har fullført programmet får de et diplom. Lørdag kveld kom mange unge fram under kveldsmøtet på lederkonferansen og mottok både diplom og forbønn fra veiledere.
– De eldste veilederne våre er over 70 år, sier Roger Dahl, informasjonsleder i Baptistsamfunnet.