Her får Anne Marie (78) en misjonsopplevelse «rett i kroppen»
Ved hjelp av VR-briller benyttet små og store seg av tilbudet til å ta en «gratis tur» til et av NMS sine misjonsfelt.
VR er en teknologi som gjør det mulig for brukeren å interagere med et digitalt simulert eller gjenskapt virkelig miljø. Når man har på seg slike briller, kan det være vanskelig å skille mellom hva som er virkelig og hva som ikke er det.
«Tok turen» til slummen
Slik var det også for Anne Marie Fredriksen. Hun «tok turen» til slummen i Thailand både torsdag og fredag under NMS sin generalforsamling i Stjørdal.
Den første dagen satt hun på en stol. Fredag strevde hun å holde seg på beina mens hun gikk i ring og vinket til folk hun møtte i slummen og på barnehagen som NMS støtter der.
– Det var som å være i en annen verden, men det var helt annerledes å stå enn å sitte. Nå måtte jeg holde meg på beina. Det opplevdes som å være på gyngende grunn, forteller hun.
Forbipasserende fikk seg en god latter da de så 78-åringen med VR-brillene fordi hun levde seg så sterkt inn i filmen.
Se og oppleve
Bak den 360 graders filmen står Maria Indrøy Risanger, kommunikasjonsrådgiver i NMS.
– Målet var å gi misjonsfolket muligheten til å se og oppleve hvordan det er å gå rundt i slummen i Klong Toey i Thailand eller besøke Lovsangshjemmet i samme land, forteller hun.
Anne Marie Fredriksen forteller til Dagen at hun elsker «sånne nye ting», og at hun nesten trodde på ordentlig at hun var i Thailand.
– Barna på Lovsangshjemmet smilte til meg, og jeg smilte tilbake. Det virket som de så meg og jeg så dem. Jeg følte virkelig at jeg hadde kontakt med dem. Men akkurat når det gjelder barn er jeg veldig barnslig, sier den tidligere misjonæren.
Hun var i Kamerun i 17 år. Da hun dro dit første gang i 1971, dro hun med båt. Det tok to måneder. Og da hun skulle hjem, kjørte hun bil sammen med en annen familie.
– Jeg kjørte min egen bil gjennom Sahara. Vi kjørte gjennom 14 land, forteller hun.
Turen til Thailand med VR-briller tok knapt et sekund.
Midt i slummen
Dagen fikk teste brillene som gir en sterk følelse av å befinne seg midt i slummen. Ved å snu hodet fra side til side og opp og ned, oppdager man hele tiden nye ting.
I noen minutter «går» man fra Immanuel-kirke i Thailand til Lovsangshjemmet. Turen går fra et relativt rolig boligområde langs en elv. Der ser man hus som henger utover elva, og flere ganger føler man at man skal falle ut i elva.
Hele tiden ser man nye ting, og underveis er det folk som hilser og vinker.
Risanger forteller at mange tar et godt tak i stolen i frykt for å «falle ut i elva».
To ulike kamera
For å skape følelsen av å være til stede i slummen eller på Lovsangshjemmet, har hun brukt et 360 graderskamera som igjen består av to ulike kamera.
Det ene filmer vertikalt, det andre filmer horisontalt. Det gir en opplevelse av å befinne seg inne i en kule. Så er det opp til den som ser å bestemme seg for hva han/hun ønsker å se. Med andre ord kan man se filmen flere ganger og stadig oppleve noe nytt - avhengig av hva man fester blikket på.
– Fullt nesten hele tiden
Margrethe Reve Brandsæter hjalp små og store med å ta på seg VR-brillene og viste dem hva de skulle gjøre.
– Det har vært fullt her nesten hele tiden. Folk skjønner ikke helt hva som skjer, for plutselig er de i Thailand. Enkelte tror at de skal reise på ordentlig. Andre har vært der før og får oppleve det på nytt.
– Hvem er gøyest å se på, de små eller de store?
– Det er nok aldersgruppen 70+ som ikke har anledning til å reise så mye. De blir spesielt begeistret. Når de kommer til barnehagen i filmen, er det tydelig at de vil hilse på barna og ta på dem.
Det har Fredriksen stor forståelse for.
– Jeg tenkte på det i går, hva som gjør meg glad. Det er å møte små barn, sier hun.