OSLO: Leder for Pinsebevegelsen, Sigmund Kristoffersen (t.v) var en av de inviterte da Jonas Gahr Støre ønsket et dialogmøte med kirkeledere. Foto: Håvard Lied

Her får Støre innspill fra norske kirkeledere

– Dette er noe vi ønsker å gjøre på regelmessig basis, sier Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre.

Publisert Sist oppdatert

Tirsdag inviterte Arbeiderpartiet og Kristne Arbeidere en rekke kirkeledere til toppetasjen av partikontoret på Youngstorget i Oslo.

Blant kirkelederne var Kirkerådets leder Kristin Gunleiksrud Raaum, Pinsebevegelsens leder Sigmund Kristoffersen og Sten Sørensen, styreleder i Troens Bevis Verdens Evangelisering.

Arbeiderpartiet var representert ved både partileder Jonas Gahr Støre, stortingsrepresentant Kari Henriksen og partisekretær Kjersti Stenseng.

– Tradisjon for samråd

Det var Arbeiderpartiet som tok initiativ til å møte kirkelederne.

– Hva var formålet med dette møtet?

– Samråd, lytte og ha kontakt om spørsmål knyttet til tro og religion i samfunnet, og grenseflaten opp mot politikk, sier Støre til Dagen.

– Vi møter mange av dem hver for seg i ulike sammenhenger, men i Arbeiderpartiet har vi tradisjon for samråd og noen ganger samles til å sette av noen timer til å gå gjennom temaer som opptar oss begge. Det har vært fint, sier partilederen.

Politisk diskusjon

Støre trekker frem behandlingen av norske barn av IS-krigere, moderne slaveri og samarbeid mellom offentlig og ideell virksomhet i velferden som noen av temaene som ble diskutert på det to timer lange møtet.

– Det var ikke noe konklusjonsmøte, men vi lærte mye om hvordan vi ser på en del aktuelle politiske spørsmål.

Kristendommens plass i samfunnet ble også diskutert på møtet. Ap-lederen mener kristendommen både var og er en viktig del av Arbeiderpartiet.

– Den kristen-humanistiske arven er noe av det som skapte Arbeiderpartiet og er fortsatt gjenkjennelig i politikken vår.

– En fruktbar samtale

Sigmund Kristoffersen var en av de inviterte. Han er leder for Pinsebevegelsen i Norge og representerer over 40.000 norske pinsevenner.

– Jeg syns det var en fruktbar samtale. Vi fikk komme med tanker og innspill om det frikirkene er opptatt av og opplevde en åpenhet og forståelse for disse tingene, sier Kristoffersen til Dagen.

Han var spesielt fornøyd med Arbeiderpartiets avklaring om at kristendom fortsatt har en plass i Norge i dag.

– Arbeiderpartiet bekrefter, som de sa på dette møtet, at de ikke vil avkristne landet. Det er betryggende. De er opptatt av de ideelle organisasjonene, altså de kristne organisasjonene. At de skal være levedyktige og ha gode vilkår.

– Er det aktuelt for deg å være med på liknende møter med andre partier?

DIALOGMØTE: Kristin Gunleiksrud Raaum, Berit Hagen Agøy og Sigmund Kristoffersen deltok tirsdag på et dialogmøte med Ap-leder Jonas Gahr Støre. Foto: Håvard Lied

– Klokt av Arbeiderpartiet

Misjonsorganisasjonen Troens Bevis var også invitert til møtet med Støre. Siden Troens Bevis-leder Rune Edvardsen er i utlandet, var det styreleder Sten Sørensen som tok turen til Oslo.

Sørensen mener nestekjærlighet og solidaritet er treffende stikkord for møtet mellom Ap og kristenlederne.

– Dette er sterke begreper i arbeiderbevegelsen og der har de også en sterk link til kristenfolket i Norge.

– Kan denne invitasjonen leses inn i at det er valgår?

– Nei, det er ikke stortingsvalg, så det tror jeg ikke. Jeg mener det er klokt av dem å gjøre dette. Kirkene er en sentral størrelse i Norge og det er viktig å få input derfra og se hva en kan samarbeide om, sier Sørensen.

Han syns det er fint at Troens Bevis er blant trossamfunnene som er invitert til Youngstorget.

– Man kommer veldig tett på det største partiet i Norge og hvis man da kan si noe som kan ha betydning vil det være kjempefint.

Arena for å diskutere

– Det er viktig for oss som representerer kirker og trossamfunn å møte politikere og beslutningstakere, sier Kirkerådets leder Kristin Gunleiksrud Raaum til Dagen.

– Vi stiller opp og møter dem som ønsker å høre våre vurderinger, fortsetter Raaum.

Hun forteller at de fikk diskutert både vilkår for trossamfunnene i Norge og helt konkrete saker på møtet, som IS-krigeres barn.

– Er det er aktuelt å gjøre dette med andre politiske partier?

– Blir vi invitert, så selvfølgelig.

Powered by Labrador CMS