Her går grensen for Bjarte Ystebøs Israel-støtte
Kunne ikke ha støttet hevn mot sivile uskyldige.
Krigen på Gaza, som begynte med Hamas sine terrorangrep mot Israel 7. oktober, er inne i sin sjuende uke. Hele nabolag i Gaza er jevnet med jorden.
Palestinske helsemyndigheter, som kontrolleres av Hamas, rapporterer om over 13.300 døde, hvorav over 5.600 barn.
Nesten 1,7 millioner av Gazastripens nærmere 2,3 millioner innbyggere er fordrevet fra hjemmene sine og lidelsene er enorme.
Dagen har spurt to markante israelvenner om det finnes grenser for deres støtte til landet i denne tiden.
– Ønsker sivile dødsfall
Bjarte Ystebø var assisterende redaktør i den kristenkonservative ukeavisa Norge IDAG i Bergen fra starten i 1999 til 2022. I dag leder han Kristen Media Norge som blant annet produserer «Live med venner», men han er også redaktør for Internasjonale kristne ambassaden i Jerusalem, IKAJ.
Ystebø var selv i Israel 7. oktober da Hamas-soldater tok seg inn i Israel og gjennomførte sine terrorangrep sør i landet.
Han sier at han først og fremst er opptatt av at Israel kjemper en krig som er ulik alle andre kriger.
– De slåss mot en fiende som ikke er opptatt av å redde sitt eget liv eller å skåne lokalbefolkningen. Tvert i mot. De ønsker sivile dødsfall for å sette fienden sin i et dårlig lys. Jeg tror at også israelkritikere vil kunne være enige i denne virkelighetsbeskrivelsen.
– Burde ha demmet opp for Hamas
Han sammenligner situasjonen med at Europa ble frigjort fra nazistene i forbindelse med 2. verdenskrig.
– Det er bekvemt for oss å sitte i frihet og trygghet i Norge, men vi er her fordi noen gjorde det som var nødvendig for å redde vårt kontinent. Hvis Israel skal kritiseres for noe, er det at de burde ha demmet opp for Hamas allerede etter valget i 2006/7, da de rustet opp og bygget tunneler.
Helhjertet støtte
Ystebø viser til slagordet «Aldri mer 22. juli».
– Vi bruker det om våre egne mørkeste øyeblikk i historien og det innebærer at vi må gjøre det som er nødvendig for at det ikke skal skje igjen.
Den kristne medielederen har tillit til at Israel driver krigføring med en høy etisk standard, og at de skåner sivilbefolkningen så langt det er mulig.
– Min støtte til Israel er helhjertet, sier han.
Han legger ikke til grunn at informasjon som kommer fra Hamas er korrekt:
– Helsemyndighetene i Gaza er Hamas. Det er hevet over all tvil at krigen har enorme omkostninger, men jeg er ikke i tvil om at den er nødvendig.
Kunne ikke ha støttet hevn
– Hva skulle Israel ha gjort for at du hadde «takket for deg»?
– Jeg hører at det er krefter i Israel som er preget av hevntanker. Hvis jeg hadde trodd at Israels motiv handlet om å hevne seg mot sivile uskyldige, kunne jeg ikke ha støttet dem, men de stemmene har ikke støtte i den brede offentligheten. Jeg opplever at de gjør det som er nødvendig på en så god måte som mulig. Derfor endrer ikke min støtte seg selv om tapstallene er store.
– Alle blir berørt
Dag Øyvind Juliussen ble i juni 2014 daglig leder for Internasjonale kristne ambassaden i Jerusalem, IKAJ. Han har imidlertid deltatt i arbeidet siden 2006 og produsert flere hundre radio- og TV-program, deltatt i debatter og besøkt menigheter, skoler og bibelskoler med informasjon og forkynnelse knyttet til Israel.
– Alle blir berørt av lidelsen i Gaza og i Israel. Det er grunnleggende å si når en skal besvare et sånt spørsmål, begynner han.
Vanskelig begrep
Juliussen har likevel tillit til at det israelske forsvaret, IDF, forholder seg til krigens regler.
Han opplever selv at begrepet «proporsjonalitet» som er blitt brukt ofte i tilknytning til Israels respons på terrorhandlingene 7. oktober, er komplisert, og at en derfor må støtte seg til militærjurister og eksperter i krigføring.
– Det viktigste Israel kan gjøre nå er å unngå å ramme sivile og samtidig fjerne den militære trusselen fra Hamas.
Har opparbeidet slagkraft
IKAJ-lederen legger til at Israel ikke bare har rett, men også en plikt til å gjøre dette overfor sine innbyggere. Han sier også at det er umulig for den som ikke sitter med førstehåndskunnskap om statusen i Gaza å vurdere hva det betyr å fjerne en militær trussel.
– Hamas har brukt 16 år på å opparbeide denne slagkraften. Så lenge trusselen er reell, er det umulig for oss som ikke vet hva de står overfor å ta stilling.
– Islamistisk monster
Juliussen peker på den dype splittelsen som har kjennetegnet det israelske samfunnet over tid, men sier krigen har samlet folket.
– De er skaket av angrepet fra Hamas og står sammen om å bekjempe trusselen fra det islamistiske monsteret.
– Eksistensiell trussel
Han viser også til at jøder fra andre land reiser hjem for å tjenestegjøre i Hæren.
– De står overfor en eksistensiell trussel som er større enn det samfunnet var forberedt på.
– Levende demokrati
– Går statsminister Netanyahu for hardt frem, slik du ser det?
– Det israelske samfunnet er et levende demokrati med mange meninger. I en slik krig vil det være rom for opposisjon og uenighet, men så langt står en samlet nasjon bak. Hadde det ikke vært slik, så hadde vi hørt det tydelig.
– Bryr seg ikke
Bjarte Ystebø er opptatt av styrkeforholdet i krigen mellom Israel og Hamas.
– I Israel sier de at et liv er verdt hele verden. Derfor er deres krigføring behersket og opptatt av å skåne egne liv og liv i Gaza. Når en står overfor en fiende som ikke bryr seg om noen av delene, så setter en Israel i en veldig vanskelig situasjon.
Fientlige nasjoner
Han peker på de fiendtlige nasjonene som omgir Israel, som tallmessig er større.
– De har vist at de er mer enn villige til å gå i krig for å slette dem av kartet. Det er også Hamas sitt uttalte mål. Ser en på kartet, så er ikke Israel så sterke som en kan få inntrykk av.
Medielederen mener at Israel også kan anses som den svake part i mediekampen.
– De har verdensopinionen mot seg, avslutter Ystebø.