Her går misjonær-veteranens store drøm i oppfyllelse

– Et Guds under at jeg har klart dette store oppdraget, sier Jorunn Hamre (89) etter at ny kirke i Etiopia endelig kunne innvies.

Publisert Sist oppdatert

På rundt ti år har Jorunn Hamre, godt hjulpet av norske misjonsvenner, samlet inn nærmere fem millioner kroner til en ny kirke sør i Etiopia. 8. mars var en stor dag for den gamle misjonæren og for folk i Shakiso.

Kirken, med 700 sitteplasser, ble raskt fylt opp. Flere hundre måtte ta til takke med en plass på den store kirketomten.

– Det var helt ubeskrivelig, forteller Hamre, som fortsatt befinner seg i landet.

Se video av åpningen av kirken under.

To store begivenheter

Første gang hun dro til Etiopia for Norsk Luthersk Misjonssamband (NLM) var i 1959. Det samme året ble Mekane Yesuskirken grunnlagt. Kirken teller i dag over 9 millioner medlemmer og regnes for å være den hurtigst voksende lutherske kirken i verden.

Da Hamre reiste til Etiopia denne gangen, hadde hun to store begivenheter å se fram til: innvielsen av kirken i Shakiso og deltakelse på 60-årsjubileet til Mekane Yesuskirken i hovedstaden Addis Abeba 12. april. Der er hun invitert som hedersgjest og skal få overbrakt en gave fra kirken.

700: Kirken, som Jorunn Hamre har bygd med god hjelp fra norske misjonsvenner, har 700 sitteplasser.

Men jubileet kan bli stanset av koronaviruset. På telefon fra Shakiso forteller Hamre at hun nettopp har besøkt hovedstaden for å få forlenget oppholdstillatelsen.

– Der går folk med munnbind og hansker på hendene. Det er helt utrolig. Jeg var der i fire dager og fikk forlenget oppholdet mitt. Du vet, ei dame med hvitt hår og 90 år. Det var ikke noe problem å få det til. Mannen smilte og skrev ut. Jeg har opplevd så mange under at jeg kunne skrevet en bok om det. Gud er med i alt. Han leder dag for dag, sier hun.

UNDER: – Det er et under at Gud satte meg til denne tjenesten, sier Jorunn Hamre (89).

– Gud har gitt meg krefter

De siste ni årene har Hamre brukt mye tid og krefter på å samle inn penger til ny kirke, søndagsskole, kontor, toalett og forstanderbolig i Shakiso, godt hjulpet av norske misjonsvenner. Da Dagen intervjuet henne i 2016, lå 1.900 sementblokker klare for å settes opp som gjerde.

– Det har vært et slit, men Gud har hjulpet meg dag for dag og har gitt meg krefter. Det er et under at Gud satte meg til denne tjenesten, sier hun.

I Shakiso bort det rundt 35.000 mennesker. Rundt 7.000 av dem bor i området der kirken ligger.

TALER: Det ble mange taler. Jorunn Hamre selv talte på amharisk, og talen ble oversatt til Oromo.

Ifølge Hamre var det «bekmørkt» da hun kom til Shakiso første gang for rundt 20 år siden.

– Trolltrommene gikk dag og natt, men nå har vekkelsen brutt ut. Hele området er kristnet og er totalt forvandlet etter at evangeliet kom inn og fikk snudd opp ned på alt, forteller hun.

Fire kor deltok på åpningen. De første begynte å strømme til tidlig på morgenen. Gudstjenesten, som inneholdt taler, sang og overrekkelse av gaver, varte i over seks timer. Ledelsen fra Mekane Yesuskirken var også til stede under vigslingen.

Navnet over alle navn

Hamre var en av flere talere. Hun talte på amharisk og sang og spilte i anledning dagen: «Navnet over alle navn er Jesus, det stråler med en himmelsk glans.»

Kenneth Syvertsen, en god bekjent fra Sandnes, deltok under innvielsen og har laget videoen som du kan se i vinduet under.

SANG: Jorunn Hamre sang og spilte på åpningsgudstjenesten.

– Hvordan står det til med helsen din?

– Den er ikke på topp, men jeg får de kreftene jeg trenger for hver dag. Gud er på tronen ennu. Og han kommer sine i hu. I prøvelsens stunder, å, tenk for et under, at aldri alene er du, synger hun på telefonen.

– Blir det flere turer til Etiopia?

– Nei, dette blir nok min siste. I ettermiddag skal jeg kjøre en av arbeiderne i kirken til helsestasjonen i byen. Jeg kjører bil hver dag. Folk er så glade for at «sista» har kommet tilbake. De vil nok ha meg her til min dødsdag, men selv vil jeg gjerne hjem til Norge. Men alt ligger i Guds hender, sier hun.

TALER: Det ble mange taler. Jorunn Hamre selv talte på amharisk, og talen ble oversatt til Oromo.
Powered by Labrador CMS