UTREISEKURS: Tidligere misjonær i NLM, Asle Jøssang, underviser nye utsendinger for NLM under et utreisekurs på Fjellhaug Internasjonale Høgskole i Oslo.

Her gjør de norske misjonærene de siste forberedelsene før utreise

Om få dager setter 27 utsendinger fra NLM seg på flyet til Øst-Asia, Midtøsten og Afrika.

Publisert Sist oppdatert

Norsk Luthersk Misjonssamband (NLM) er i ferd med å sende ut sitt neste «kull» med misjonærer, eller utsendinger, fra Norge.

På Fjellhaug Internasjonale Høgskole i Oslo ble det ukelange utreisekurset til Misjonssambandet holdt denne uka – til stor glede og nytte for deltakerne.

– Kurset er bra og grundig, sier Maria Aarseth til Utsyn, NLMs misjonsmagasin.

UTSENDINGER: Maria og Lars Aarseth skal sammen med lille Levi snart ut av Norge for å bli utsendinger for Misjonssambandet.

Sammen med mannen Lars og sønnen Levi er hun blant de 27 voksne, og vel så mange barn, som fra og med denne helgen forlater Norge for å tjene Gud i et annet land.

– Spesielt dette om overgangene var nyttig og bidrar til en økt forståelse av misjonær- og utsendingsrollen i møte med misjonærfellesskapet og lokalsamfunnet, legger Lars til.

Forberedelser på alvor

Kurset som avsluttes denne helgen er bare en av samlingene de vordende misjonærene har vært gjennom i Misjonssambandet-regi.

Også i våres var de samlet til en helg med preparering – spesielt rettet mot barnefamilier.

Leder for Misjonssambandet Utland, Hans Arne Sanna, sier til Dagen at forberedelser er en noe NLM tar på alvor.

– I dag er det mange av de som reiser som ikke har gått den klassiske misjonsskolen. Derfor er det kjempeviktig at vi bruker tid og ressurser på å forberede utsendingene på andre måter, sier Sanna.

HANS ARNE SANNA: Leder for Misjonssambandet Utland.

I tillegg til de som er i ferd med å reise ut, var også en stor gruppe som nettopp har avsluttet sine tjenester utenlands til stede på kurset. I fellesskap utvekslet de totalt 130 voksne og barn erfaringer og refleksjoner.

Sanna mener Misjonssambandet har funnet en formel som fungerer.

– Vi har brukt denne modellen i flere år og merker hvor nyttig det er med erfaringsutvekslinger og undervisning fra de som akkurat har vært ute. Så ser vi jo alltid etter der vi kan forbedre oss, understreker misjonslederen.

Stor del av arbeidet

Utenlandsarbeidet er og har alltid vært en vesentlig del av Misjonssambandets virksomhet, forteller Sanna.

– Vi er alle medlem av den globale kirken, og da ønsker vi å gjøre vår del, sier han.

Årets kull setter fra og med i morgen kursen for blant annet Øst- og Sentral-Asia, Midtøsten og Afrika.

Aldersspennet på de voksne utsendingene er fra tidlig i 20-årene til 50-årene.

BØNN: Utreisekurset til NLM-utsendingene er en blanding av undervisning, erfaringsutveksling og åndelig fellesskap.

Omtrent halvparten kan ikke gå ut offentlig med verken navn, bilde eller stilling av hensyn til egen sikkerhet og arbeidets interesser.

– Vi har gode nettverk og lang erfaring med å jobbe i land hvor kristne opplever press og blir forfulgt. Det er viktig for oss å ivareta sikkerheten til utsendingene, samtidig som vi mener det er viktig å være til stede slike land, sier Sanna.

Leve i to verdener

Misjonslederen mener en NLM-utsending kjennetegnes av et hjerte for mennesker og «kirkens videre vekst».

Rollene de skal fylle utenfor Norge er alt fra teltmakere til prosjektledere.

– Vi verdsetter mangfoldet høyt. Både i aldersspenn og yrker. Hovedfokuset vårt er evangeliserende arbeid. Det er veldig inspirerende å se bredden av utsendingene våre, sier Sanna.

Når de først er ute, mener lederen at en viktig utfordring for dem i vår tid er å beherske å leve i to verdener.

– Med en digital verden og sosiale medier er det lett å være knyttet til livet hjemme i Norge. Jeg tror det både er på godt og vondt. Det handler om å være til stede for de menneskene du er og jobber sammen med, samtidig som det er fint for familier å holde kontakt med de hjemme, sier Sanna.

Tilpasset barnefamilier

Maria og Lars Aarseth sier til Utsyn at de er glade for at Misjonssambandet tilpasser opplæring og forberedelsene med et barnefamilie-perspektiv.

De er også takknemlige for å ha høstet erfaringer fra familier som har vært ute før dem.

– Vi er jo spente, men samtidig har vi hørt mange gode erfaringer om livet på felt med små barn. Flere sier at det er et fint familieliv, sier Maria Aarseth til magasinet.

Powered by Labrador CMS